De oorsprong van Tapas
De oorsprong van tapas: Spaans gebruik gerelateerd aan het koningschap en om dronkenschap te voorkomen
Eten en drinken zijn essentiële aspecten van het goede leven, en in Spanje worden deze twee aspecten prachtig gecombineerd in het gebruik van tapas.
Volgens de Koninklijke Spaanse Academie (RAE) wordt een tapa gedefinieerd als “een kleine portie voedsel geserveerd bij een drankje”.
Hoewel er verschillende verhalen bestaan over de oorsprong van tapas, weten we niet met absolute zekerheid welk verhaal de ware geschiedenis van dit kenmerkende onderdeel van de Spaanse cultuur vertelt.
Verschillende verhalen
Eén van de verhalen vertelt echter dat alles begon toen Alfons X de Wijze ziek werd. Zijn artsen adviseerden hem om wijn te drinken ter bevordering van zijn herstel, maar om de negatieve effecten van alcohol te vermijden, dronk hij de wijn in combinatie met een portie eten. De combinatie beviel hem zo goed dat hij alle herbergen in Castilië opdroeg om dit als standaardpraktijk aan te nemen.
De eeuwenoude band tussen tapas en royalty: een fascinerende legende onthuld
Deze fascinerende legende in verband met royalty is slechts één van de mogelijke verklaringen voor de oorsprong van tapas.
De ware oorsprong en evolutie van tapas zijn mogelijk niet volledig te achterhalen, maar één ding is zeker: tapas zijn een integraal onderdeel geworden van de Spaanse eetcultuur.
Er wordt ook beweerd dat dit gebruik is ontstaan tijdens het tijdperk van de katholieke vorsten, waarbij kroegbazen dronken mensen eerst voedsel gaven voordat ze drank serveerden, om overmatig alcoholgebruik te voorkomen.
Een andere theorie stelt dat het zijn oorsprong vindt bij Ferdinand de Katholiek, die in Cadiz was en voortdurend lastig werd gevallen door vliegen tijdens het drinken. De eigenaar van de taverne plaatste een stuk kaas op zijn glas om te voorkomen dat de insecten het glas ingingen.
Een soortgelijke incident deed zich voor toen Alfons XIII wijn dronk in Jerez en een stukje ham op zijn glas geplaatst kreeg om te voorkomen dat er zand in kwam. Blijkbaar was dit een veel voorkomende handeling om koningen te plezieren en tegelijkertijd respect te tonen, aangezien hetzelfde ook werd gedaan bij Filips II toen hij op de bouwplaats van het Escoriaal klooster was.
Tapa = bedekking/deksel
Er wordt zelfs aangenomen dat de oorsprong van het woord “tapa” te maken kan hebben met de redenen die hierboven zijn uitgelegd, zoals het bedekken van de beker met voedsel. Een andere mogelijke oorsprong is dat de boeren voor lunchtijd iets aten om de moed niet te verliezen en door te werken.
De meest recente oorsprong wordt in verband gebracht met de hogere klassen van Sevilla (in 1939 werd de term “tapa” zelfs bedacht als een Andalusische term), die regelmatige bezoekers waren van tavernes. Omdat het klanten met veel koopkracht waren, gaven de kroegbazen hen een portie eten, want als ze iets aten, kregen ze dorst en dan moesten ze om iets te drinken vragen.
Een gewoonte die wordt genoemd in boeken als “Vida del Buscón” van Quevedo of “El lazarillo de Tormes”, en die sterk verbonden is met het karakter van de Spanjaarden, omdat het mediterrane klimaat van ons land uitnodigt om met anderen uit te gaan en sociale contacten te leggen. Een bijzonderheid van de Spaanse cultuur die internationaal is geëxporteerd en die Spanje ongetwijfeld uniek maakt.
Oorsprong van de meest voorkomende tapas
Tortilla of Spaanse omelet
We beginnen met de aardappelomelet, ook wel tortilla de patata of Spaanse omelet genoemd. Het is een zeer populair gerecht in Spanje en is een klassieke tapa geworden in de tavernes en bars van het land.
De oorsprong van dit gerecht is enigszins onzeker, maar naar alle waarschijnlijkheid is het ontstaan in de 18de eeuw in Villanueva de la Serena, Extremadura. Tijdens de Carlistenoorlogen werd het veelvuldig bereid en later evolueerde het tot een economisch en voedzaam gerecht dat als bijgerecht bij de borrel in tavernes werd geserveerd. Door de jaren heen heeft het gerecht aan populariteit gewonnen en tegenwoordig is het in vrijwel elke hoek van Spanje te vinden, zowel als hoofdgerecht als tapa.
Tapa kroketten
De kroketten (las croquetas) zoals we die vandaag de dag kennen, hebben we grotendeels te danken aan Catharina de Medici, die de beroemde béchamelsaus creëerde, de saus waarmee de kroketten worden gevuld. Hoewel hun culinaire oorsprong teruggaat tot Frankrijk, zijn hamkroketten (las croquetas de jamón) stevig verankerd in de Spaanse culinaire cultuur en worden ze beschouwd als een specialiteit van de Spaanse keuken. Er wordt aangenomen dat de komst van kroketten op het schiereiland gepaard ging met Serranoham, een iconisch en geliefd ingrediënt in de Spaanse gastronomie, om ze een kenmerkende smaak te geven.
Tapa calamares a la romana
De calamares a la romana vinden hun oorsprong in een culinaire gewoonte van de Portugese jezuïeten tijdens de vastentijd in Japan. Tijdens deze periode, waarin ze zich onthielden van het eten van vlees, ontwikkelden de jezuïeten een beslag- en frituurtechniek om de vis te bereiden.
Spaanse traditie
Doorheen de geschiedenis hebben de Spanjaarden tapas geperfectioneerd tot een ware kunstvorm. Het genieten van kleine hapjes met familie en vrienden, vergezeld van een verfrissend glas wijn of bier, is een traditie die in heel Spanje wordt gekoesterd.
Vandaag de dag zijn tapas niet alleen in Spanje populair, maar wereldwijd. Het concept van kleine porties voedsel delen met anderen (para compartir) heeft zich uitgebreid naar restaurants en bars over de hele wereld. Tapas zijn een heerlijke en sociale manier van eten die mensen van verschillende culturen en achtergronden samenbrengt.
Of het nu gaat om de mythische oorsprong van tapas of het hedendaagse genot ervan, één ding is zeker: tapas zullen voor altijd een belangrijk onderdeel blijven van de Spaanse culinaire traditie en een symbool van onze gastvrijheid en levensvreugde.