Bezorgdheid over het aantal positief getesten in Tenerife

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

IA14 Tenerife (gecumuleerd aaantal nieuw positief getesten de laatste 14 dagen)
IA14 Tenerife

IA14 Tenerife (aantal positief getesten) baart zorgen

Ondanks het feit dat de IA14 (gecumuleerd aantal nieuw positief getesten de laatste 14 dagen per 100.000 inwoners) op de Canarische Eilanden gedaald is tot 67,74, het laagste cijfer sinds augustus 2020, blijft Tenerife zich zorgen maken, dat het op alarmniveau 2 (oranje) blijft hangen. En , in tegenstelling tot de overige eilanden, elke dag het hoogste aantal positieven telt.

“Als de curve niet daalt, zullen wij de horeca binnen terug moeten sluiten”.

De president van de Asociación para la Defensa de la Sanidad Pública de Canarias, Guillermo de la Barreda, heeft gisteren verklaart dat het uitgesloten is dat Tenerife op korte termijn een lager alarmniveau zal krijgen.

De mensen houden zich niet aan de regels en het ergste is dat daarbovenop sommige politici oproepen om een einde te maken aan het dragen van mondmaskers. Het is duidelijk dat de autoriteiten de situatie grondig moeten bestuderen en moeten toezien op de naleving van de anti-COVID-maatregelen bij sociale bijeenkomsten en in de horeca. Als de curve niet daalt, zullen we de activiteit van de horeca moeten beperken, door deze binnen te sluiten en de bezetting te beperken tot maximum vier per tafel.

Bovendien benadrukt hij hoe belangrijk het is dat het ministerie van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden nieuwe besmettingen van COVID-19 telt en opspoort (track & trace). “Het is mogelijk dat dit niet gebeurt wegens gebrek aan middelen, maar het is van essentieel belang om de pandemie deze zomer aan te pakken. We mogen niet verslappen, want het coronavirus is nog steeds onder ons en we zijn nog ver verwijderd van immuniteit”, besluit hij. Bron

Als tegengewicht enkele cijfers

Op 18 april was de IA 14 van de Canarische eilanden 145 en van Tenerife 162. Nu een 6-tal weken later is deze indicator gedaald tot resp. 67,74 (daling van 53%) en 92,18 (daling van 43%).

De bezetting in de hospitalen daalde van 314 naar 189 bedden (daling van 40%). De beztting op IC (intensieve zorgen) daalde van 83 naar 27 (daling van 67%).

Waarom dan zo panikeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…