Vijf legendes op Tenerife

Legendes op Tenerife - landschap Tenerife bergen en sparren

Vijf legendes op Tenerife die je moet kennen

Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden, staat niet alleen bekend om zijn prachtige stranden en indrukwekkende landschappen, maar ook om zijn rijke geschiedenis en fascinerende legendes. Deze betoverende verhalen, die generaties lang zijn doorverteld, geven een uniek inzicht in het eiland en haar inwoners.

De mythen en legendes vormen een onlosmakelijk onderdeel van de cultuur van elk volk. Op de Canarische Eilanden zijn veel verhalen die, hoewel ze een kern van waarheid kunnen bevatten, door mondelinge overlevering en het verstrijken van de tijd zijn getransformeerd tot echte verhalen die zelfs de meest sceptische mensen kunnen verbazen. Hier volgen vijf fascinerende legendes van Tenerife.

Guayota, het monster van de Teide

Guayota is een Guanche-naam die “de vernietiger” betekent. Dit was de naam van een kwaadaardig wezen dat op het eiland leefde. Een monster uit de hel wiens missie het was om de plaats en al zijn bewoners te laten verdwijnen. Om hem in toom te houden, slaagde de oppergod van de Guanches, Achamán, erin hem te vangen en op te sluiten in het binnenste van de meest betekenisvolle berg van het eiland, El Teide. Zo zou hij onder controle blijven tussen de aarde en het ondergrondse rijk.

De Guanches gingen regelmatig naar de krater om rituelen en offers te brengen, zodat Guayota niet boos zou worden en de vulkaan zou ontwaken met zijn woede.

Amarca en het woud van Icod

Icod, gelegen in het noordwesten van het eiland, heeft natuurlijke gebieden van ongeëvenaarde schoonheid. Veel van deze gebieden zijn beschermde natuurparken. Bovendien biedt het ook een lange en interessante geschiedenis rond de Guanche-wereld en zijn legendarische bewoners, waaronder de prachtige jongedame Amarca.

Amarca was een vrouw van grote schoonheid die de afgunst opwekte van alle vrouwen in de omgeving.

Om deze te vermijden, besloot ze alleen te gaan wonen in de hoge gebieden van Icod.

Veel mannen probeerden haar hart te veroveren, maar zij wees hen allemaal af, zelfs Belicar o Pelicar, de mencey (koning) van Icod (zie foto).

Op een dag verscheen er een jonge herder die ze niet alleen afwees, maar ook op een harde manier haar liefde ontzegde.

De jongeman sprong wanhopig in een ravijn en verloor zijn leven.

Het dorp kon de jongedame niet vergeven, wat haar ertoe bracht zichzelf aan de zee over te geven en tussen de golven te verdwijnen. Sindsdien wordt gezegd dat in de bossen van Icod de stem van de herder te horen is die Amarca roept. De negen menceys kan je zien in het bedevaartsoord Candelaria.

De Barranco de Badajoz en zijn onverklaarbare fenomenen

Gelegen in Güímar, in het zuidoosten van het eiland, beweren velen dat er op deze plek veel vreemde fenomenen plaatsvinden waarvoor geen verklaring is te vinden. Blijkbaar zijn deze verschijnselen te wijten aan de legendes die sinds oude tijden door de regio circuleren.

Een van de meest bekende legendes is die van ‘het meisje met de peren’. In de 19de eeuw werd een meisje door haar ouders naar het ravijn gestuurd om fruit te plukken. Bij aankomst verdween ze echter spoorloos. Ondanks een grondige zoektocht werd het meisje niet teruggevonden. Pas twintig jaar later keerde ze ongedeerd terug naar huis, alsof er slechts enkele uren waren verstreken. Tegenwoordig beweren sommigen dat wanneer men deze plek bezoekt, de tijd lijkt stil te staan.

De Bloem van Chasna en de verloren liefde

Chasna is een oude Guanche-regio in het zuiden van het eiland, op 1400 meter hoogte. Met de verovering in de 15de eeuw komen de eerste bewoners uit Castilië naar de regio. Kapitein Pedro Bracamonte arriveert en wordt volledig verliefd op een jonge Guanche-vrouw van grote schoonheid. Ze was zo mooi dat ze de Bloem van Chasna werd genoemd.

De kapitein, na de afwijzing van de jongedame, besluit haar te ontvoeren. Na enkele dagen gevangenschap weet de jongedame echter te ontsnappen. De man, die het verlies niet kon verdragen, viel in een diepe droefheid en zuchtte: “Ik zag de bloem! Ik zag de bloem!” Hij stierf enkele dagen later, en sindsdien staat deze mooie stad bekend als Vilaflor de Chasna.

Buitenaardse wezens op El Teide

Voor degenen die in buitenaards leven en UFO-fenomenen geloven, is dit geen legende, maar een echte werkelijkheid. Bekend zijn de bijeenkomsten die plaatsvinden op de hoogste berg van Spanje om te genieten van verschillende waarnemingen.

Een van de belangrijkste bijeenkomsten vond plaats in 1989, waar meer dan 10.000 mensen samenkwamen. Hoewel die nacht geen interstellaire bezoeken werden vastgelegd, beweren velen dat dergelijke waarnemingen vrij gebruikelijk zijn.

Deze legendes geven ons een fascinerend inzicht in de rijke folklore van Tenerife. Ze vermengen geschiedenis, mythologie en lokale verhalen, en dragen bij aan de unieke identiteit van het eiland. Veel van deze verhalen zijn ontstaan bij de Guanches, de oorspronkelijke bewoners van Tenerife, en zijn later beïnvloed door de Spaanse veroveraars. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…