Groep toeristen beweert mysterieus eiland San Borondón te hebben gezien vanaf Tenerife

San Borondón (uiterst links) op de oude kaart van de Canarische Eilanden.
Foto: De Ministerio de Defensa uiterst links San Borondón.

Toeristen maken foto van “verschijnend” eiland

Een groep toeristen die op 5 april 2024 de Teide beklom op Tenerife, kreeg de verrassing van hun leven. Rond half twaalf ’s ochtends zagen ze in de verte een eiland dat er eigenlijk niet zou moeten zijn. Enkele toeristen merkten het vreemde verschijnsel als eerste op en vroegen aan hun ervaren gids Ceferino García Rodriguez wat voor eiland ze daar zagen.

“De helderheid was absoluut en het leek qua vorm een beetje op La Gomera, rond van vorm, maar verder weg. Als je de contouren van de eilanden op zee niet kent, zou je echt denken dat het een echt eiland was”, vertelde de gids. De toeristen maakten enkele foto’s van wat wel eens het legendarische eiland San Borondón zou kunnen zijn, een van de bekendste Canarische legendes.

De legende van San Borondón

Volgens een oude legende bestaat de Canarische archipel uit 9 eilanden in plaats van de huidige 8. In de middeleeuwen tekenden sommige kaarten een vreemd eiland genaamd San Borondón dat nooit is gevonden, hoewel de legende springlevend blijft.

De legende wil dat San Borondón verschijnt en verdwijnt in de buurt van El Hierro. Soms is het zichtbaar tussen een zee van wolken vanaf de eilanden Tenerife, La Palma, El Hierro of La Gomera.

In Europa staat het eiland bekend als het eiland van Sint-Brandaan, genoemd naar de Ierse monnik die in de 6de eeuw leefde en zijn leven wijdde aan de evangelisatie. De legende vertelt dat hij na het horen van verhalen over het vermeende eiland, de zee op ging om het te vinden. Na zeven jaar reizen vond hij een soort walvis-eiland. Een goede verklaring waarom het verschijnt en verdwijnt.

Men was zich zo bewust van het bestaan ervan dat in een verdrag dat Spanje en Portugal in de 15de eeuw ondertekenden en waarin ze de Atlantische Oceaan verdeelden, duidelijk werd bepaald dat San Borondón tot de Canarische Archipel behoorde.

San Borondón ligt op de kaart ten westen van het eiland El Hierro, 550 kilometer verderop, en 22 kilometer ten westzuidwesten van La Palma. De meest gewaagden hebben berekend dat het een langgerekt eiland is, 30 kilometer lang en 15 kilometer breed, als een pindanoot, met een prominente holte aan de oost- en westkant en grote massieven in het noorden en zuiden.

Expedities naar het eiland

De legende van San Borondón werd zo sterk op de Canarische Eilanden dat er in de 16de, 17de en 18de eeuw ontdekkingsreizen werden georganiseerd om het te vinden en te veroveren.

De laatste officiële zoektocht was in 2008, in opdracht van de kapitein-generaal van de Canarische Eilanden. In 1953 en 1958 werd er zelfs over geschreven in de krant ABC dat het “Meermin-eiland” weer was gezien en voor het eerst was gefotografeerd.

Tegenwoordig is duidelijk dat het mysterieuze eiland nooit heeft bestaan, behalve in de dromen van degenen die ernaar zochten of het wilden veroveren. Het zien van dit negende Canarische eiland is in feite een optische illusie op het oceaanoppervlak, veroorzaakt door wat een bovenste luchtspiegeling wordt genoemd, een vorm van lichtbreking. Dit fenomeen resulteert in de aanblik van een eiland aan de horizon dat een weerspiegeling is van het eiland La Palma.

Het is fascinerend hoe legendes en mythen door de eeuwen heen blijven voortleven en de verbeelding blijven prikkelen, ook al weten we nu dat San Borondón niet echt bestaat. Het geeft de Canarische Eilanden een extra mystiek tintje. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…