Marketingcampagne Canarische Eilanden op de Chinese Muur

marketingcampagne Canarische eilanden op de Chinese muur
Foto: Diario de Avisos

De eerste virale foto van de Canarische Eilanden: de ongekende marketingcampagne op de Chinese Muur

Op 27 april 1995 voerden de Canarische Eilanden een van de meest revolutionaire marketingcampagnes uit de geschiedenis uit, die nog steeds veel nieuwsgierigheid wekt. Voor het eerst in de geschiedenis van de Chinese Muur, werd er reclame geplaatst over een afstand van één kilometer.

En deze reclame was voor het toerisme van de Canarische Eilanden. In een volledig analoog tijdperk was dit een van de eerste virale foto’s van de eilanden, omdat deze beelden de wereld verbaasden.

Lange onderhandelingen

De onderhandelingen met de Chinese regering waren allesbehalve eenvoudig en duurden drie jaar. Drie keer weigerden de Aziatische autoriteiten, maar de vierde keer was het raak. Het doel van de Canarische regering was niet om de Chinese markt aan te trekken, aangezien het land nog niet de reus was die het nu is, maar om de foto en de beelden die vanuit een helikopter van het Volksbevrijdingsleger waren gemaakt, de wereld rond te laten gaan.

600 kinderen als protagonisten

De publiciteitscampagne vond plaats in de Mutianyu-sector van de Chinese Muur, 73 km ten noorden van het centrum van Peking. 600 kinderen kregen de taak om drie panelen van 40 vierkante meter uit te rollen met de slogan “Canarias, naturaleza cálida” (Canarische Eilanden, warme natuur) in het Spaans, Engels en Chinees.

Het grote geheim van het welslagen van de reclamecampagne was het ongebruikelijke idee om de kinderen van de twee scholen in de Chinese gemeente bij het project te betrekken. De spandoeken zouden de muur niet aanraken; het waren de handen van honderden kinderen die ze zouden vasthouden zonder contact met de duizendjarige stenen.

marketingcampagne Canarische eilanden "Canarias Greets China"
Marketingcampagne Canarische eilanden op de Chinese muur – Foto: Diario de Avisos

Snelle verzending van de foto’s

Een belangrijk aspect was het zo snel mogelijk versturen van de foto’s en tv-beelden naar de eilanden en de rest van de wereld. Internettoegang was niet zoals nu, dus was er een goede samenwerking met Amerikaanse persbureaus nodig om de foto’s met de hoogst mogelijke kwaliteit en snelheid te verzenden. Minder dan 96 uur na vertrek en terugkeer op de eilanden, stonden de foto’s al op de voorpagina’s van alle nationale kranten. Het was een succes.

De marketingcampagne van de Canarische Eilanden op de Chinese Muur in 1995 was een opmerkelijke prestatie die geschiedenis schreef. Het creatieve idee om kinderen te laten meewerken en de efficiënte verspreiding van de beelden droegen bij aan het enorme succes en de virale impact van deze gedenkwaardige actie.

Deze case study toont aan hoe out-of-the-box denken en het slim gebruik maken van beschikbare middelen een marketingcampagne naar een hoger niveau kan tillen, zelfs in het pre-digitale tijdperk. Het onderstreept ook het belang van doorzettingsvermogen in onderhandelingen en het streven naar snelle communicatie om maximale impact te bereiken. Hoewel de wereld sindsdien enorm is veranderd, blijven veel van de principes achter deze opmerkelijke campagne nog steeds relevant voor marketeers van vandaag. Bron

Krantenartikel marketingcampagne Canarische eilanden
Foto: Diario de Avisos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…