Gratis openbaar vervoer op de Canarische Eilanden

Gratis bussen vanaf 2023

Gratis openbaar vervoer verlengd in 2024

Het gratis openbaar vervoer zou in 2024 verlengd worden op de Canarische Eilanden. Maar de regionale overheid heeft voorgesteld om de huidige eis van minimaal 10 of 15 reizen per maand te schrappen om in aanmerking te komen voor het gratis vervoer.

Deze verandering is in afwachting van goedkeuring door de Spaanse regering, gezien de positieve resultaten die de invoering van het systeem heeft gehad voor zowel exploitanten als gebruikers.

Pablo Rodríguez, de regionale minister van Mobiliteit, en María Fernández, de algemeen directeur van Transport, kondigden dit aan voorafgaand aan de hervatting van de “Bus & Bike” duurzame mobiliteitsdagen.

De voorzitter van het Cabildo van Tenerife, Rosa Dávila, kondigde woensdag 27 december 2023 de verlenging aan van het gratis openbaar vervoer op het eiland, dat onder dezelfde voorwaarden zal blijven als in 2023, nadat de Raad van Ministers een verlenging in 2024 had goedgekeurd.

De voorzitter van het Cabildo heeft benadrukt dat gratis openbaar vervoer een essentiële maatregel is om de mobiliteitsproblemen van het eiland op te lossen en duurzame mobiliteit te blijven bevorderen.

Aanhoudende economische uitdagingen voor het openbaar vervoer

Pablo Rodríguez benadrukte dat de economische situatie die een jaar geleden leidde tot het decreet voor gratis vervoer, nog steeds actueel is. Families ondervinden nog steeds een significant koopkrachtverlies als gevolg van prijsstijgingen door onder meer de Oekraïense crisis.

Hij verwacht dat de regeling, die afloopt op 31 december 2023, verlengd zal worden. Pablo Rodríguez verwees ook naar het fietsplan van 2018, dat de Canarische residentiebonus als unieke titel introduceerde, waardoor 100% korting mogelijk werd voor degenen die aan de eisen voldoen.

Het doel van de maatregel is om ervoor te zorgen dat op de Canarische Eilanden, vooral op de dichtstbevolkte eilanden, het privévervoer plaats maakt voor het openbaar vervoer, in een poging om een einde te maken aan de wachtrijen, die vooral op Tenerife groot zijn.

Fietsplan van 2024 en duurzame mobiliteit

In 2024 zal de regering van de Canarische Eilanden dit fietsplan promoten en ontwikkelen, dat ervoor moet zorgen dat de intelligente en duurzame mobiliteitsstrategie van de eilanden in alle gemeenten gelijk is, aangezien de implementatie ervan tot nu toe niet overal hetzelfde was.

Positieve impact van gratis busvervoer

María Fernández benadrukte de positieve impact van gratis busvervoer. Dankzij deze regeling heeft het Canarisch openbaar vervoer in het laatste jaar 6 miljoen nieuwe gebruikers aangetrokken, een stijging van 44%. Daarnaast is het personeelsbestand van de vervoersbedrijven met gemiddeld 8% gegroeid en de vloot met 5%.

Toekomstige verbeteringen en investeringen

Het streven is nu om het busvervoer comfortabeler, sneller en met betere routes te maken. María Fernández benadrukte dat de financiering voor het voortzetten van het gratis busvervoer in 2024 al is opgenomen in de algemene staatsbegroting. Ze hoopt dat de ministerraad de verlenging goedkeurt vóór 31 december 2023.

Zodra dit bevestigd wordt, is het Canarische overheidsplan om regionale fondsen, die eerst voor gratis vervoersbonnen waren, om te leiden naar infrastructuurinvesteringen, zoals de aanleg van bus-Vao banen en de aanschaf van nieuwe voertuigen.

Aantal gebruikers van stadsbussen op de Canarische Eilanden steeg met 39,4%

Het aantal passagiers dat in oktober gebruik maakte van het openbaar busvervoer op de Canarische Eilanden steeg met 39,4%, de hoogste stijging per regio van een index die in alle autonome regio’s groeide.

Volgens gegevens die woensdag zijn gepubliceerd door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) was de stijging op de eilanden veel hoger dan de stijging in Spanje als geheel, die 21,7% bedroeg.

Het aantal passagiers dat gebruik maakte van het stedelijk busvervoer op de Canarische Eilanden bedroeg 8,3 miljoen, wat neerkomt op een stijging van 45,7% tot nu toe dit jaar, boven het nationale gemiddelde, dat steeg met 23,1%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Inderdaad Joris,
  Het heeft veel succes, maar er wordt wel nieuw personeel en autobussen ingezet. Je kan ook de piekuren vermijden, dat kan ook helpen.
  Veel plezier in Tenerife!
  Groeten,
  Guy H.

 2. Joris Elinck schreef:

  Een slechte zaak voor ons overwinteraars want de bussen zitten nu stamvol en wij moeten wél nog betalen om samengedrukt als beesten te staan in de bus.
  Ze moeten per drukke lijn méér bussen inzetten! Maar dat zijn ze niet van zin

 3. Dag Marc,
  Het is jammer genoeg enkel voor residenten.
  Meer over vervoer in Tenerife hier.
  Vriendelijke groeten,
  Guy H.

 4. Marc Vanstechelman schreef:

  Prachtig, rijden toeristen dan ook gratis?

Ook interessant om weten…