Spaanse luchthavens introduceren systeem zonder verplichte verwijdering vloeistoffen uit handbagage

Bagage scan systeem vrouw met valiezen op luchthaven

Nieuwe installatie maakt vloeistoffen uit handbagage halen overbodig


Binnenkort zullen de Spaanse luchthavens, onder beheer van Aena, een revolutionaire 3D-scantechnologie introduceren, bekend als het Explosive Detection System for Cabin Baggage (EDSCB).

Deze geavanceerde apparaten zullen driedimensionale beelden van de handbagage genereren, waardoor het inspecteren van de inhoud makkelijker wordt zonder dat de tassen geopend hoeven te worden. Dit meldt aviaciondigital.com.

Op deze manier zal de 3D-scantechnologie veiligheidsteams in staat stellen om rugzakken en koffers te inspecteren zonder dat passagiers hun elektronische apparaten en vloeistoffen uit hun handbagage hoeven te halen.

Waar en Wanneer nieuw bagage scansysteem?

Hoewel de exacte lanceringsdata nog moeten worden bevestigd, verwacht men dat de eerste luchthavens die deze nieuwe technologie zullen implementeren, Madrid-Barajas Airport en Barcelona-El Prat Airport zullen zijn. Andere luchthavens, waaronder Palma de Mallorca, zullen mogelijk ook volgen.

De implementatie van deze apparaten op luchthavens gaat echter geleidelijk vanwege de hoge kosten. Hieronder vindt u een overzicht van de plannen:

  • Vanaf 2024: Madrid Barajas Airport en Barcelona El-Prat Airport.
  • Eind 2024: Palma de Mallorca.
  • 2025: Malaga.
  • 2026: Gran Canaria, Tenerife Zuid, Fuerteventura, Lanzarote, Alicante, Ibiza, Bilbao, Menorca en Valencia.

Aena heeft voor deze innovatieve technologie gekozen om de passagierservaring te verbeteren en de beveiligingsprocessen op Spaanse luchthavens te optimaliseren. Het is de bedoeling dat er over een periode van vijf jaar in totaal 160 scanapparaten worden geïnstalleerd.

Automatisch scansysteem bagage

Naast de 3D röntgenapparatuur zullen er 170 automatische lijnen voor handbagageafhandeling (ATRS) worden geïnstalleerd. Deze lijnen zorgen voor de scheiding van verdachte en niet-verdachte tassen en de automatische behandeling van trays bij de veiligheidscontrole.

Er zal ook een systeem voor screening op afstand worden geïmplementeerd, zodat bagage vanuit een aparte ruimte kan worden gescreend zonder dat beveiligingspersoneel fysiek aanwezig hoeft te zijn bij het beveiligingscontrolepunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…