Minister van gezondheid kondigt rookverbod op terrassen aan

Rookverbod op terrassen een beeld met peuken

Minister van gezondheid zet vaart achter anti-tabaksplan

In een revolutionaire stap om de volksgezondheid te bevorderen, heeft de Spaanse minister van gezondheid, Mónica García, aangekondigd dat ze het langverwachte Plan Integral de Prevención y Control del Tabaquismo 2021-2025 nieuw leven inblaast. Na drie jaar stilstand wordt nu serieus werk gemaakt van het verbeteren van de gezondheid van de bevolking.

Onder meer: rookvrije terrassen – een zegen voor niet-rokers

Een van de meest opvallende maatregelen in het plan is het rookverbod op terrassen van bars en restaurants, evenals op stranden en in privéauto’s. Deze aankondiging komt als een verademing voor de niet-rokers (die een grote meerderheid vertegenwoordigen, nl. 80%), die eindelijk zullen kunnen genieten van schone lucht op een terras en niet steeds verplicht worden om binnen te zitten.

Enquete aangaande roken op terrassen

Uit een recent onderzoek is gebleken dat meer dan 72% van de Spaanse bevolking voorstander is van een rookverbod op terrassen. Dit komt voornamelijk doordat mensen hinder ondervinden van de rook van anderen tijdens het eten of drinken op een terras. Daarnaast ervaren veel mensen het als ongezond en onaangenaam om in de rook te zitten.

Gezondheid voorop – overleg en brede steun

Minister Mónica García benadrukte dat het herziene plan tot stand zal komen na uitgebreid overleg met alle betrokken partijen. Ze stelt dat de gezondheid van de bevolking centraal staat en dat er ruimte is voor nuance in het handhaven van ‘rookvrije’ zones. De minister benadrukt het belang van deze maatregelen en verklaart dat het negeren van dit probleem geen optie is als we streven naar een langer en gezonder leven.

Er komt ook een regelgeving voor het vapen

Het plan omvat ook een regelgeving omtrent vapen, met speciale aandacht voor de wegwerp-varianten vanwege hun aanzienlijke milieubelasting. Javier Padilla, de nieuwe staatssecretaris van gezondheid, pleit voor strengere maatregelen met betrekking tot conventionele vapers, met de nadruk op gelijkstelling aan andere tabaksproducten.

De weg naar een rookvrije toekomst

Deze aankondigingen markeren een belangrijke verschuiving naar een gezondere samenleving, waar de 80% niet-rokers eindelijk erkend worden. Met de steun van de bevolking, lijkt de weg naar een rookvrije toekomst geplaveid met gezondere keuzes en een betere kwaliteit van leven voor iedereen.

Passief roken een bedreiging voor de gezondheid

Gezondheidsrisico’s voor niet-rokers

Niet-rokers die zich op terrassen bevinden, worden onvrijwillig blootgesteld aan de schadelijke effecten van passief roken. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangere vrouwen en mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen. Onder meer verhoogd risico op:

 • hart- en vaatziekten
 • longkanker
 • ademhalingsproblemen bij kinderen
 • verhoogd risico op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht

Openbare ruimtes moeten gezond zijn

Terrassen zijn openbare ruimtes waar mensen samenkomen om te ontspannen en te genieten. Door roken op terrassen te verbieden, wordt de algemene gezondheid van de openbare ruimte bevorderd, waardoor iedereen kan genieten van een schone en frisse omgeving.

Respect voor niet-rokers

Het handhaven van een rookverbod op terrassen is een teken van respect voor niet-rokers. Niet iedereen wil rookblootstelling tijdens het eten of drinken op een terras, en een verbod creëert een evenwichtige omgeving waarin iedereen zijn tijd op een aangename manier kan doorbrengen.

Positieve invloed op de gezondheid

Het verbieden van roken op terrassen kan een positieve invloed hebben op de algemene gezondheidsgewoonten van de bevolking. Het kan mensen aanmoedigen om te stoppen met roken of in ieder geval het roken te verminderen, wat leidt tot gezondere keuzes en een betere kwaliteit van leven.

Beter voor het milieu

Het rookverbod kan ook een milieuaspect omvatten, aangezien sigarettenpeuken een van de meest voorkomende vormen van zwerfafval zijn. Door het roken op terrassen en stranden te verbieden, draagt het bij aan een schonere en duurzamere leefomgeving.

Brandgevaar

Roken op terrassen kan een verhoogd risico op brand met zich meebrengen, vooral in drukke horecagelegenheden met veel mensen en brandbare materialen. Een rookverbod kan bijdragen aan het verminderen van dit risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Dag Rosita,
  Hartelijk dank voor het delen van jullie perspectief. Het is bewonderenswaardig dat jullie, als rokers, zo’n groot respect tonen voor niet-rokers door bewust afstand te houden. Jullie benadering is helaas niet altijd gemeengoed, vooral als we bedenken dat rokers tegenwoordig in de minderheid zijn (minder dan 20%). Hoewel roken en gewichtsproblemen beide gezondheidskwesties zijn, is het belangrijk om elk individu met begrip en respect te benaderen, ongeacht hun keuzes. Jullie verantwoordelijke houding is een voorbeeld voor velen en onderstreept de noodzaak van wederzijds respect en begrip in onze maatschappij. Nogmaals bedankt voor deze respectvolle benadering.
  Vriendelijke groeten,
  Guy H.

 2. Rosita schreef:

  Waarom is het altijd de rokers waar men altijd commentaar op heeft, mijn man en ik roken allebei, maar hebben respect voor andere mensen die niet roken en gaan altijd verder staan zodat andere mensen er geen last van hebben. We weten dat het niet goed voor de gezondheid is, maar als je naar HEEL VEEL mensen ziet die VER over hun gewicht zitten, is dat dan gezond???

Ook interessant om weten…