Concentratie woestijnstof in juni het laagste sinds 2003

Concentratie woestijnstof in juni het laagste sinds 2003

Overheersing hogedrukgebied zorgde voor maritieme, koele en vochtige luchtmassa die toestroom stofdeeltjes beperkte

De concentratie van woestijnstof in de atmosfeer boven de Canarische Eilanden was in juni het laagst sinds het begin van de metingen in 2003 door het CAMS-model van het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen en het Copernicus-systeem.

Deze afname was het gevolg van de overheersing van een hogedrukgebied, wat resulteerde in maritieme, koele en vochtige luchtmassa’s die de toestroom van stofdeeltjes beperkten. Deze situatie werd voornamelijk veroorzaakt door het Azorenhoog1.

Lage stofconcentratie door positie Azorenhoog

David Suárez, afgevaardigde van het Spaanse weerbureau AEMET op de Canarische Eilanden, verklaart tegenover persbureau EFE dat de lage concentratie aerosolen opvalt. Dit wordt veroorzaakt door de positie van het Azorenhoog gedurende de afgelopen maand.

Het overwicht van het hogedrukgebied zorgde ervoor dat de eilanden in juni onder invloed stonden van een maritieme, koele en vochtige luchtmassa. Dit beperkte de instroom van stof in suspensie in de archipel, aldus Suárez.

Lagere temperaturen en neerslag

De afgevaardigde van AEMET herinnert zich dat hij deelnam aan een studie waarin de stofintrusies op de eilanden sinds 1980 worden geanalyseerd. Wat de gegevens van juni betreft, merkt hij op dat er normale of zelfs lagere temperaturen dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar zijn gemeten.

Er viel voldoende neerslag om de maand als ‘vochtig’ te bestempelen. In de zomer verplaatst de calima zich meestal naar hogere niveaus vanwege een andere atmosferische dynamiek, aldus David Suárez.

Daling hoeveelheid calima, maar grotere variabiliteit

Eerder vertelde David Suárez in een interview met EFE dat er sinds de jaren tachtig een daling is waargenomen in de hoeveelheid calima. Er is echter een “grote variabiliteit” die zorgt voor intensere pieken.

De langdurige droogte in Noord-Afrika, waardoor de bodemvochtigheid lager is en stof makkelijker opwaait, gecombineerd met intense winden en het verder naar het oosten gelegen Azorenhoog, verklaren de stof-episodes op de Canarische Eilanden in de afgelopen winters. Sinds 2020 is er een toename merkbaar in de activiteit van zwevend stof richting de eilanden, aldus.

Wat is Calima?

Calima is de lokale term op de Canarische Eilanden voor het fenomeen waarbij fijne zand- en stofdeeltjes uit de Sahara worden meegevoerd door de wind, waardoor de lucht verontreinigd raakt en oppervlakken bedekt worden met fijn stof. Dit verschijnsel doet zich voornamelijk voor in de winter en het voorjaar.

De luchtkwaliteit verslechtert daardoor tijdelijk, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken zoals irritatie aan de luchtwegen. Mensen met longaandoeningen wordt dan ook afgeraden om naar buiten te gaan. De calima belemmert soms ook het vliegverkeer. Bron

  1. Het Azorenhoog is een groot subtropisch semi-permanente hogedrukzone rond of nabij de eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan.
    Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden. Het hogedrukgebied bij de Azoren is van belang voor het weer in Europa. Het luchtdrukverschil tussen het Azorenhoog en de depressie bij IJsland bepaalt de sterkte van de westelijke stroming. (Wikipedia)
    ↩︎

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…