Wat doe ik na een positieve antigeentest

Positieve antigeentest - Wat nu?

Ik heb een positieve antigeentest: wat moet ik doen?

De komst van antigeentests in apotheken heeft een keerpunt in de pandemie betekend. We zagen dit afgelopen Kerstmis, toen de vraag naar deze zelftests zich vermenigvuldigde tot het punt dat ze bijna uitverkocht waren.

Snelle tests om een quarantaine te beëindigen beginnen ook een rol te spelen in het debat. Verschillende studies suggereren zelfs dat het inkorten van de quarantaine tot zeven dagen, zoals in Spanje of het Verenigd Koninkrijk, een aanzienlijk aantal positieve gevallen kan mislopen.

Infographic van de overheid met uitleg

Het ministerie van Volksgezondheid legt in een infographic (zie afbeelding hieronder) uit welke aanwijzingen u moet volgen, afhankelijk van de uitslag die u hebt gekregen:

  • Als u positief getest bent, moet u zich onmiddellijk thuis isoleren en contact opnemen met 900 112 061, waar u de aanbevelingen zult krijgen die u moet volgen, inclusief de vraag of u ziekteverlof moet nemen.
  • Als uw symptomen verergeren, moet u de hulpdienst van de Canarische Eilanden bellen via het nummer 112. Ga niet naar het gezondheidscentrum of het ziekenhuis als u milde symptomen heeft of in nauw contact staat met een persoon die positief getest is.
  • Als u negatief getest bent maar symptomen hebt, zoals koorts, loopneus, hoofdpijn of hoest, isoleer u dan onmiddellijk thuis en bel 900 112 061, en volg de instructies die u worden gegeven.


Pas op voor valse geruststelling als u negatief test en geen symptomen hebt.

Een negatief resultaat sluit de mogelijkheid van infectie niet uit, dus het is van groot belang om de veiligheidsmaatregelen te blijven handhaven:

  • goed passend mondmasker
  • frequente handhygiëne
  • veiligheidsafstand
  • ventilatie van de binnenruimten

Een negatief resultaat van een zelftest is geen alternatief voor het verkrijgen van een herstel-certificaat en geeft geen toegang tot de plaatsen waar een Covidpas verplicht is, nl. bij epidemiologisch alarmniveau 3 (rood) en 4 (donkerrood).

Positieve antigeentest, wat moet ik doen? Infographic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…