Gevaarlijke wandelroute op de Teide

Gevaarlijke wandelroute op de Teide - wandelaars

De meest gevaarlijke wandelroute op de Teide: twee reddingen binnen 24 uur op dezelfde route in Nationaal Park

Het Nationaal Park van de Teide trekt jaarlijks duizenden toeristen en bewoners aan. Hoewel het park bekend staat om zijn adembenemende landschappen en unieke flora en fauna, zijn sommige wandelroutes bijzonder uitdagend en potentieel gevaarlijk. Een recent artikel van El Día (12 juni 2024) belichtte de risico’s van een van de gevaarlijkste routes in het park, waar binnen 24 uur twee reddingen plaatsvonden.

Gevaarlijke routes en recente incidenten

Het pad dat leidt van de Montaña Blanca naar de top van de Teide is een van de meest veeleisende routes in het Nationaal Park. Dit pad, bekend als route nummer 7, vereist een uitstekende fysieke conditie en de juiste uitrusting.

De ongelukken met wandelaars in nood, allemaal niet-ingezeten toeristen, vonden plaats op dezelfde dag en op dezelfde route: het beklimmen en afdalen naar de krater van de vulkaan.

José Carlos Herrero, een gids voor bergtochten en nationale parken, benadrukt dat veel ongevallen plaatsvinden omdat wandelaars de paden verlaten, waardoor ze gedesoriënteerd raken of ongelukken krijgen. Afgelopen week moesten reddingsdiensten driemaal in actie komen, waaronder twee keer binnen 24 uur op dezelfde route.

Eerste reddingsactie: een valpartij

Maandagavond vond de eerste reddingsactie plaats toen een 43-jarige vrouw viel en niet verder kon lopen. Het incident gebeurde op het pad van Montaña Blanca naar Altavista. De noodhulpdiensten van CECOES 1-1-2 werden ingeschakeld, en leden van het ERIE (Equipo de Respuesta Inmediata en Emergencias) van het Spaanse Rode Kruis, in samenwerking met de brandweer van Tenerife, verleenden eerste hulp. De vrouw werd uiteindelijk per helikopter geëvacueerd.

Tweede reddingsactie: een enkelblessure

Later die avond moesten de brandweerkorpsen van La Orotava, La Laguna en Santa Cruz opnieuw in actie komen om twee wandelaars te redden. Een van hen had een enkeltrauma opgelopen en kon niet verder lopen. Dit incident onderstreept het belang van een goede voorbereiding en uitrusting bij het wandelen in hooggelegen gebieden zoals de Teide.

Voorbereiding en veiligheidsmaatregelen

José Carlos Herrero benadrukt dat wandelen in het Nationaal Park van El Teide niet onderschat mag worden. De meeste paden bevinden zich op hoogtes van 2.000 tot 3.715 meter, waar de weersomstandigheden snel kunnen veranderen. Hij raadt aan om goed voorbereid op pad te gaan, met de juiste kleding en uitrusting, en altijd de weersvoorspellingen te checken.

Nachtelijke avonturen en risico’s

José María Pérez, een andere gids en sporttechnicus voor bergbeklimmen, wijst op de gevaren van nachtelijke wandelingen zonder de juiste vergunningen. Veel mensen proberen ’s nachts de top te bereiken om de zonsopgang te zien, vaak zonder de juiste uitrusting en zonder toestemming. Dit verhoogt het risico op ongelukken en overbezetting van het kratergebied.

Milieu-impact en educatie

Naast persoonlijke veiligheid is het behoud van het milieu een belangrijk aspect. José Carlos Herrero legt uit dat het verlaten van de gemarkeerde paden niet alleen gevaarlijk is voor de wandelaar, maar ook schadelijk voor het kwetsbare ecosysteem van het park. Hij pleit voor meer milieueducatie om bezoekers bewust te maken van de fragiliteit van dit unieke gebied.

Recente reddingsactie op een bekende route in Tenerife

Op zondagmiddag vond een ander incident plaats op een bekende wandelroute in Tenerife, namelijk bij de vuurtoren van Roque Bermejo in Santa Cruz de Tenerife. Een 19-jarige vrouwelijke wandelaar raakte gewond na een val, waarbij ze een beenletsel opliep en niet verder kon.

Het noodhulpteam van de Canarische Eilanden (SUC) kwam ter plaatse en constateerde dat de jonge vrouw niet verder kon lopen. Ze werd uiteindelijk per helikopter geëvacueerd door het GES-team en overgebracht naar het ziekenhuis Nuestra Señora de la Candelaria. Ook de brandweer van Tenerife, de lokale politie en de natuurbeheereenheid van Santa Cruz waren bij de reddingsactie betrokken.

Neem steeds voorzorgsmaatregelen!

Het Nationaal Park van de Teide biedt voor elke bezoeker een onvergetelijke ervaring. Echter, het is cruciaal om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en de adviezen van experts op te volgen om veilig van deze prachtige omgeving te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…