Pandemie onder controle in Spanje

Pandemie onder controle in Spanje volgens WHO
Yes, pandemie onder controle in Spanje

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

Pandemie onder controle in Spanje, volgens WHO

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) stelt dat de pandemie onder controle is omdat de positiviteit PDIA (= percentage positieve monsters op de uitgevoerde diagnostische tests), kleiner is dan 5%, nl. 4,9%.

Positiviteitsratio kleiner dan 5%

In de week van 3 tot 7 mei was dit cijfer 6,4% en het vertoont een dalende tendens: in de week van 10 tot 14 mei was het 5,9% om in de week van 17 tot 21 mei uit te komen op 4,9%.

De IA14 (geaccumuleerde incidentie van coronavirus de afgelopen 14 dagen) volgt ook een neerwaartse trend met 135,77 per 100.000 inwoners (cijfers afgelopen vrijdag). We zijn op het niveau van maart 2021, net voor de opleving van Pasen. Op dat moment zakte Spanje even tot 127.

IA14 daalt gestaag

Maar dit zijn niet de enige gunstige parameters, ook de trend van infecties, ziekenhuisopnamen, opnamen op de IC (intensieve zorgen) en sterfgevallen dalen gestaag deze maand.

In de eerste week van mei waren er meer dan 46.400 positief getesten, cijfers die daalden naar 37.391 in de tweede week en verder daalden naar 31.654 in de derde week van mei. Een soortgelijk traject voor de sterftecijfers, die gingen van 576 naar 547 overlijdens in de eerste twee weken, en naar 281 in de derde week van mei. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…