Woningtekort in Zuid-Tenerife bemoeilijkt groei hotelindustrie

Woningtekort Zuid-Tenerife foto Hotel

Kritiek op de huisvesting in Arona

In Zuid-Tenerife wordt de economische ontwikkeling en de vrije markt bedreigd door een ernstig tekort aan woonruimte. Dit probleem heeft directe gevolgen voor de toeristische sector, met name voor hoteliers die moeite hebben met het invullen van vacatures om hun bedrijven normaal te laten functioneren.

Belangrijke perioden zoals Pasen en de zomer, die naar verwachting druk zullen zijn, minstens zo druk als vorig jaar, hebben te kampen met het probleem om gekwalificeerde werknemers te vinden die bereid zijn om in de regio te wonen zonder te moeten verhuizen naar een caravan of, erger nog, een tent.

Uitdagingen voor Spaanse hotelketens

Enkele grote hotelketens in Spanje hebben gisteren aangekondigd dat ze op zoek zijn naar ongeveer 7.200 werknemers voor de komende maanden. Meliá stelde het aantal op 2.500 werknemers, Barceló en Iberostar op 1.500 en Palladium op 3.200.

Echter, het gebrek aan betaalbare huisvesting voor werknemers vormt een groot obstakel. Sommige ketens bieden nu huisvesting en maaltijden of huurcontracten aan als stimulans voor nieuwe aanwervingen.

Miguel Villarroya, CEO van Spring Hoteles, erkent ook de complexiteit van het aantrekken van personeel vanwege het woningtekort. Hij merkt op dat veel werknemers tijdens de pandemie vertrokken zijn en nu moeite hebben met terugkeren vanwege de hoge huurprijzen.

Impact van de vakantieverhuur

De provinciale hotelvereniging Ashotel waarschuwde al in 2022 voor het tekort aan woningen voor sectorwerknemers en benadrukte dit jaar dat het aantal vakantiewoningen tussen 2015 en 2023 met 60% is toegenomen.

In dezelfde periode zijn de huurprijzen in Zuid-Tenerife ongeveer verdubbeld. Ashotel benadrukt dat hotels in de Canarische Eilanden werk bieden aan 77.000 mensen, een aantal dat niet te vergelijken is met dat van de toeristische verhuurmarkt.

Economisch belang van de hotelindustrie

De organisatie herinnert eraan dat de accommodatiesector niet alleen banen creëert, maar ook aanzienlijke belastinginkomsten genereert, namelijk 3.4 miljard euro op de eilanden.

Dit roept vragen op over de economische bijdrage van vakantiewoningen in termen van werkgelegenheid en inkomsten.

De huidige situatie in Zuid-Tenerife laat zien dat een evenwicht tussen toeristische verhuur en beschikbaarheid van woonruimte voor werknemers cruciaal is voor de duurzame groei van de toeristische sector.

Woningtekort Zuid-Tenerife, een complex probleem

Het woningtekort in Zuid-Tenerife is een complex probleem dat een directe impact heeft op de hotelindustrie en de bredere toeristische sector. Terwijl hotelketens worstelen om voldoende personeel te vinden en te behouden, onderstreept de situatie de noodzaak van evenwichtige huisvestingsoplossingen die zowel de behoeften van de lokale bevolking als de toeristenindustrie dienen. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…