Uitbreiding openingstijden Masca steiger

Berglandschap met dorpje Masca en heldere lucht.Uitbreiding openingstijden Masca steiger
Masca op de voorgrond en zicht op de zee

Uitbreiding openingstijden Masca steiger voor betere toegankelijkheid en veiligheid

Tenerife en de gemeente Buenavista del Norte zijn overeengekomen om de toegankelijkheid en het gebruik van de Masca steiger te verbeteren. Dit initiatief, voortkomend uit een samenwerking tussen de raad van Tenerife en het gemeentebestuur, richt zich op het reguleren van de activiteiten rondom deze belangrijke infrastructuur, die een cruciale rol speelt in de bevordering van milieuvriendelijk, sportief en recreatief toerisme.

Samenwerking voor een duurzaam Masca

Tijdens een recente bijeenkomst tussen Blanca Pérez, de raadsadviseur voor Natuur, Duurzaamheid, Veiligheid en Noodgevallen, en Eva García, de burgemeester van Buenavista del Norte, werden de gebruiksmogelijkheden van de Masca steiger besproken met het oog op de aankomende zomer.

Deze bespreking vormt een vervolg op reeds bestaande regelgevingen die het bezoek aan de Masca kloof via een online reserveringssysteem reguleren, een maatregel die reeds heeft geleid tot een daling in het aantal ongelukken op deze route.

Verbeteringen en veiligheidsmaatregelen

Blanca Pérez benadrukt dat deze interbestuurlijke overeenkomst leidt tot een verbetering van de dienstverlening en een toename van de veiligheid in dit ecologisch gevoelige gebied. Na renovatie- en verbeteringswerkzaamheden aan de wandelroute van de kloof, hebben zowel de raad als de gemeente Buenavista del Norte besloten de steiger deze zomer open te stellen voor publiek, als essentiële stap in de regulering van het bezoek aan de Masca kloof.

Als eerste maatregel wordt het uurrooster van de bewakers van het gebied uitgebreid. Voorheen waren zij in de zomer van 08u00 tot 17u00 beschikbaar, maar vanaf nu zullen zij dienst doen van 08u00 tot 20u00. Dit betekent een uitbreiding van drie uur om tegemoet te komen aan de langere daglichtperiode in dit seizoen. De wintertijden blijven ongewijzigd.

Beperkingen en samenwerking

Blanca Pérez verklaart dat er extra controle- en veiligheidsmaatregelen worden geïmplementeerd in de zone rond de steiger. Dit om de impact op de omgeving te minimaliseren als gevolg van de toenemende druk die wordt uitgeoefend door zowel gebruikers die over zee komen, voornamelijk voor recreatieve doeleinden, als degenen die over land komen nadat ze het spectaculaire ravijn vanuit het dorp hebben doorgetrokken.

Eva García benadrukt het belang van samenwerking tussen de gemeente en de raad voor het beheer van natuurlijke ruimtes zoals Masca, de Masca steiger en Punta de Teno, en beschouwt deze ontwikkeling als een belangrijke mijlpaal voor de gemeente Buenavista del Norte.

Toekomstige projecten en regelgeving

De nieuwe gebruiksregels zullen het aanmeren of afmeren van personen mogelijk maken tegen een gereguleerd tarief. Ook wordt ecologisch ankeren voor maximaal vier vaartuigen in de monding van de Masca kloof toegestaan en de aankomst van kajaks en kano’s worden toegestaan.

Digitale monitoring zal worden ingezet om activiteiten van particuliere vaartuigen te controleren, aangezien de kliffen van Los Gigantes broedplaatsen zijn voor beschermde vogels. Het beheer van de steiger zal worden opgenomen in de opdracht die het Cabildo heeft toevertrouwd aan het overheidsbedrijf Tragsa.

Deze samenwerking en de uitbreiding van de dienstverlening en veiligheidsmaatregelen benadrukken de inzet van lokale autoriteiten om duurzaam toerisme en de bescherming van natuurlijke en culturele hulpbronnen op Tenerife te bevorderen.

Nieuw voetgangerspad verbetert veiligheid in Masca

Het Cabildo van Tenerife heeft onlangs ook 1,4 miljoen euro geïnvesteerd in de verbetering van de voetgangersveiligheid in Masca.

Twee mensen wandelen op een houten pad in natuur.
Foto: Sol del Sur Tenerife

Er werd een nieuw voetpad van ongeveer 600 meter lang en 1,5 meter breed aangelegd tussen de dorpen La Piedra en El Turrón (Parque Rural de Teno), parallel aan de hoofdweg TF-436.


Dit voetpad is ook toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

De werkzaamheden werden uitgevoerd door het overheidsbedrijf Tragsa en gefinancierd via het Fondo de Desarrollo de Canarias (Fdcan). Deze investering toont aan dat de lokale autoriteiten zich niet alleen inzetten voor duurzaam toerisme, maar ook voor de veiligheid en levenskwaliteit van de bewoners van Masca. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…