La Rambla Santa Cruz

La Rambla, brede laan met palmbomen te Santa Cruz

Ontdek meer over La Rambla van Santa Cruz

De Rambla van Santa Cruz, beter bekend als La Rambla, is de centrale verkeersader van de stad Santa Cruz de Tenerife (Canarische Eilanden, Spanje), die begint bij de Plaza de la Paz en eindigt bij de Avenida de Anaga.

La Rambla bestaat uit een centraal breed voetpad en twee rijstroken aan elke kant van het wandelpad. De vegetatie langs de Rambla bestaat voornamelijk uit Indische laurier, jacaranda en palmbomen, alsmede seizoensgebonden planten.

Deze laan heeft in het begin een lichte helling, maar vanaf het park García Sanabria wordt deze helling steiler. La Rambla maakt deel uit van de zogenaamde “groene zones” van Santa Cruz, en is tevens de grootste laan van de Canarische Eilanden.

Er staan verschillende monumenten en kunstwerken langs deze laan, zoals El Guerrero de Goslar, een bronzen beeld gemaakt door Henry Moore. Het is een van de meest symbolische beelden van de Rambla van Santa Cruz en van de hele stad en werd in 2007 door de regering van de Canarische Eilanden uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang (Bien de Interés Cultural).

De Rambla van Santa Cruz is een van de populairste plekken op Tenerife voor toeristen en de lokale bevolking.

Santa Cruz plaatst QR-codes op de stadsbeelden

Ter gelegenheid van de viering van de 50ste verjaardag van de 1ste Internationale Tentoonstelling van Stadsculpturen, heeft Santa Cruz identificatieplaatjes met een QR-code geplaatst op elk van de 35 gemeentelijke sculpturen die verspreid staan over de stad. Op deze manier kunnen bezoekers de kunstwerken scannen met hun mobiele apparaten en meer informatie krijgen, met name gericht op gezinnen.

Santa Cruz XR app om QR code te scannen en uitleg te bekomen

Om toegang te krijgen tot de informatie is het nodig om de applicatie Santa Cruz XR te downloaden.

Zodra je de QR-code scant, wordt er een uitleg over het werk gegeven.

Het personage dat informatie geeft over elke sculptuur is een kikker genaamd Pato, die extra aandacht schenkt aan de emblematische Plaza de Los Patos van Santa Cruz.
Architect en fotograaf Carlos A. Schwartz, lid van zowel de internationale straattentoonstelling die in 1973 werd georganiseerd als van de Commissie Straatsculpturen, merkte op dat met de identificatie van de sculpturen een nieuwe stap is gezet.

Het doel is om de collectie, die in de loop der jaren is opgebouwd, te vergroten en de waarde ervan te verhogen.

Statige herenhuizen

Een van de vele bezienswaardigheden op de Rambla van Santa Cruz zijn de statige herenhuizen met grote tuinen, indrukwekkende trappen en kenmerkende architectuur. De gebouwen combineren typologieën die kenmerkend zijn voor de eclectische stijl – de meest voorkomende in deze zone – samen met interessante rationalistische constructies uit de jaren 1930 en meer recente gebouwen in de regionalistische stijl. Getuigenissen van het rationalisme of de moderne beweging – die opkwam in de jaren 1920 – en die diep geworteld was in Santa Cruz.

Tussen de kruising met de Avenida 25 de Julio en de Calle Horacio Nelson bevindt zich een aantal bouwwerken van immense omvang en superieure constructie, waaronder de nummers 83 en 81 (Casa Santos Díaz), gekenmerkt door hun eclecticisme, met enkele klassieke en modernistische elementen en mogelijk het werk van stadsarchitect Antonio Pintor in de eerste jaren van de 20ste eeuw.

Casa Hodgson (D. Pisaca, 1925), (nummer 67) met zijn grote hal en de keizerlijke trap naar de bovenverdieping, Casa Guimerá (met modernistische ornamenten), en het prachtige Casa Caulfield (D. Pisaca, 1925), gekenmerkt door zijn uitbundige non-figuratieve decoratie, met een knipoog naar de Franse neo-barok, wat duidelijk is in de dubbele toegangstrap en de art-nouveau versieringen aan de gevel, samen met regionalistische toevoegingen in de daken.

Vervolgens is er de opmerkelijke Villa Petra, een gebouw dat in 1921 door D. Pisaca voor Cándido García Dorta werd ontworpen, in de meest authentieke eclectische taal en met een art-nouveau traliewerk dat volgens professor A. Darias het beste voorbeeld is van modernistisch smeedwerk op de Canarische Eilanden. Daarna volgen de prachtige Villa Clara, het werk van Pintor (1922-23) en de neo-Canarische villa van Marrero Regalado, op nummer 55. Tenslotte is er het Instituto de Higiene, een creatie van Pintor in de jaren 1920, met een duidelijke invloed van de architectuur van het Franse Keizerrijk.

Belangrijke gebouwen

Het bekende vijfsterrenhotel Iberostar Heritage Grand Mencey, waar Matt Damon verbleef tijdens de opnames van “Jason Bourne” in 2016 (de vijfde Bourne film) bevindt zich aan de Rambla.

Hotel Mencey, in 1945 ontworpen door Enrique Rumeu de Armas, is een perfecte synthese van de kenmerkende stijl van de stad, waarvan de schoonheid vooral ligt in de kleurrijke koloniale hoekjes van de nobele oude wijk. Het Casino van Santa Cruz maakt deel uit van deze unieke sfeer in de hoofdstad van Tenerife, het situeert zich op de begane grond van het hotel.

Een beetje verder bevindt zich het viersterrenhotel Hotel Colón Rambla.

Hospiten Rambla of Hospital La Rambla, een universitair hospitaal, telt 98 kamers op dit adres: Rambla de Santa Cruz 115.

Museo Militar de Almeyda is sinds 1988 gevestigd in de Almeyda kazerne en is een van de beste historische cartografische onderzoekscentra van de Canarische Eilanden.
De tentoonstelling telt uniformen en persoonlijke voorwerpen van prominente militairen, modellen van militaire constructies, verzamelingen wapens die door de Guanchen en Castilianen werden gebruikt tijdens de confrontaties van de verovering van Tenerife aan het eind van de 15e eeuw, alsmede olieverfschilderijen en aquarellen van beroemde Canarische schilders.
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10u00 tot 14u00 (gratis toegang).

Plaza de Toros

Een kenmerkend bouwwerk aan de Rambla is de stierenvechtersarena “Plaza de Toros”.

Plaza de Toros Santa Cruz - stierenvechtersarena die buiten gebruik is

Gebouwd uit gemetselde muren, met twee verdiepingen en een sobere facade.

De benedenverdieping heeft brede deuren met kruisbogen. De bovenverdieping heeft dubbele ramen, eveneens met hoefijzervormige bogen en Almohadische kantelen in neo-Mudejar stijl.

De arena heeft een diameter van 48 meter en de gang tussen de cirkels is 2 meter. De totale diameter van het bouwwerk is 80 meter, inclusief zes met natuursteen beklede tribunes. Er is een capaciteit van 6.800 zitplaatsen.

De bevolking van Tenerife is niet erg dol op stierengevechten, hoewel deze historisch gezien en bij talrijke gelegenheden in La Laguna werden gehouden, zonder dat de stier werd geofferd.

Er waren verschillende pogingen om in Santa Cruz een arena op te richten, maar die mislukten tot in 1892 met het bouwwerk werd begonnen. Dit aan de rand van de stad aan de Rambla van Santa Cruz.

De arena werd ingehuldigd op 28 februari 1893 met het optreden van de stierenvechter Luis Mazzantini en zijn cuadrilla (“hofhouding”), die vijftigduizend peseta’s aanrekenden (ongeveer 300 euro), precies de helft van wat de bouw van de arena had gekost.

In de nacht van 1 mei 1924 brak er brand uit en werd een groot deel van de arena verwoest. De Plaza de Toros heropende in 1927.

In 1968 werd het vijfenzeventig jaar bestaan gevierd en vanaf 1977 waren er praktisch geen stierengevechten meer wegens het gebrek aan belangstelling alsmede de kosten en verwondingen aan de stieren tijdens het vervoer per boot vanuit het schiereiland.

Het laatste stierengevecht vond plaats op 7 januari 1984.

Sinds het einde van de stierengevechten worden de gala’s voor de verkiezing van de carnavalskoningin en de wedstrijden van murgas en rondallas in de arena gehouden. Bovendien werden er verschillende Canarische worstelen- (lucha Canaria) en bokstoernooien georganiseerd. Ook evenementen zoals wielerwedstrijden, politieke bijeenkomsten, muziekconcerten, circusvoorstellingen, enz. kwamen aan bod. Het plein werd zelfs gebruikt als rolschaatsbaan.

Tegenwoordig (2017) is het complex gesloten en kampt met ernstige onderhoudsproblemen.

Filmpje van tien minuten, wandelen op La Rambla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…