Mercadona – Wat je nog niet wist

Mercadona Spanje

Wat je nog niet wist over supermarktketen Mercadona

Onlangs publiceerde Mercadona zijn resultaten voor 2013. Een netto winst van 515 miljoen euro met 1.467 winkels in Spanje, maken dit Valenciaanse bedrijf tot één van de meest succesvolle van het land.

Hieronder vijf bijzonderheden over Mercadona:

 1. Wist je dat Mercadona S.A. ontstaan is vanuit een vlees-groep? In 1977 wou Cárnicas Roig zijn afzetgebied voor vlees uitbreiden. In 1981 kocht Juan Roig, met de hulp en steun van zijn vrouw en broers, het bedrijf van hun ouders. Het bedrijf telde toen slechts 8 winkels in Valencia. Maar stilaan groeide het bedrijf, vooral dankzij zijn politiek van “lage prijzen” tot de meest bezochte supermarktketen die we nu kennen.
 2. De warenhuisketen is bekend voor het betalen van hogere lonen dan de concurrentie. Het minimum aanvangssalaris bedraagt 1260 euro bruto en steeds met een vast contract van onbepaalde duur. In ruil voor dit hogere loon verwacht het bedrijf een grote inzet van zijn werknemers. Mercadona beschouwt zijn werknemers als één van de pijlers van het bedrijf.
 3. Mercadona doet 85% van zijn aankopen binnen Spanje en een groot deel daarvan bij vaste toeleveranciers waar een contract werd mee ondertekend.
 4. Sinds 2008 is Mercadona gestart met zijn besparingsprogramma “Back to basics” om te besparen op productiekosten. Onder meer door andere verpakkingen te gebruiken, plastiek ipv glas of dubbele etiketten vermijden… Tot hiertoe werd hierdoor al 2.600.000 euro bespaart.
 5. Gaat Mercadona de beurs verlaten? Dit is een gerucht dat al jarenlang de ronde doet, maar het bedrijf spreekt dit steeds tegen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Inderdaad André, één van de betere supermarkten, we gaan er zelf ook altijd.

  Groeten,
  Guy H.

 2. I like Mercadona !
  I like Mercadona in Tenerife !

Ook interessant om weten…