Candelaria bedevaartsoord op Tenerife

Basiliek van Candelaria bedevaartsoord
Basílica de Nuestra Señora de La Candelaria

Candelaria en zijn Zwarte Madonna

Het Bedevaartsoord, Candelaria is gelegen op ongeveer 15 kilometer van de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife en telt ongeveer 27.000 inwoners. De grote trekpleister van Candelaria is de Basílica de Nuestra Señora de La Candelaria, die werd ingewijd in 1959. Deze relatief jonge basiliek telt drie torens en het interieur bevat verder opvallende muurschilderingen.

Candelaria is het grootste bedevaartsoord op Tenerife.

Vanaf het plein loopt er een autovrije straat (Calle Obispo Cácares) richting het noorden. Deze straat telt vele leuke winkeltjes, o.a. souvenirs, kledij etc…

Het vissersdorp Candelaria heeft een vissershaven en een mooie wandelpromenade langs de zee. Heel rustgevend is het geruis van de zee die over de keien rolt, ter hoogte van de grot van de Zwarte Madonna.

Een geleid bezoek aan Candelaria en andere historische plaatsen is zeker aan te bevelen.

De Zwarte Madonna of de Maagd van Candelaria

Het beeld van de Maagd van Candelaria, de Zwarte Madonna of “La Morenita“, de patroonheilige of de beschermheilige van de Canarische Eilanden, maakt Candelaria tot een bedevaartsoord voor de katholieken op de Canarische Eilanden. 

De legende verteld dat in 1392 twee Guanchen het beeld van de Zwarte Madonna op het strand vonden en het vervolgens in een grot plaatsten.

Na een storm in 1826 verdween het beeld terug in de zee. Het was de kunstenaar Fernando Estévez die een nieuw beeld van de Virgen de Candelaria maakte dat in 1958 een plaats vond in de basiliek van Candelaria. 

Fiesta voor Virgen de Candelaria

Twee keer per jaar komen pelgrims van heel Tenerife naar dit belangrijke bedevaartsoord.

  • De eerste keer, 2 februari, op de naamdag van de Virgen van Candelaria.
    Tijdens de nacht van 1 op 2 februari is er de Procesión de Las Candelas, de kaarsen-Processie. De lichten van de stad worden gedoofd tijdens deze optocht en terwijl bidden de gelovigen een rozenkrans.
  • Op 15 augustus gaat de tweede viering van de Heilige Maagd door. De dag ervoor al wandelen er duizenden bedevaarders vanuit alle hoeken van het eiland richting Candelaria als boetedoening. Op de Spaanse televisie wordt het evenement rechtstreeks uitgezonden.

De Basiliek van Candelaria

De basiliek is gewijd aan de Maagd van Candelaria, de beschermheilige van de Canarische Eilanden. Dit prachtige gebouw is erkend als een Goed van Cultureel Belang en in 2011 werd het door paus Benedictus XVI verheven tot Basiliek.

Het bouwproject van deze basiliek, dat begon in 1959, werd mogelijk gemaakt door de betrokkenheid van de lokale gemeenschap. Ze aarzelden niet om donaties te doen om de kosten te dekken. Bisschop Domingo Pérez Cáceres speelde een belangrijke rol bij de bevordering van het project en gaf de taak aan de getalenteerde Canarische architect Enrique Marrero Regalado.

Het resultaat van hun samenwerking is een modern gebouw met elementen van de neo-Canarische stijl, waarin verschillende bouwstijlen van de Canarische Eilanden zijn samengebracht.

Het middenschip van de basiliek is versierd met Dorische kapitelen en het prachtige polychrome plafond symboliseert de klassieke gewaden van de Maagd. Het hoofdaltaar van de basiliek is een meesterwerk op zich, met een indrukwekkende muurschildering gemaakt door de getalenteerde schilder José Aguiar. Het herbergt ook het huidige beeld van de Candelaria, gemaakt door de gerenommeerde Canarische beeldhouwer Fernando Estévez del Sacramento. Dit delicate kunstwerk werd gemaakt nadat het originele beeld, dat ooit door de Guanches was gevonden, verloren was gegaan tijdens een overstroming in 1826.

Tegenwoordig kunnen bezoekers de Maagd zien op een prachtige houten troon versierd met vergulde vegetale motieven, omringd door engelen aan beide zijden.

De Maagd van Candelaria wordt vaak afgebeeld met een halve maan of maansikkel aan haar voeten, wat verwijst naar Openbaring 12, waarin staat: “Er verscheen in de hemel een groot teken, een vrouw bekleed met de zon, met de maan aan haar voeten”.

Binnen in de basiliek zijn er ook prachtige schilderijen van José Aguiar te zien, die verwijzen naar twee illustere eilandbewoners van de Canarische Eilanden.

Boven de toegangsdeur van de kapel is er bijvoorbeeld een afbeelding van pater José de Anchieta te zien. Hij was een jezuïtische missionaris en een beroemde figuur in Brazilië. Ook op de toegangsdeur naar de sacristie is er een afbeelding te vinden, die ons herinnert aan de heilige broeder Pedro (Santo Hermano Pedro). Hij was een franciscaanse missionaris en religieus die in 2002 in Guatemala City heilig werd verklaard door paus Benedictus XVI.

Ook het vermelden waard zijn de twee wandschilderingen aan weerszijden van de hoofdingang, werken van de schilder Manuel Martín González uit Guía de Isora. Deze schilderingen stellen de plaatsen voor waar het Heilige Beeld is verschenen.

Daarnaast zijn er ook muurschilderingen te zien bij de ingang, gemaakt door de schilders Juan Ruano en Dimas Coello uit Candelaria. Ook is er een muurschildering te bewonderen bij de ingang van de kapel, eveneens een werk van dezelfde schilders.

Een andere opvallende muurschildering bevindt zich in de kapel van het Heilig Sacrament en toont het Opstijgen van de Engelen en het Heilig Avondmaal, gemaakt door de schilder Waldo Aguiar.

De Basiliek van Candelaria is zonder twijfel een ontmoetingsplaats voor alle Canarische eilandbewoners. Het is een belangrijk bedevaartsoord en een heiligdom gewijd aan de Maagd van Candelaria, de beschermheilige van de Canarische Eilanden.

De constructie van de basiliek is modern omdat de oorspronkelijke versie uit 1672 verwoest werd door een vreselijke brand in 1789. Na verschillende pogingen tot wederopbouw werd het nieuwe heiligdom dat we vandaag de dag zien op 1 februari 1959 voltooid.

Met haar adembenemende architectuur en diepgewortelde kunstwerken, vormt de Basiliek van de Maagd van Candelaria een essentieel religieus en cultureel symbool voor zowel de Canarische Eilanden als haar bewoners. Dit betekenisvolle bouwwerk overstijgt grenzen en is van onschatbare waarde.

Praktisch

De Basiliek van Candelaria is gratis te bezoeken.

Openingstijden:

  • Dinsdag tot zondag van 7u30 tot 19u30.
  • Maandag van 15u00 tot 19u30.

Misvieringen:

  • Weekdagen, zaterdagen en vooravonden van feestdagen om 8u00 en om18u00
  • Zondagen en verplichte feestdagen om 8u00, 10u00, 12u00 en om 18u00.

Openingstijden van de Kapel van de Maagd naast de Basiliek:

  • Dinsdag tot vrijdag 11u30 tot 12u00 (tenzij er geplande groepen zijn).
  • Elke dag na de mis van 18u00.
  • Op zondagen na de missen van 10u00, 12u00 en 18u00.

Negen bronzen Guanches voor de negen “Menceyes”

Aan de Plaza de la Candelaria ziet men ook de indrukwekkende negen bronzen beelden van de Guanche-koningen (los Menceyes), waarvan kleine exemplaren te koop worden aangeboden in de diverse souvenirwinkeltjes.

Letterlijke betekenis van Guanche: “mens van Tenerife”.

Guanche is de benaming van de oorspronkelijke bewoner van de Canarische eilanden. Het is de samentrekking van twee woorden van de toenmalige taal:

  • Guan (mens)
  • Chinet (Tenerife)

Volgens de Spanjaarden waren de Guanchen grote mensen (ongeveer 1,80 meter) met ietwat dikke lippen, blond haar en blauwe ogen. Volgens oude geschriften leefden de Guanchen nog in het stenen tijdperk, met weinig ontwikkelde landbouw en een heel rudimentair pictoraal geschrift. De taal die gesproken werd staat nu bekend als Guanche. Overblijfselen van hun cultuur zijn onder meer: de grotten, aardewerk, petroglieven (rotstekeningen) en de gefloten taal Silbo.

Negen koninkrijken

Menceyes van Tenerife - Negen koninkrijken
  1. Acaimo: Mencey de Tacoronte.
  2. Adjona: Mencey de Abona.
  3. Añaterve: Mencey de Güímar.
  4. Bencomo: Mencey de Taoro.
  5. Beneharo: Mencey de Anaga.
  6. Pelinor: Mencey de Adeje.
  7. Pelicar: Mencey de Icode.
  8. Romen: Mencey de Daute.
  9. Tegueste: Mencey de Tegueste.

Kledij, wapens…

De Guanches droegen kleding gemaakt van geitenvellen of geweven uit plantaardige vezels genaamd Tamarcos. Ze hadden een voorliefde voor sieraden en halskettingen gemaakt van hout, been of schelpen. Kralen werden gemaakt van gebakken aarde, met gladde of gepolijste oppervlakken, meestal zwart of rood van kleur. Ruw aardewerk, meestal zonder decoraties, of enkel versierd met inkervingen gemaakt met de vingernagel, werd ook teruggevonden.

tamarcos kledij Guanche

De wapens van de Guanchen werden hoofdzakelijk vervaardigd van hout, obsidiaan (vulkanisch glas) en steen. Onder meer speren van 1 à 2 meter lengte, knotsen en schilden. 

Hun woningen bevonden zich in natuurlijke of kunstmatige grotten in de bergen. Ofwel bouwden zij kleine ronde huizen in gebieden waar grotwoningen niet mogelijk waren.

Sfeerfilmpje van Candelaria

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Ook interessant om weten…