Toegangstarieven voor Masca vanaf deze zomer

Toegangstarieven Masca - Berglandschap met dorpje Masca en heldere lucht.Uitbreiding openingstijden Masca steiger

Toegangstarieven voor Masca vanaf deze zomer

De Cabildo (eilandraad) van Tenerife zal deze zomer starten met het heffen van toegangstarieven voor beschermde natuurgebieden op het eiland, te beginnen bij de kloof van Masca. Dit maakte voorzitter Rosa Dávila bekend tijdens een persconferentie.

Heropening aanlegsteiger en nieuwe maatregelen

De maatregel valt samen met de heropening van de aanlegsteiger in Masca, die sinds 2018 gesloten was. Andere nieuwe maatregelen zijn:

  • Een dagelijks maximum van 275 bezoekers (dit betekent ongeveer 100.000 bezoekers/jaar)
  • Een busservice in het gebied
  • Maximaal 4 boten plus kajaks en kano’s toegestaan bij de aanlegsteiger

Proefproject en volledige invoering in 2025

Het invoeren van de tarieven in Masca dient als proefproject. Het is de bedoeling dat de toegangstarieven vanaf januari 2025 volledig ingevoerd zijn in alle beschermde natuurgebieden van Tenerife.

Rosa Dávila gaf aan dat er nog gewerkt wordt aan de analyse van de economische impact en de precieze tarieven. Wel is al bekend dat het Cabildo de kosten voor inwoners van Tenerife zal dekken. Andere bezoekers zullen wel moeten betalen.

Verbetering veiligheid en diensten

Naast de invoering van de tarieven, is er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het Cabildo en de gemeente Buenavista voor het beheer van de Masca-aanlegsteiger. Dit moet leiden tot verbeterde diensten en meer veiligheid in het milieugevoelige gebied.

De heropening van de aanlegsteiger is cruciaal om het aantal mensen dat de kloof van Masca heen en weer loopt te verminderen en het aantal reddingsacties te reduceren. Bezoekers hoeven dan niet meer door de kloof terug te lopen, maar komen terug via een boottrip.

Conclusie

De invoering van toegangstarieven kan enerzijds bijdragen aan het beheersen van de bezoekersaantallen en bescherming van kwetsbare natuurgebieden. Anderzijds wordt natuurschoon hierdoor minder toegankelijk, met name voor niet-inwoners en mensen met een kleinere beurs. Het is positief dat de tarieven gefaseerd ingevoerd worden en dat er uitzonderingen zijn voor residenten van Tenerife. Hopelijk wordt het geld goed geïnvesteerd in onderhoud en beheer van de natuur. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…