Nieuws week 27-2020

Update 5 juli

NIEUW: gezondheidsformulier online in te vullen, daarna ontvang je een QR-code

Alle personen die naar Spanje reizen moeten het gezondheidsformulier online invullen voordat ze vertrekken. Dit kan op de website van Spain Travel Health, zodra het formulier is ingevuld, krijg je een QR-code, die bij aankomst in Spanje moet worden getoond. Ook via een mobile app kan de QR-code worden bekomen (momenteel enkel Androïd, Apple volgt).

Er is een overgangsperiode tot 31 juli 2020, waarin internationale passagiers die het volksgezondheidsformulier niet elektronisch hebben kunnen invullen, bij aankomst in Spanje het papieren kunnen voorleggen. Hier te downloaden. Bron

Lees hier over de 3-dubbele controle bij aankomst.

Netwerk migranten-smokkelaars opgerold

Groot netwerk van migranten-smokkelaars ontmanteld. Deze hadden contacten in Marokko en op de Canarische Eilanden. De nationale politie heeft 28 mensen gearresteerd en een complex netwerk van migrantenhandelaars van Marokko naar de Canarische Eilanden en het vasteland ontmanteld.

Zij zijn verantwoordelijk voor de overdracht van ten minste 20 boten waarvoor zij een bedrag van meer dan 350.000 euro zouden hebben ontvangen.

De operatie, “Vulcano” genaamd en waaraan 150 agenten deelnamen, werd gisteren, zaterdag, in samenwerking met Europol in Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, El Hierro, Ibiza, Castellón en Calatayud uitgevoerd.

Van de 28 gearresteerden zitten er 5 in de gevangenis. De operatie is erin geslaagd het vertrek van acht boten naar de Canarische Eilanden te stoppen, allen afkomstig van Marokko, en een van de boten zou kortelings vertrekken met 34 migranten aan boord.

De migranten moesten tussen de 1.000 en 2.000 euro vooraf betalen om met deze boten te vertrekken en zonder reddingsvesten. Bron

22ste dag zonder overlijdens

Sinds 4 juni geen overlijdens meer op de Canarische eilanden! In Tenerife niemand in het hospitaal, de 7 actief besmetten herstellen thuis. Op de Canarische eilanden verblijft er slechts 1 persoon in het hospitaal (UCI), nl in Gran Canaria.

Update 4 juli

Hotel H10 Costa Adeje heropent zijn deuren

Het hotel H-10 Costa Adeje Palace, dat de wereld rondging nadat het 24 februari in lockdown ging en zodoende ongeveer 900 hotelgasten en hotelpersoneel isoleerde, heropende gisteren zijn deuren.

Het Hotel, gelegen nabij La Caleta (Adeje), ontving de eerste dag een honderdtal klanten en verwacht vandaag een viervoud.

In totaal werden toen zeven positieve gevallen geregistreerd door Covid-19 (zes Italianen en één Brit), een cijfer dat de doeltreffendheid aantoont van de geïmplementeerde strategie om de besmetting in te dammen. Het hotelcomplex werd toen omgevormd tot een “pseudo-ziekenhuis” en verdachte gasten werden gescheiden van gezonde.

Naast de verplichte preventiemaatregelen heeft het hotelpersoneel een specifieke opleiding en een preventiecursus gevolgd om de risico’s van besmetting door Covid-19 tot een minimum te beperken. Bron

Covid-19 factuur bedraagt 90 miljoen euro…

De minister van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden, Blas Trujillo, heeft gisteren onthuld dat de factuur van de Covid-19-pandemie op de Canarische Eilanden bij benadering op 90 miljoen euro wordt geschat. Bron

Update 3 juli

Hotels bieden reisbijstandsverzekering

Hoteliers van de Canarische Eilanden stellen een reisbijstandsverzekering ter beschikking van hun klanten om vertrouwen te winnen.

De verzekering is opgemaakt door Sanza Corredores de Seguros en ARAG en is beschikbaar voor leden van Ashotel, FEHT, Asolan en Asofuer.

Wat omvat deze verzekering?
 • Medische- en gezondheidszorgen voor de klanten
 • Medische tele- en videoconsulten
 • Repatriëring van zieken en andere verzekerden
 • Repatriëring in geval van overlijden

Ook de reis van een familielid of begeleider in geval van ziekenhuisopname, herstel van de verzekerde of begeleider in een hotel en de vervroegde terugkeer van een familielid wegens overlijden of ziekenhuisopname zijn gedekt, naast andere prestaties. Bron

Update 2 juli

Slechts 9 actief besmet in Tenerife

 • Nog maar 9 actief besmet in Tenerife, waarvan 8 thuis herstellen en 1 in het ziekenhuis is opgenomen – data van 2 juli 14u00.
  • 3 in Santa Cruz (thuis)
  • 1 in La Laguna (thuis)
  • 1 in Los Realejos (thuis)
  • 1 in El Rosario (hospitaal)
  • 1 in Candelaria (thuis)
  • 1 in Arico (thuis)
  • 1 in San Miguel de Abona (thuis)

Update 1 juli

Voldoende Remdesivir

 • Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het voldoende voorraad Remdesivir heeft, zelfs voor uitbraken van Covid-19. In ieder geval herinnert het ministerie ons eraan dat het product een zeer specifiek gebruik heeft. Bron en Bron

Update 30 juni

4 nieuwe besmetten bij immigranten in Fuerteventura

 • 4 nieuwe gevallen van coronavirus vastgesteld in Fuerteventura, het aantal actieve gevallen stijgt tot 37. Allen zijn immigranten, welke de afgelopen weken op Fuerteventura zijn aangekomen en gered werden door Salvamento Marítimo. Allen werden geïsoleerd. Bron

Aankomst 19 immigranten te Lanzarote

 • 19 mannen afkomstig van de Maghreb landen (Noordwest Afrika) zijn dinsdag met een boot aangekomen in Lanzarote. Hierdoor komt het totale aantal immigranten dat via de zee is gearriveerd op de Canarische Eilanden op 2.700. Dat is 2 meer dan het aantal voor heel het jaar 2019, dat al de hoogste cijfers had.
  Het zijn allemaal volwassen en in schijnbare goede gezondheid, en kwamen aan op het strand van Charco del Palo, in Haria, deze morgen rond 8u00. Bron

Update 29 juni

Het gaat goed…

 • 16de dag zonder overlijdens

Testen bij aankomst?

 • Ángel Víctor Torres, president van de Canarische eilanden, heeft gisteren aangekondigd dat de controles bij aankomst (van reizigers uit het buitenland) gaan uitbreiden met een nieuwe test voor de detectie van COVID-19. Deze vervangt de traditionele staafjes door een vloeistof waarmee een mondspoeling kan worden uitgevoerd, die vervolgens in een reageerbuis wordt gedaan en die in enkele minuten een 100% betrouwbaar testresultaat oplevert.

  Dit systeem, dat ook zeer goedkoop is, zal binnenkort operationeel zijn, zodra de test door het Agencia Europea del Medicamento is goedgekeurd.

  “Dit alles betekent een grote vooruitgang om maximale veiligheid te kunnen bieden op onze luchthavens”, benadrukte de Canarische president. De president deed deze verklaringen bij het landen van de eerste vlucht vanuit Düsseldorf naar Fuerteventura en uitgevoerd door Condor Airlines. De 150 passagiers zullen vrijwillig een snelle test ondergaan bij aankomst in hun hotel.

  President Torres meldde ook de levering van 50.000 PCR-tests die zondag vanuit Düsseldorf landden, en die door de Canarische Gezondheidsdienst zijn aangekocht om de nodige voorzieningen te hebben om de bevolking te kunnen blijven testen. Bron

GF Hotels openen in juli

 • De GF hotelketen (Grupo Fedola) opent het GF Isabel hotel op 1 juli, GF Victoria op 8 juli en GF Fañabé op 15 juli. Er zijn kortingen van 20% tot 35% voor verblijven tussen juli en oktober.
  De opening van GF Gran Costa Adeje zal worden uitgesteld tot december wanneer de renovatiewerkzaamheden voltooid zijn. Tenslotte opent GF Noelia, het hotel in Puerto de la Cruz, in september. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…