Wat is de meest typische Canarische delicatesse?

Papas arrugadas met mojo saus (mojo rojo)
Papas arrugadas con mojo rojo

Culinaire rijkdom Canarische eilanden

De culinaire rijkdom van de Canarische Eilanden is een onderwerp van veel discussie en trots onder de eilandbewoners. Van de befaamde gofio tot smaakvolle papas arrugadas con mojo, het is niet eenvoudig om te bepalen welk gerecht het meest typerend is voor deze prachtige eilandengroep.

Lees hier over een gids met de beste Canarische producten

Toch heeft het Spaanse Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) een enquête gehouden om te achterhalen welk gerecht volgens de Spanjaarden als hét Canarische gerecht wordt beschouwd.

Opvallend genoeg heeft 67,3% van de respondenten papas arrugadas con mojo als de onbetwiste winnaar aangewezen. In dit artikel duiken we dieper in op dit culinaire juweel en verkennen we waarom het de harten en smaakpapillen van velen heeft veroverd.

De diversiteit van de Canarische keuken

De Canarische keuken is een mengelmoes van smaken en invloeden, en dat maakt het tot een ware culinaire schatkist. Met een gevarieerd aanbod van vis, vlees, groenten en exotische specerijen heeft het eiland een unieke en smaakvolle gastronomie ontwikkeld die de zintuigen prikkelt.

Indrukwekkende geschiedenis

Canarische gerimpelde aardappelen – Papas Arrugadas – hebben een indrukwekkende geschiedenis die net zo rijk is als hun smaak. Het is interessant om weten dat ze teruggaan tot de tijd van de pre-Spaanse inheemse Guanche-cultuur, die de Canarische Eilanden bewoonden voordat de Europese kolonisatie plaatsvond. Deze vroege Canariërs waren ervaren aardappelboeren en de aardappels werden geïntroduceerd door Christoffel Columbus na zijn terugkeer uit de Nieuwe Wereld.

De enquête van CIS: stem van het Spaanse volk

Het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) houdt de vinger aan de pols van de Spaanse samenleving en voert regelmatig enquêtes uit om de publieke opinie te peilen.

In een recente enquête werd de vraag gesteld: “Wat is het meest typerende gerecht van de Canarische Eilanden?” Een verbazingwekkend 67,3% van de respondenten koos voor papas arrugadas con mojo als het ultieme Canarische gerecht.

Potaje Canario, een stevige soep
Potaje Canario

Op de tweede plaats met 7,4% Sancocho Canario (wordt bereid met gezouten vis, gekookte aardappelen, zoete aardappel en mojo, en soms met gofio) en op de derde plaats Potaje Canario (ook genoemd Puchero Canario, een stevige soep met o.a. varkensrib, maiskolf, pompoen, kikkererwten, kool, aardappelen…) met 2,9%.

Papas arrugadas con mojo – een topper

Papas arrugadas con mojo is niet zomaar een gerecht; het is een culinair icoon van de Canarische Eilanden. De bij voorkeur kleine aardappelen worden in hun schil gekookt tot ze gerimpeld zijn en worden geserveerd met een smaakvolle, pittige saus genaamd mojo.

De saus komt in twee varianten: rood (mojo rojo) en groen (mojo verde). De rode mojo wordt gemaakt met paprika, knoflook, olijfolie en azijn, terwijl de groene mojo de perfecte combinatie is van koriander, peterselie, knoflook en kruiden.

Waarom Papas Arrugadas con Mojo zo geliefd zijn


De populariteit van papas arrugadas con mojo is niet zonder reden. Dit gerecht belichaamt de essentie van de Canarische keuken en weerspiegelt de warme en gastvrije cultuur van de eilandbewoners. Hier zijn enkele redenen waarom dit gerecht de harten en smaakpapillen van velen heeft veroverd:

 1. Traditionele Bereidingswijze: Papas arrugadas con mojo worden op traditionele wijze bereid, waarbij de aardappelen in zeewater worden gekookt totdat ze gerimpeld zijn. Deze methode geeft de aardappelen hun karakteristieke textuur en smaak.
 2. Veelzijdigheid: Papas arrugadas con mojo kunnen zowel als bijgerecht bij vis of vleesgerechten maar ook solo worden gegeten. Ze zijn geschikt voor allerlei gelegenheden, van familiebijeenkomsten tot feestelijke vieringen.
 3. Smaakexplosie: De mojo-saus, met zijn pittige en kruidige smaak, voegt een onvergetelijk element toe aan het gerecht. Het is de perfecte aanvulling op de zachte, zoute smaak van de gerimpelde aardappelen.
 4. Cultureel symbool: Papas arrugadas con mojo zijn een cultureel symbool van de Canarische Eilanden geworden. Ze worden vaak geserveerd tijdens lokale festivals en vieringen en vertegenwoordigen de trots van de eilandbewoners op hun unieke culinaire erfgoed.

Papas arrugadas con mojo als onbetwist Canarisch juweel

Hoewel de Canarische Eilanden een rijke culinaire traditie hebben en er talloze heerlijke gerechten te ontdekken zijn, heeft de enquête van het Centro de Investigaciones Sociológicas duidelijk gemaakt dat papas arrugadas con mojo bovenaan de lijst staat als het meest typerende gerecht van de eilanden.

Met hun smaak, traditie en culturele betekenis blijven deze gerimpelde aardappelen met mojo een onmisbaar onderdeel van de Canarische gastronomie en een geliefde lekkernij voor zowel de lokale bevolking als bezoekers. Bron CIS en Bron

Recept Canarische gerimpelde aardappelen – Papas Arrugadas

Hoewel het proeven van de originele delicatesse op de Canarische Eilanden een unieke ervaring is, kun je ook zelf genieten van deze heerlijke aardappelen met het volgende eenvoudige maar smaakvolle recept.

Ingrediënten “papas arrugadas”

 • 500 g kleine aardappelen (bij voorkeur Canarische of een andere vastkokende variëteit)
 • 1 kopje grof zeezout

Stappen om te volgen

 • was de aardappelen grondig met de schil er nog aan.
 • los het zeezout op in een grote pot met voldoende water om de aardappelen te bedekken.
 • breng het aan de kook.
 • voeg de aardappelen toe en laat 20-25 minuten sudderen, of tot ze zacht worden en de schil begint te rimpelen.
 • giet de aardappelen af en laat ze lichtjes afkoelen.

Serveer de aardappelen warm, besprenkeld met zowel mojo rojo als mojo verde. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…