Nieuws week 11-2020

Update 15 maart – Definitieve maatregelen

Na een 4-uur durende videovergadering met alle presidenten van de autonome regio’s werd bevestigd dat de staat van alarm die de Spaanse regering gisteren heeft afgekondigd vijftien dagen zal duren. Hier de volledige tekst van het BOE (in het Spaans).

Iedereen MOET thuisblijven. Negeren wordt bestraft met hoge boetes van 601 tot 30.000 euro en zelfs een jaar gevangenisstraf.

De hoofdpunten en aanbevelingen van Toerisme Tenerife:

 • Voordat u naar één van de luchthavens vertrekt, controleer bij touroperators, consulaten of websites van hun resp. ministeries van Buitenlandse Zaken, de status van uw vlucht om er zeker van te zijn dat deze normaal functioneren.
 • Vergeet niet dat het openbaar vervoer in het hele land met beperkingen werkt.
 • Voor degenen die op het Tenerife verblijven zijn verplaatsingen alleen toegestaan:
  • voor aankopen van essentiële items zoals voedsel of medicijnen (slechts 1 persoon per gezin mag gaan winkelen, geen familie uitstap!)
  • om naar gezondheidscentra gaan
  • om bijstand en zorg te verlenen aan ouderen, minderjarigen, hulpbehoevenden, gehandicapten of kwetsbare personen
  • om naar een financiële instelling of verzekeringskantoor te gaan
  • om te gaan werken

Let op:

 • De hierboven beschreven verplaatsingen, te voet of met een voertuig, moeten individueel worden gemaakt; met uitzondering van ouderen, mindervaliden of kinderen.
 • Alle winkels zijn gesloten voor het publiek, met uitzondering van de zaken die levensmiddelen, dranken, basisbenodigdheden, farmaceutische producten, medische, optische en orthopedische producten, hygiëne-producten, kappers, pers- en kantoorbenodigdheden of brandstof verkopen.
 • Musea, bibliotheken, monumenten, evenals lokalen en instellingen waar openbare voorstellingen worden gehouden, zijn gesloten. Evenals sport- en vrijetijdsactiviteiten in gesloten of open ruimten (met inbegrip van stranden, recreatiegebieden, enz.) zijn verboden gebied.
 • Vanuit het Toerisme van Tenerife benadrukken we de noodzaak om thuis of in de accommodatie te blijven en alleen buiten te komen in de hierboven uitzonderlijke gevallen.
 • Belangrijk: voor info over het coronavirus bel 900 112 061.
  Het telefoonnummer 112 is alleen voor noodgevallen.

Update 14 maart – Spanje gaat in quarantaine

Na een extra vergadering deze avond werd beslist om onderstaande te laten ingaan vandaag zaterdag 14 maart om 00u00.

De Spaanse regering heeft beslist dat vanaf maandag 16 maart 8u00 alle Spanjaarden thuis moeten blijven.

Behalve om naar het werk te gaan, eten of geneesmiddelen te kopen of in een noodsituatie, zal er een strikte quarantaine gelden in Spanje (#quedateencasa of #blijfinjekot).

De verwachte vergadering van vandaag 17u00 wordt uitgesteld tot morgen 15 maart om 10u30.

Spanje gaat in quarantaine om de snelle verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan.

Bars, restaurants, hotels, scholen en winkels – behalve degene waar essentiële producten zoals voeding worden verkocht – gaan overal in het land met onmiddellijke ingang dicht. Alle evenementen worden afgelast.

De musea’s, markten, bibliotheken, sportcentra etc… worden gesloten.

Alle wandelingen, de kabellift El Teide enz… worden opgeschort. Dit om ongevallen te voorkomen, die verplegend personeel zouden opeisen, die nu elders meer nodig zijn.

Titsa (openbaar vervoer, groene bussen) schort het gebruik van contante betalingen tijdelijk op vanaf middernacht op dinsdag 17 maart. Alleen Ten + of betaling via GSM zal worden toegestaan.

De aanvoer van voedsel en andere basisproducten is gegarandeerd voor de Canarische bevolking. Supermarkten, gezondheidscentra en apotheken worden niet gesloten.

Noodtoestand in Spanje afgekondigd

De regering kondigde gisteren 13 maart de noodtoestand af en dit voor 15 dagen.

Dat geeft de regering de bevoegdheid om onder meer het vrije verkeer te beperken, burgers bijvoorbeeld te verplichten om ergens niet meer te komen.

De regering kan ook instellingen of ondernemingen tijdelijk overnemen.

Met de noodtoestand kan de overheid ook burgers verplichten tot dienstverlening, producten rantsoeneren of andere ingrijpende maatregelen nemen om de voorziening van bijvoorbeeld voedsel of drinkwater veilig te stellen.

Update 12 maart – Scholen sluiten 14 dagen

Het Ministerie van Volksgezondheid meldt dat alle scholen van de Canarische Eilanden (minstens) de komende 14 dagen gesloten zullen zijn en dit vanaf vrijdag 13 maart 2020.

Regeringsverklaring 11 maart

Nadat het Canarische ministerie van Volksgezondheid woensdag bevestigde dat er 28 positieve gevallen met COVID 19 zijn (alle eilanden samen), werd een buitengewone regeringsvergadering gehouden waarin werd besloten een reeks maatregelen goed te keuren om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

Informatie over coronavirus

De universiteit van La Laguna heeft een speciale webpagina aangemaakt over het coronavirus.
Ook de Spaanse overheid biedt uitgebreide informatie aan.
Belgische website met veel informatie over coronavirus.

Maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus in Tenerife

 1. Bezoek aan alle ziekenhuizen op de Canarische Eilanden wordt de komende 15 dagen beperkt. De enige uitzonderingen zijn palliatieve of pediatrische zorg. Bovendien wordt gevraagd niet naar gezondheidscentra te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. Het is ook verboden om patiënten te begeleiden die naar gezondheidscentra gaan, tenzij de patiënt minderjarig is of omdat hij/zij niet voor zichzelf kan zorgen en begeleiding nodig heeft, in dat geval wordt slechts één begeleider toegestaan.
 2. Bezoek aan sociale- en andere centra voor ouderen worden opgeschort, evenals de activiteiten in clubs of vrijetijdscentra voor senioren.
 3. Evenementen met meer dan 1.000 personen worden gedurende 14 dagen opgeschort. Dit verbod geldt voor alle sportieve, sociale of culturele evenementen die aan deze eisen voldoen en die zowel binnen als buiten plaatsvinden.
  Evenementen met minder dan 1000 personen, mogen enkel doorgaan indien ze slechts een derde van de maximaal toegestane capaciteit van de zaal innemen, dit om een adequate afstand tussen de deelnemers te garanderen.
 4. Canarische studenten die terugkeren uit het buitenland, zowel van het schiereiland als van uitwisselingsprogramma’s (Erasmus of iets gelijkaardig) , worden aanbevolen om gedurende 14 dagen hun symptomen op te volgen en contact met ouderen en/of personen met een delicate gezondheidstoestand te vermijden.
 5. Theoretische- en praktijklessen in de gezondheidscentra worden de komende maand opgeschort. Ook de roulatie van het gezondheidspersoneel (zowel van de eilanden als vanuit het buitenland) wordt voor 30 dagen opgeschort.
 6. Geplande schoolreizen buiten de Canarische Eilanden worden opgeschort. Dit verbod betreft zowel het niet-universitair als het universitair onderwijs en dit voor de komende twee maanden.
 7. Gezien het grote aantal oproepen naar het noodnummer wordt het personeel daar versterkt.
  Voor informatie over het Coronavirus Tenerife bel het gratis nummer 900-112-061.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…