Volksgezondheid ontraadt activiteiten in openlucht

Volksgezondheid ontraadt activiteiten in openlucht

Volksgezondheid roept de bevolking op om bij vulkanische dampen recreatieve en sportieve activiteiten in openlucht te mijden

Volksgezondheid ontraadt activiteiten zoals het baden op stranden en in zwembaden, dit houdt een bijkomend risico in, aangezien het lichaam onbedekt is en er geen mondmasker wordt gedragen. Daarom is het in de huidige omstandigheden niet raadzaam naar stranden of zwembaden te gaan.

Zolang deze situatie aanhoudt, moeten de mensen hun verblijf in de openlucht beperken tot het strikt noodzakelijke.

Het Directoraat-generaal Volksgezondheid, dat ressorteert onder het Ministerie van Volksgezondheid van de regering van de Canarische Eilanden, verzoekt de bevolking zich te onthouden van recreatie- en sportactiviteiten in openlucht om blootstelling aan vulkanische gassen, zoals die welke bij de actieve vulkaanuitbarsting op het eiland La Palma worden waargenomen, te voorkomen.

Blootstelling van gezonde mensen aan de gassen en as die bij de vulkaanuitbarsting vrijkomen, kan effecten hebben op de ademhalingswegen, de ogen en de huid als die niet bedekt is. Daarom wordt aanbevolen dat zij zich onthouden van gelijk welke recreatie en sportactiviteiten in openlucht.

Het zonnebaden op strand en zwemmen in zee en in zwembaden houdt een extra risico in, aangezien het lichaam onbedekt is en er geen mondkapje wordt gebruikt, zodat het in de huidige omstandigheden niet raadzaam is naar het strand of het zwembad te gaan.

Volg deze maatregelen voor uw eigen gezondheid

De bevolking wordt eraan herinnerd dat zij maatregelen moet nemen om haar gezondheid te beschermen tegen blootstelling aan vulkanische dampen en zolang deze situatie aanhoudt, moeten de mensen hun verblijf in de open lucht beperken tot het strikt noodzakelijke.

Personen die tijdens de uitbarsting van de vulkaan in een aan as blootgesteld gebied moeten verblijven, moeten individuele beschermingsmaatregelen nemen:

 • FFP2-masker
 • veiligheidsbril
 • huid volledig bedekt met shirt met lange mouwen
 • broek en pet

Kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met long- of hartaandoeningen lopen het meeste risico en moeten de grootste zorg besteden aan de naleving van de maatregelen ter bescherming van de gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Dag Jos,
  Momenteel nog geen problemen in Tenerife ivm vervuilde lucht.
  Groeten,
  Guy H.

 2. Jos Vermeeren schreef:

  Dag Guy,
  gelden deze maatregelen nu ook voor Tenerife?
  Vriendelijke groet,

Ook interessant om weten…