Zomertijd nu zondag

Zomertijd nu zondag - klok

Zondag 27 maart 2022 gaan we naar de zomertijd

Zoals elk jaar, eind maart, met de komst van de lente en de steeds langer wordende dagen, gaan we van de wintertijd naar de zomertijd, die duurt oktober.

De tijdsverandering vindt plaats de laatste zondag van de maand maart, dus in 2022 zal het in de vroege uren van zaterdag 26 op zondag 27 maart zijn, wanneer we een uur vooruit moeten en het om 01u00 al 02u00 zal zijn (officiële tijd op de Canarische Eilanden).

Dit betekent dat we die nacht een uur minder kunnen slapen, aangezien de klok een uur vooruit wordt gezet. Vanaf dat moment zullen de Spanjaarden ’s morgens merken dat de hemel nog niet volledig is opgeklaard, maar dat het ’s avonds juist langer duurt voor het donker wordt.

Waarom wordt de tijd veranderd in Spanje?

Voorlopig zullen er nog twee tijdsveranderingen per jaar zijn, aangezien er geen vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen op EU-niveau om dit af te schaffen.

In 2018 was meer dan 80% van de bijna vijf miljoen Europeanen die deelnamen aan een niet-bindende enquête, voorstander van het stopzetten van de jaarlijkse aanpassingen van de klok. De Europese Commissie stelde toen voor om in 2019 een einde aan deze praktijk te maken, maar drie jaar later is het nog steeds niet veranderd.

Ter herinnering, het oorspronkelijke doel van de tijdsaanpassing heeft tot doel de werkdag aan te passen aan het daglicht en op die manier energie te besparen. Het valt ook samen met het begin van het zomerseizoen voor de luchtvaartsector. Dit is een periode waarin luchtvaartmaatschappijen hun dienstregeling wijzigen om zich aan te passen aan de vraag en de marktomstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…