Vanilleteelt op Tenerife door Belgische ecoloog

Vanilleteelt op Tenerife - hand toont verse vanillepeulen
Verse vanillepeulen

De unieke geur van vanille verspreidt zich over Tenerife

In het noordelijke stadje Los Silos op Tenerife vinden we een ware zeldzaamheid: de enige vanilleplantage van de Canarische Eilanden. Pascal Beckers, een voormalige vrijwilliger bij milieuorganisaties als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds, startte drie jaar geleden met de teelt van deze geurige vrucht op zijn landgoed La Canopea.

Vanille: een kostbaar kruidengewas

Vanille is een zeer begeerde specerij die op de beurs verhandeld wordt en tot 3.000 euro per kilo kan kosten. Het is een arbeidsintensieve teelt, waarbij elke bloem met de hand bestoven moet worden gedurende een periode van drie maanden.

Het is fascinerend dat zo’n exclusief product als verse vanille nu op Tenerife geteeld wordt.

De vanillevrucht wordt in meer dan 18.000 producten gebruikt, van voeding tot cosmetica.

Gastronomische schat voor Tenerife

De lokale meesterbakker Alexis García was onder de indruk van Pascal Beckers zijn unieke oogst en gebruikte de verse vanille in een van zijn desserts. Met deze creatie, een chocolade-fruitentaart genaamd ‘Máscara’, won Alexis García onlangs de prijs voor Beste Ambachtelijke Banketbakker van Spanje.

Vanilleteelt op Tenerife – Ecologische permacultuur

Naast de vanilleteelt heeft Pascal Beckers een groot deel van zijn landgoed ingericht als een boslandbouwproject volgens de principes van permacultuur. Dit duurzame landbouwsysteem maximaliseert de biodiversiteit en minimaliseert het waterverbruik. Pascal Beckers hoopt hiermee meer bewustzijn te creëren over milieuvriendelijke landbouwmethoden die beter aangepast zijn aan de Canarische context van droogte. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. devos sonia schreef:

    top

Ook interessant om weten…