Zo wordt het podium voor Carnaval Santa Cruz 2024

Podium Carnaval Santa Cruz 2024
Foto: Diario de Avisos

Podium Carnaval Santa Cruz 2024

De gemeenteraad van Santa Cruz de Tenerife heeft vandaag, maandag 25 september 2023, via het Autonoom Orgaan voor Festiviteiten en Recreatieve Activiteiten (OAFAR), het podium gepresenteerd waarop de wedstrijden en gala’s van Carnaval 2024 op het Recinto Ferial (beursterrein) van Tenerife zullen plaatsvinden, te beginnen op donderdag 18 januari, wanneer de eerste fase van de wedstrijd Murgas voor kinderen van start gaat.

Met de televisiewereld als verhaallijn wordt het podiumvoorstel van Nareme Melián gekenmerkt door de weergave van de belangrijkste geografische oriëntatiepunten van het carnaval van Santa Cruz de Tenerife, van het Teatro Guimerá tot het Plaza de Toros of de Plaza de España. Naast de eerdere epicentra van het festival zullen ook de iconische personages King Kong en Superchicha centraal staan.

Carnaval als promotie van Santa Cruz

Het Carnaval van Santa Cruz is niet alleen een belangrijke toeristische promotie van de stad, maar ook een pijler van de lokale economie. In 2023 trok het carnaval maar liefst 170.000 toeristen gedurende de twee weken festiviteiten. Bovendien bereikte de bezettingsgraad van hotels in de periode van 17 februari tot 26 februari 2023 een indrukwekkende 89,44%, met zelfs piekmomenten van 100% op de dagen van de Piñata.

Een grote Televisieset

De decorontwerper, Nareme Melián, heeft het podium opgevat als een grote televisieset. Hiermee wil hij de geschiedenis van dit medium overbrengen door middel van het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife. Dit wordt gerealiseerd door de opeenvolging van verschillende historische ruimtes, die op hun beurt samenkomen onder het dak van het Recinto Ferial.

Het kleurenpalet van het decor wordt prachtig weergegeven in de diverse elementen die het podium vormen. Volgens de decorontwerper is carnaval de concretisering van ruimtes, personages of concepten en hun erop volgende vernieuwing op basis van een humoristische visie.

Details van het podium

Het podium voor het carnaval van Santa Cruz de Tenerife 2024 maakt indruk met zijn imposante omvang en prachtig ontwerp. Met een toneeloppervlakte van maar liefst 1.200 m2 en een ondersteunende structuur van ongeveer 1.600 m2, is er meer dan genoeg ruimte en stabiliteit. Daarnaast heeft het podium een maximale hoogte van 16 meter, waardoor het ontwerp perfect past bij de vorm van het dak van de Recinto Ferial.

Het podiumoppervlak is maar liefst 60 meter breed aan de voorkant, waardoor er voldoende ruimte is voor de verschillende deelnemende groepen. Om gemakkelijke toegang te garanderen, zijn er drie hellingen van 23 meter die naar het podium leiden. Dit jaar is er zelfs een verlenging van 14,5 meter van het draaiende podium naar het publiek toe, wat zorgt voor een nog betere interactie met het publiek.

De ondersteunende structuur van het podium is slim ontworpen, zodat er voldoende vrije doorgang is aan beide zijden. Met een overhang van 6 tot 4 meter blijft de doorgang vrij en onbelemmerd. Dit zorgt voor een soepele doorstroming van de deelnemers en het publiek.

Het ontwerp is volledig gericht op het creëren van een dynamische en visueel indrukwekkende ervaring voor zowel de optochten van de kandidaat-koninginnen als de optredens van de groepen en collectieven die meedoen aan de verschillende wedstrijden. Met in totaal 400 m2 aan schermen op strategische locaties, zal het podium een nog grotere visuele impact hebben op de show die plaatsvindt.

Over Nareme Melián Mahugo, de ontwerper

Nareme Melián Mahugo (Tenerife 1987) heeft een licentie in de Schone Kunsten van de Universiteit van La Laguna, met als specialisatie Tekenen en Illustratie (2005-2010). Al heel vroeg begon hij te werken op het gebied van kinderillustratie, illustreerde hij voor verschillende uitgevers en tijdschriften en gaf hij een nieuwe visie op de inheemse wereld en de Canarische Eilanden. Momenteel combineert hij zijn werk als illustrator met het ontwerpen van personages en achtergronden voor animatieseries en reclame.

Posterontwerp is een van zijn andere creatieve facetten, waar hij een deel van zijn carrière heeft ontwikkeld, van visuele ondersteuning voor verschillende carnavals op de Canarische Eilanden (Santa Cruz de Tenerife 2018 en 2023, Arona 2019, 2020 en 2023, Los LLanos de Aridane 2023, Maspalomas 2022 en Arrecife 2018), tot verschillende verhalenfestivals zoals het Festival Internacional del Cuentos Los Silos 2017 (Tenerife), Un Vallehermoso de cuentos 2016, 2020 en 2022 (La Gomera) en ¿Qué se cuece? 2017 (La Palma). Hij is ook de auteur van posters die verband houden met folkloristische en traditionele tradities zoals de Fiestas de Mayo de Santa Cruz de Tenerife in 2019 en 2023 en de Fiestas de Mayo de Los Realejos in 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…