De Guardia Civil houdt een onderzoek open naar de brand op Tenerife

Bosbrand aangestoken - pompiers
Foto: Diario de Avisos

Onderzoek of bosbrand aangestoken is

De bosbrand begon om 23u30 op 15 augustus – net toen de beschermheilige van de Canarische Eilanden haar basiliek binnenging na de traditionele offerande – in Lomo Redondo, aan de rand van de weg die bekend staat als Los Loros en naast het kleine uitkijkpunt.

Het vuur verspreidde zich snel door de ravijn, gelegen op de natuurlijke grens tussen Arafo en Candelaria, tot aan de Media Montaña. Vervolgens ging het door het achterland van Candelaria en bereikte het de volgende dag de bosmassieven. Het vuur stak de dwarsweg over om helemaal noordwaarts door te dringen tot de Orotavavallei.

Kort daarna keerde het vuur terug naar de vallei van Güímar, waar het oorspronkelijk was ontstaan. Dit vuur veroorzaakte schade aan symbolische plekken voor biodiversiteit, zoals Los Frailes en vooral de barranco van Añavingo in Arafo.

Het vuur woedde gedurende meerdere dagen in de hoogtes van Güímar, wat zorgde voor angst dat de wijngaarden van Las Dehesas of Los Pelados beschadigd zouden raken. Het vuur kwam zelfs tot amper 50 meter afstand van ernstige schade aan de Astrofysische en Meteorologische Centra van Izaña.

Dit grillige en verwoestende vuur verspreidde zich door de dennenbossen, waardoor deze vandaag de dag zwarte stammen en kaneelkleurige kruinen hebben. Het veroorzaakte ook schade aan andere plantensoorten, zoals cerrajas, bejeques, escobones, tajinastes, magarzas en codesos.

Seprona, dienst natuurbescherming van Guardia Civil

“De Guardia Civil heeft kunnen vaststellen dat de bosbrand die op 15 augustus begon op de Arafo berg brandstichting was”. Dit werd op 20 augustus verklaard door de president van de regering van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, tijdens een persconferentie waarin hij in dit verband toevoegde dat “de Benemérita momenteel drie onderzoekslijnen volgt”, eraan toevoegend dat “we ons er niet mee moeten bemoeien en de agenten hun werk moeten laten voortzetten om de vermeende daders te arresteren die het leven van duizenden mensen en materiële goederen in gevaar hebben gebracht”.

Twee dagen later weerlegden bronnen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken echter de verklaring van Fernando Clavijo door te melden dat de opzettelijkheid of provocatie van de brand nog niet bevestigd was, omdat het onderzoek nog gaande was.

Desondanks houdt de Guardia Civil op Tenerife vol dat de Seprona, een maand na het begin van de brand, het onderzoek nog steeds openhoudt. Hoewel ze niet met absolute zekerheid kunnen vaststellen dat de brand opzettelijk werd aangestoken, onderzoeken ze nog steeds de aanwezigheid van een voertuig en twee personen op de bewuste nacht.

Er zijn geen aanwijzingen gevonden die hun locatie kunnen bevestigen op 15 augustus om 23u30 in Lomo Redondo. Dit komt doordat ze geen mobiele apparaten bij zich hadden om hun aanwezigheid te kunnen traceren.

Mogelijkheid dat de bosbrand aangestoken werd

De kans dat de brand is aangestoken, neemt toe na de opeenvolgende uitbraken – tot wel zes – die zich sinds half juli hebben voorgedaan in de Valle de Güímar en El Rosario. Dit werd bevestigd door Escolástico Gil, burgemeester van El Rosario, die nauwe contacten heeft met de Guardia Civil vanwege zijn vroegere werk bij het Directoraat-generaal Verkeer.

Een dag voor deze reeks uitbraken werd in Los Realejos een 50-jarige man gearresteerd als verdachte van verschillende branden in het noorden van Tenerife. Er loopt al een onderzoek tegen hem vanwege zijn uitgebreide kennis van het bosgebied, zijn expertise op het gebied van brandbestrijding en zijn eerdere betrokkenheid bij soortgelijke incidenten sinds 2007.

In 2016 werd hij al eens gearresteerd, maar er was destijds onvoldoende bewijs om tot vervolging over te gaan. Bij het doorzoeken van zijn huis hebben de onderzoekers kledingstukken in beslag genomen die hij vermoedelijk heeft gedragen tijdens het plegen van de brandstichtingen, evenals 25 aanstekers, 25 kaarsen, 113 opgerolde stukjes papier die eruitzagen als lonten en twee flessen ethylalcohol. Daarnaast is ook zijn mobiele telefoon meegenomen voor verder onderzoek.

Zware straffen bij brandstichting

Een brandstichter kan een gevangenisstraf van 10 tot 20 jaar krijgen als hij brand veroorzaakt die een gevaar vormt voor het leven of de lichamelijke integriteit van mensen.

Dit wordt vermeld in artikel 351 van het Wetboek van Strafrecht en artikel 352 dat specifiek gaat over brandstichting in bossen. Indien er geen levensgevaar is, kunnen dergelijke overtredingen worden bestraft met sancties variërend van één tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 12 tot 24 maanden.

Schade bosbrand geschat op 80 miljoen

De Cabildo heeft de kosten van de door de brand veroorzaakte schade geschat op 80 miljoen euro. In de gemeenten van de vallei van Güímar overschrijdt dit bedrag volgens de cijfers die de gemeenten aan het Cabildo en de subdelegatie van de regering hebben verstrekt meer dan drie miljoen euro: anderhalf miljoen euro in Arafo, een miljoen in Güímar en 800.000 euro in Candelaria. In deze laatste gemeente komt daar nog 67.000 euro bij aan lopende uitgaven voor de verzorging van het personeel dat bij de brandbestrijding betrokken was.

Al deze cijfers zijn bij benadering, aangezien de gevolgen voor privé-eigendommen en het al dan niet beschikbaar zijn van verzekeringspolissen nog moeten worden beoordeeld, evenals voor de landbouwsector, met name fruitbomen, wijngaarden en kastanjebomen, evenals voor de veeteelt, met een bijzondere impact op de bijenteelt, met het verlies van veel bijenkorven.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…