Tekort aan aardappelen op de Canarische Eilanden

Aardappelen Canarische eilanden

Aardappelen schaars en duur op de Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden heeft de aardappelmarkt te maken met een ernstige crisis, met stijgende prijzen en een tekort aan lokale aardappelen. De president van Asaga, Ángela Delgado, waarschuwt dat door deze situatie het misschien de laatste oogst op de eilanden kan zijn, omdat het gebrek aan zaad de toekomst van de teelt in gevaar brengt.

Hieronder de factoren die hebben bijgedragen aan deze crisis, zoals de impact van plagen, importbeperkingen en de afhankelijkheid van buitenlandse aardappelen.

De huidige situatie op de markt

In de markten voor de eerste teelt, of op de boerenmarkten, zijn er geen lokale aardappelen meer beschikbaar. Zelfs in gebieden zoals San Isidro (Granadilla de Abona) en Las Chafiras (San Miguel de Abona) zijn ze niet meer te vinden. De productie van lokale aardappelen is sterk verminderd, gedeeltelijk door plagen zoals de Guatemalteekse mot en de Coloradokever. Dit heeft de Canarische Eilanden gedwongen om te vertrouwen op importen uit landen als Israël en Egypte.

Als er geen zaad is, kan er niet geplant worden!

Op dit moment blijft de Britse oogst nog steeds onbereikbaar voor de Canarische Eilanden, terwijl de dichtstbijzijnde lokale oogst afkomstig is uit Vilaflor en pas in november of december verkrijgbaar zal zijn.

Prijsstijgingen en vervanging in de horeca

Als gevolg van het tekort aan lokale aardappelen zijn de prijzen in supermarkten gestegen tot wel vijf euro per kilo. In de horeca zijn er creatieve oplossingen gevonden, zoals het vervangen van traditionele Spaanse gerechten zoals de tortilla española of de ensaladilla door bevroren groenten en aardappelen. Deze situatie heeft geleid tot bezorgdheid bij consumenten en producenten.

Importbeperkingen en problemen met het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk, een belangrijke leverancier van aardappelzaad voor de Canarische Eilanden, heeft te maken gehad met importbeperkingen als gevolg van de aanwezigheid van de Coloradokever. Dit heeft de toegang tot zaad en aardappelen uit het Verenigd Koninkrijk geblokkeerd, wat een ernstig probleem vormt voor de lokale teelt.

De rol van de EPPO

De European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO) heeft een lijst van waarschuwingen, waarbij landen worden geïnformeerd over mogelijke plagen die een bedreiging kunnen vormen. In dit geval heeft de aanwezigheid van de coloradokever geleid tot importbeperkingen. Er wordt nu gewerkt aan het openstellen van de markt voor bepaalde producten uit het Verenigd Koninkrijk, maar de zorgen blijven bestaan over toekomstige oogsten.

De toekomst van de aardappelteelt op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden zijn afhankelijk van import voor het grootste deel van hun aardappelen, met slechts een klein deel dat lokaal wordt geproduceerd. Deze afhankelijkheid heeft de markt kwetsbaar gemaakt voor prijsschommelingen en tekorten. Het is essentieel dat er stappen worden ondernomen om de lokale teelt te ondersteunen en de markt te reguleren.

De crisis in de aardappelmarkt op de Canarische Eilanden wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder plagen, importbeperkingen en een tekort aan lokale productie. Het is cruciaal dat er maatregelen worden genomen om de lokale teelt te bevorderen en de afhankelijkheid van buitenlandse aardappelen te verminderen. Alleen dan kan de markt stabiel en duurzaam worden.

Heropening import Britse aardappelen in zicht

De Canarische eilanden hopen spoedig de import van Britse aardappelen te kunnen hervatten. Na de ontdekking van een larve van de coloradokever in Britse aardappelen op 11 juli, werd de import tijdelijk stopgezet.

Nu zijn de regionale en nationale overheden overeengekomen dat het ministerie aanvullende maatregelen zal sturen naar Londen, nadat vorige week werd bevestigd dat er geen plagen meer aanwezig zijn. Deze maatregelen omvatten het wassen van aardappelen, verpakken in nieuwe zakken in plaats van op het veld, en het vaststellen van traceerbaarheid.

Narvay Quintero, de minister van Landbouw, merkte op dat de Canarische eilanden jaarlijks ongeveer 170 miljoen kilo aardappelen consumeren, waarvan 99 miljoen kilo lokaal wordt geproduceerd, met meestal tijdelijke importen tussen eind augustus en half november.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…