Top-6 Romerías en Top-3 Bailes de Magos
Top-6 Romerías in Tenerife
Tussen april en september vinden in de verschillende dorpen van het eiland Romerías (pelgrimstochten) en Bailes de Magos plaats, feesten die de tradities van de Canarische Eilanden in ere houden.
De Romerías (pelgrimstochten) en de Bailes de Magos zijn traditionele volksfeesten. De eerste hebben een religieuze oorsprong en tegenwoordig zijn de Romerías van Tenerife de belangrijkste festiviteiten in elk dorp, waarbij de Canarische bevolking van de gelegenheid gebruik maakt om zich in traditionele klederdracht te vertonen en te genieten van Canarische muziek en streekgerechten.
De feesten zijn terug en als goede eilandbewoners mogen we de beste Romerias en Bailes de Magos van Tenerife niet missen.
Meestal gaan de Bailes de Magos vooraf aan de Romerías en op die avond dansen de mensen op het ritme van folkloristische ensembles en muziekgroepen, die het feestmaal moeten opluisteren, waar eten en wijn van de eilanden de belangrijkste ingrediënten van de avondmaaltijd zijn.
Na twee jaar pandemie zijn de feesten weer terug en daarom hebben we enkele van de bekendste festiviteiten van het eiland op een rijtje gezet, en in chronologische volgorde.
Romería van Arona
De eerste Romería van het jaar, op zondag 15 januari 2023, de Romería van San Antonio de Abad.
Na de Heilige Eucharistieviering ter ere van patroonheilige San Antonio de Abad wordt het beeld van de heilige door de straten van het centrum van Arona gedragen, begeleid door talrijke folklore groepen, huifkarren getrokken door ossen, inwoners in typische Canarische klederdracht en uiteraard vele toeristen. Tijdens deze optocht wordt het vee gezegend en krijgen de beste exemplaren een trofee.
Aansluitend volgt een groot dansfeest, gewoonlijk vanaf 16u00, met orkesten op de Plaza del Santísimo Cristo de la Salud.
Gemeente Arona organiseert GRATIS vervoer van verschillende stopplaatsen in het zuiden naar de Fiestas in Arona, aangezien de parkeerplaatsen in het dorpje Arona vrij beperkt zijn.
Romería van San Marcos, in Tegueste
De bedevaart van Tegueste, ter ere van de heilige San Marcos Evangelista, is bij alle Canariërs bekend evenals bij degenen die het eiland bezoeken. Dit feest gaat door eind april, nl. de zondag die het dichtst bij de feestdag van San Marcos ligt. In 2024 is dat zondag 28 april.
Duizenden mensen komen deze dag samen en er wordt altijd gezegd dat het een van de mooiste fiestas van Tenerife is. Tegueste wordt dan de plaats vol met mensen in traditionele klederdracht van de Archipel, en de pelgrims lopen tussen wagens of huifkarren, getrokken door vee, en delen voedsel uit zoals gofio, papas arrugadas (Canarische aardappelen), hardgekookte eieren en bananen.
De Romería van Tegueste of Romería de San Marcos heeft een eigen karakter, dat begint met de plechtige Eucharistieviering en vervolgens de rondwandeling met de heilige San Marcos, waarbij de parrandas, de folkloristische groepen en vooral de vier traditionele “boten” (van Tegueste, San Luis, Pedro Álvarez en El Socorro) een belangrijke rol spelen.
De volgende dag is de Día del Carretero, een dag waarop de karren worden tentoongesteld die de dag voordien de hoofdrol vervulden tijdens de Romería van Tegueste, om de creativiteit en de zorg die elke eigenaar aan het maken van de karren besteedt, te tonen.
Romería de San Isidro Labrador in La Orotava
De Romería van La Orotava wordt elk jaar tussen mei en juni gehouden en gaat van Cruz del Teide naar de Plaza de La Paz in El Calvario. Met deelname van zo’n 90 wagens, parranda’s, folkloregroepen en duizenden pelgrims zijn de straten van La Orotava gevuld met feestvreugde en de kleuren van de typische Canarische klederdracht.
De Romería van La Orotava, ter ere van de beschermheiligen San Isidro en Santa María de la Cabeza werd in 1980 uitgeroepen tot Feest van Nationaal Toeristisch Belang en is een van de meest omvangrijke en grootste culturele evenementen van de Canarische Eilanden.
Op de dag van de bedevaart beginnen de evenementen vroeg in de ochtend met de plechtige Canarische mis in de kerk van Nuestra Señora de La Concepción, gevolgd door de processie van de heiligen naar de plaats waar de Romería begint, onder leiding van de Romera Mayor en de burgerlijke en kerkelijke autoriteiten.
Onderweg genieten de pelgrims van muziek en voedsel, zoals pellas de gofio, papas arrugadas, lokale wijnen, broodjes met chorizo de perro of sobrasada canaria, naast andere typische Canarische gerechten, die vanop de wagens worden uitgedeeld aan alle de aanwezigen.
Romería van Garachico of Romería van San Roque
De Romería van Garachico, die op 16 augustus wordt gevierd, werd uitgeroepen tot Feest van Nationaal Toeristisch Belang en vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw.
De geschiedenis van deze Romería gaat terug tot de jaren van 1601 tot 1606, toen Tenerife werd getroffen door een epidemie na de aankomst van twee schepen vanuit Cádiz in de haven van Garachico, die de pest aan boord hadden. De snelle verdwijning van de ziekte werd als een wonder van de heilige San Roque bestempeld en sindsdien zijn de wegen van Garachico in augustus vol met feestelijke huifkarren, pelgrims en parranda’s.
Overdag wordt San Roque vanuit zijn kluizenaarshut overgebracht naar de parochiekerk Santa Ana in het centrum van de stad, waar ter ere van hem een religieuze plechtigheid wordt gehouden. Vervolgens begint de pelgrimstocht van San Roque naar de Hermitage, langs de baai, vanwaar ook de vissers van Garachico de zeebedevaart beginnen om de heilige langs de kust te vergezellen.
Een ander curiosum van deze pelgrimstocht is dat de heilige zijn kluizenaarshut binnengaat met de rug naar het volk gekeerd, terwijl de pelgrims de “ajijides” (de oorlogskreet, triomf en vreugdekreet van de Guanches) en de “vivas” uitroepen.
De Romería van de Virgen del Socorro in Güímar
De bedevaart van de Bajada de la Virgen del Socorro, in de volksmond “La Bajada del Socorro” genoemd, wordt op 7 september in Güímar gevierd en is een van de beste bedevaarten van Tenerife, gekenmerkt door zijn eigen karakter en volkse vurigheid.
Dit feest, dat is uitgeroepen tot Feest van Regionaal Toeristisch Belang, wordt beschouwd als de oudste Romería van de hele archipel, omdat het meer dan een eeuw geleden voor het eerst werd gevierd, en is een van de belangrijkste religieuze en feestelijke manifestaties binnen de traditie van de Canarische Eilanden.
In de vroege ochtend van 6 op 7 september, na de heilige mis van de pelgrims, begint de pelgrimstocht van de kerk van San Pedro Apóstol naar de hermitage van El Socorro, waar de pelgrims, de huifkarren en de muziekkorpsen zich verzamelen, terwijl de tonen van de pasodoble “Al Socorro”, bestemd voor de Maagd, worden gezongen.
De festiviteiten omvatten evenementen tussen de 7e en 8e, tot de avond van de 8e, wanneer de “Subida de La Virgen del Socorro” plaatsvindt naar de kerk van San Pedro, opnieuw begeleid door de parrandas en karren.
Romería van Adeje
De laatste Romería van het jaar, gewoonlijk midden oktober.
Na de Fiestas van Adeje is er de traditionele Romería in Adeje, rond 13u00 maken de mooi versierde boerenwagens zich klaar, de ossen werden ingespannen en onder begeleiding van muziek en dans vertrekken de eerste wagens vanaf het Centro de Salud via de Calle Grande naar de Plaza de España.
De versierde huifkarren rijden stapvoets door de straten van Adeje terwijl eten en drinken wordt uitgedeeld aan de voorbijgangers. De optocht wordt begeleid door locals in typische Canarische klederdracht, die afwisselend traditionele muziek en dans brengen.
De opkomst is gewoonlijk massaal, zowel de lokale bevolking als de toeristen van diverse nationaliteiten willen dit spektakel niet missen.
Aansluitend is er ook een Groot Dansfeest met diverse orkesten.
Lees ook over het nieuwe Auditorium van Adeje, een staaltje van techniek.
Top-3 Bailes de Magos in Tenerife
Baile de Magos van Santa Cruz
De Baile de Magos van Santa Cruz is een van de meest traditionele evenementen tijdens de Fiestas de Mayo (de meifeesten) in de hoofdstad van Tenerife, waar meer dan 10.000 “Magos en Magas” op afkomen, gehuld in de traditionele klederdracht van de Canarische Eilanden.
Meer dan 80 jaar zijn verstreken sinds de eerste Baile de Magos in de hoofdstad plaatsvond, toen de rondalla Masa Coral Tinerfeña, die in 1930 was opgericht, deze rondalla in 1935 vierde in het Teatro Guimerá.
Voordat de Baile de Magos de Santa Cruz begint, wordt de Ofrenda Floral ter ere van de Virgen de La Candelaria gehouden, de beschermheilige van de Canarische Eilanden.
Op deze avond staan meer dan 500 tafels opgesteld langs de straten van La Noria, Candelaria, Bravo Murillo, Afilarmónica Nifú-Nifá en Campo Castro, waar gekneed gofio, goede lokale wijn en andere gerechten uit de eigen gastronomie de hoofdrol spelen, samen met de Baile de Taifas en de orkesten op Plaza Europa.
Baile de Magos van Los Realejos
Tijdens de Fiestas de Mayo van Los Realejos veranderen de Plaza Viera y Clavijo en de Avenida de Los Remedios tot het middelpunt van de Baile de Magos.
De avond begint met een diner voor degenen die van tevoren een tafel hebben gereserveerd en die gekleed zijn in de typische klederdracht van de eilanden. Dit laatste is een absolute vereiste om de feestelijke ambiance die zo kenmerkend is voor de pelgrimsfeesten en Bailes de Magos van Tenerife te benadrukken.
Tijdens de viering wordt de nacht opgeluisterd door folkloregroepen en orkesten, waarbij duizenden mensen in Los Realejos bijeenkomen om zich te verlekkeren aan het eten en de tradities van de Canarische Eilanden.
Baile de Magos van La Orotava
Tijdens de Patroonsfeesten van La Orotava zijn het Corpus Christi, de beroemde Alfombras de La Orotava, de Baile de Magos en de Bedevaart van San Isidro Labrador en Santa María de la Cabeza, deze vinden over het algemeen plaats tijdens de maand.
De Baile de Magos van La Orotava heeft plaats in de periode tussen Corpus Christi en de Romería, meer bepaald op vrijdagavond. Die dag stromen de Plaza del V Centenario, de Plaza del Ayuntamiento en de hoofdstraten van het centrum vol met mensen.
Om deel te nemen is de enige vereiste dat men gekleed is in de typische klederdracht zoals die bij de bedevaarten van Tenerife wordt gebruikt en de Bailes de Magos, terwijl men geniet van de orkestmuziek en de Canarische gastronomie.