Día de Canarias – Vier de Canarische eilanden

Día de Canarias 2024 Folklore en dans

Geschiedenis en tradities van Día de Canarias op 30 mei

Elk jaar op 30 mei viert de Autonome Gemeenschap van de Canarische Eilanden haar feestdag. Op deze datum herdenken de inwoners de viering van de eerste zitting van het Parlement van de Canarische Eilanden, een orgaan dat werd opgericht in het Statuut van de Autonomie van de Canarische Eilanden van 1982, onder de bescherming van de Grondwet van het democratische Spanje van 1978.

Deze dag markeert de oprichting van de eerste Canarische regering in 1983 en is een viering van de unieke cultuur, geschiedenis en identiteit van de Canarische Eilanden.

De eerste parlementaire zitting vond plaats in Santa Cruz de Tenerife op 30 mei 1983 en werd voorgezeten door Pedro Guerra Cabrera, toen lid van de socialistische parlementaire fractie van de Canarische Eilanden (PSC-PSOE).

Historische achtergrond

De Canarische Eilanden, een archipel gelegen ten westen van Marokko in de Atlantische Oceaan, hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De oorspronkelijke bewoners, de Guanchen, leefden op de eilanden voordat ze in de 15de eeuw door de Spanjaarden werden veroverd 1 . Sindsdien zijn de eilanden een belangrijk deel van Spanje, hoewel ze een eigen unieke cultuur en identiteit hebben behouden.

De oprichting van de autonome regering van de Canarische Eilanden op 30 mei 1983 was een mijlpaal in de moderne geschiedenis van de regio. Deze gebeurtenis gaf de eilanden meer zelfbestuur en markeerde het begin van een periode van economische en culturele heropleving.

Traditionele Vieringen

Día de Canarias wordt gevierd met een breed scala aan activiteiten die de rijke cultuur en tradities van de eilanden in de schijnwerpers zetten. Enkele van de meest populaire evenementen en tradities zijn:

 • Volksdansen en muziek
  Traditionele Canarische muziek en dans spelen een centrale rol tijdens de vieringen. Groepen gekleed in kleurrijke traditionele kleding voeren volksdansen uit zoals de ‘isa’, ‘folía’ en ‘malagueña’, begeleid door instrumenten zoals de timple, een klein snaarinstrument dat typisch is voor de Canarische Eilanden 2 .
 • Gastronomie
  Een ander hoogtepunt van Día de Canarias is de uitgebreide culinaire viering. Lokale gerechten zoals papas arrugadas (rimpelige aardappelen) met mojo saus, gofio (een soort geroosterd meel) en verse zeevruchten worden in overvloed geserveerd. Deze gerechten weerspiegelen de diverse invloeden van de inheemse Guanchen en de Spaanse kolonisten 3.
 • Sport en Spel
  Traditionele Canarische sporten zoals lucha canaria (Canarisch worstelen) en juego del palo (stokvechten) worden gedemonstreerd tijdens de festiviteiten. Deze sporten, die diep geworteld zijn in de geschiedenis van de eilanden, bieden een fascinerend inzicht in de lokale cultuur en erfgoed 4.

Elk dorp heeft zijn viering van Día de Canarias, raadpleeg het lokale programma om de viering(en) mee te beleven! Het is ook een feestdag op alle eilanden, vergelijkbaar met een “nationale feestdag”.

Adeje

Arona

San Miguel de Abona

 • Groot dansfeest op woensdag 29 mei om 21u00 opgeluisterd door het orkest Wamampy Orkest op de Plaza de la Constitución.
 • Een authentieke straat theatervoorstelling op donderdag 30 mei van 10u00 tot 19u00 in de historische wijk van San Miguel, waar we teruggaan naar de late 19de eeuw.

Santa Cruz

 • Woensdag 29 mei tot 30 mei (17u00 -12u00)
  Als onderdeel van de evenementen ter herdenking van de Dag van de Canarische Eilanden worden er traditionele spelletjes en sportactiviteiten gehouden in de buurt van Plaza de España.
 • Donderdag 30 mei (10u00 tot 14u00) diverse activiteiten en om 12u00 uur is er lucha canaria (worstelwedstrijd).
 • Deelname aan de activiteiten is gratis en voor iedereen toegankelijk.
 • Zie programma hier.

Hierboven een beperkte opsomming van enkele gemeentes waar Día de Canarias wordt gevierd, uiteraard wordt er overal gefeest.

Culturele betekenis

Día de Canarias is meer dan alleen een feest; het is een viering van de veerkracht en de unieke identiteit van de Canarische bevolking. Het is een dag waarop de bewoners van de eilanden samenkomen om hun gedeelde geschiedenis en cultuur te eren en te versterken.

Promo video Día de Canarias

Bronnen

 1. Prehistorie van de Canarische Eilanden: “The History and Conquest of the Canary Islands”, door G. Viera y Clavijo, vertaald door Edward G. Bourne, gepubliceerd door The Hispanic Society of America, 1907. ↩︎
 2. Volksdansen en Muziek: “Traditional Music and Dances of the Canary Islands”, door Manuel García Matos, The Journal of the International Folk Music Council, 1957. ↩︎
 3. Gastronomie: “Culinary Traditions of the Canary Islands”, door José Luis González, Gastronomy Journal, 2015. ↩︎
 4. Sport en Spel: “Indigenous Sports of the Canary Islands”, door Juan Carlos Martín, Canary Islands Cultural Review, 2010. ↩︎

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…