Doorbraak tunnel snelweg rond Tenerife

Doorbraak grootste tunnel
Ángel Víctor Torres schudt handen met een arbeider in het noordelijke gebied (Foto: Sergio Méndez)

Doorbraak grootste tunnel

Ángel Víctor Torres markeert de doorbraak van de eerste van de twee Erjos-tunnels als onderdeel van de voltooiing van de rondweg rond Tenerife. Samen met Pedro Martín en met de andere autoriteiten, nam de waarnemend president van de Canarische Eilanden deel aan deze belangrijke mijlpaal voor de eilanden, nl. de opening van de grootste tunnel van 5,1 kilometer lang.

Torres benadrukt dat er 7 dagen per week en 24 uur per dag aan dit project wordt gewerkt. Daarom vertrouwt hij erop dat de prioriteit van de infrastructuur gehandhaafd blijft en dat deze snelweg rond Tenerife binnen de nu geplande 15 maanden kan worden ingehuldigd.

Inauguratie

Maandag 26 juni, heeft Ángel Víctor Torres, samen met Pedro Martín, de inauguratie bijgewoond van de eerste van de twee Erjos-tunnels. Dit maakt deel uit van het westelijke afsluitingsproject van de rondweg om het eiland Tenerife, tussen Santiago del Teide en El Tanque.

Het nieuwe stuk tweebaansweg heeft een lengte van 11,3 kilometer en sluit na voltooiing aan op de rest van de TF-5. De dubbele Erjos-tunnel is de langste van de Canarische Eilanden, met een totale lengte van 5,1 kilometer, en maakt het mogelijk om het massief van Teno te doorkruisen.

Belangrijkste investering van de Canarische eilanden

Dit wegenbouwproject, het belangrijkste in termen van investeringen van alle projecten die door de regering van de Canarische Eilanden worden uitgevoerd, werd in 2019 vergund voor 241 miljoen euro, hoewel de prijsaanpassingen die op de werken zijn toegepast het oorspronkelijke budget hebben verhoogd tot 256 miljoen euro. Van dit totale budget is 18 miljoen euro bestemd voor milieuacties in de omgeving van de werkzaamheden.

De langste tunnel van de Canarische Eilanden zal de reistijd over de eilandringweg met meer dan een half uur verkorten. Volgens Torres is dit het hoogtepunt van de uitgevoerde werken, die de afgelopen 4 jaar werden verricht. Van de 16 projecten van de wegenovereenkomst voor Tenerife zijn er namelijk al 13 (80%) in de aanbestedingsfase, in aanbouw en voorzien van milieueffectverklaringen.

Een uitgraaflengte van 4.855 meter

De president van de Canarische Eilanden had het genoegen samen met andere hoogwaardigheidsbekleders, technici, operators en journalisten getuige te zijn van het moment waarop zware machines de laatste twee meter van de muur doorboorden die de geperforeerde galerij vanuit het noorden scheidt van de galerij die vanuit het zuiden wordt geperforeerd.

Door deze doorbraak werden de twee delen, die samen een gegraven lengte van 4.855 meter vormden, met elkaar verbonden. Dit resulteerde in een totale lengte van 5,1 kilometer.

De voortgang van de tweede parallelle tunnel verloopt voorspoedig en er is al 4.555 meter uitgegraven, wat overeenkomt met 97% van de totale tunnel. Er resteren nog slechts 300 meter voordat de tweede tunnel in augustus volledig wordt doorbroken.

Naast de twee tunnels moeten nu nog twee overkappingstunnels (140 meter bij het zuidportaal en 100 meter bij het noordportaal) worden toegevoegd om het totaal op de voorziene 5,1 kilometer per portaal te brengen.

Om de uitgraving van beide tunnels te versnellen, werden de boringen in de vier doorgangen gelijktijdig uitgevoerd, zonder onderbreking en in drie ploegen tot de voltooiing. De boringen worden voornamelijk uitgevoerd door middel van springstof en, als het terrein het vereist, met mechanische middelen, waardoor gemiddeld 15 meter per dag kan worden geboord.

Financiering werken

Deze werken worden gefinancierd door de Convenio de Carreteras (Wegenovereenkomst) en na 42 maanden uitvoering heeft de Consejería de Obras Públicas (Regionale Ministerie van Openbare Werken) werkcertificaten betaald voor een bedrag van 120.334.038 euro, wat betekent dat bijna 47% van het oorspronkelijke budget inmiddels is uitgevoerd.

Werk voor een 300-tal werklui

De infrastructuur stelt rechtstreeks 102 werknemers tewerk, onder wie arbeiders en gespecialiseerd personeel die zeven dagen per week in drie ploegen van acht uur werken. Daarnaast zijn er indirect nog eens 204 werknemers in dienst, waaronder leveranciers, chauffeurs en personeel voor catering, dat de werknemers bijstaat.

Tijdwinst van 20 minuten

Verwacht wordt dat de verdubbeling van de rijbaan tussen Santiago del Teide en El Tanque een aanzienlijk aantal voertuigen zal aantrekken op deze nieuwe tweebaansweg. De oorspronkelijke schatting van 5.000 voertuigen per dag zal met de ingebruikname in het jaar 2025 naar verwachting stijgen naar 17.000 voertuigen per dag. Men voorspelt zelfs dat binnen tien jaar meer dan 30.000 voertuigen per dag over deze weg zullen rijden.

De reistijd voor automobilisten die van noord naar zuid rijden zal met deze nieuwe weg en tunnel aanzienlijk afnemen. Bij vlot verkeer wordt er namelijk een tijdwinst van 20 minuten verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…