Lago Martiánez – grootste zwembad Puerto de la Cruz

Lago Martiánez Puerto de la Cruz

Lago Martiánez in Puerto de la Cruz

Lago Martiánez is een recreatiecomplex gelegen in Puerto de la Cruz, in het noorden van het eiland Tenerife. Met een onovertroffen uitzicht op de Atlantische Oceaan en de vulkaan El Teide.

Het is een complex van ongeveer 100.000 vierkante meter, bestaande uit een centraal kunstmatig meer met een reeks zwembaden, tuinen, terrassen, restaurants, enz. met als hoofdbestanddeel vulkanisch gesteente.

Het park werd midden jaren zeventig ontworpen door de bekende architect en kunstenaar van Lanzarote, César Manrique, die elementen van de traditionele Canarische architectuur en inheemse flora gebruikte in het complex.

Ontstaansgeschiedenis van Lago Martiánez

In de jaren 1970 had de stad Puerto de la Cruz behoefte aan een nieuw recreatiegebied aan zee. Dit leidde tot de creatie van Lago Martiánez, een kunstmatig meer omgeven door zwembaden, tuinen en terrassen. Het project werd ontworpen door de beroemde architect en kunstenaar César Manrique, die bekend stond om zijn innovatieve en duurzame ontwerpen. Manrique combineerde natuurlijke elementen met moderne architectuur om een unieke en harmonieuze ruimte te creëren die zowel esthetisch als functioneel was.

Lago Martiánez werd geopend voor het publiek in 1977 en is sindsdien uitgegroeid tot een populaire toeristische attractie in Puerto de la Cruz. Toeristen en locals genieten van de prachtige omgeving, de zwembaden en restaurants die het meer omringen. Het is een plek waar bezoekers kunnen ontspannen, zwemmen en genieten van de zonsondergang over de Atlantische Oceaan.

Architectuur en ontwerp van het recreatiecomplex

De architectuur en ontwerp van het recreatiecomplex Lago Martianez is werkelijk adembenemend. Gelegen aan de Playa Martiánez en ontworpen door de beroemde architect César Manrique, biedt het complex een unieke ervaring voor bezoekers.

Het complex bestaat uit meerdere zwembaden, waaronder El Lago en La Coronela, die gevuld zijn met verfrissend zoutwater. Rondom de zwembaden bevinden zich terrassen en restaurants, waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje.

César Manrique combineerde op meesterlijke wijze de traditionele architectuur van de Canarische Eilanden met flora- en fauna-elementen, resulterend in authentieke en innovatieve sculpturen. Enkele voorbeelden hiervan zijn ‘La Jibia’ (inktvis) en ‘Los Alisios’.

Goed van cultureel belang op Tenerife

Lago Martiánez is uitgeroepen tot Erfgoed van Cultureel Belang (Bien de Interés Cultural) op de Canarische Eilanden in de categorie Historische Tuin (Jardín Histórico) en biedt een recreatiegebied voor alle leeftijden bij Playa Martiánez.

De zwembaden gebruiken zeewater, maar één zwembad is verwarmd, waardoor het hele jaar door zwemmen mogelijk is.

Vier zwembaden voor volwassenen en drie voor kinderen, allemaal omgeven door ligweiden met ligstoelen en parasols. Het complex omvat verschillende terrassen, kiosken, restaurants en, sinds 2006, een casino, allemaal om een perfecte dag van zon en zeewater compleet te maken.

Infrastructuur

Het recreatiecomplex Costa Martiánez of Lago Martiánez, zoals het in de volksmond heet, is een geheel van zwembaden aan zee, maar het is ook een tuin en een openluchtmuseum voor beeldhouwwerken. Een plek van ontspanning waar u kunt genieten van zon en water in een boeiende omgeving met een unieke architectuur en waar in alle hoeken kunst te zien is.

Om de morfologie van het complex beter te begrijpen, is het aangewezen om het complex in drie zones te verdelen, elk volgens hun oorspronkelijke datum van realisatie.

  • De eerste en oudste zone zijn de San Telmo zwembaden, gelegen aan de westkant en grenzend aan de bijbehorende hermitage bij Playa Martiánez.
  • Het tweede gebied bestaat uit Las Piscinas, beter bekend als Los Alisios, een reeks van drie zwembaden die het centrale deel van het complex uitmaken.
  • De derde zone, met een oppervlakte van meer dan 30.000 m2, omvat het meer dat zich bevindt in het oostelijke deel van het complex.

Wat zijn de openingstijden en toegangsprijzen van Lago Martiánez?

De prijs voor een ticket is 5,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen (tot 10 jaar).

Voor inwoners van Puerto de la Cruz is de prijs 3,00 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen.

Lago Martiánez (met gefilterd zeewater) is geopend van maandag tot zondag, van 10u00 tot 19u00 tijdens de zomer, en van 10u00 tot 18u00 de rest van het jaar.

Lago Martiánez inkomprijzen

Hoe kan je Lago Martiánez bereiken?

Om Lago Martiánez te bereiken, zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van waar je je bevindt op het eiland.

Ten eerste kunt u met de auto komen, wat de meest handige optie is als u een huurauto heeft of als u al in de buurt van Puerto de la Cruz verblijft. Er is parkeergelegenheid vlakbij het complex.

Een andere optie is met de bus komen. Er zijn regelmatig busdiensten die Puerto de la Cruz (bus 343 van Costa Adeje naar Puerto de la Cruz) verbinden met andere delen van het eiland. U kunt de bus nemen naar het busstation in Puerto de la Cruz en vanaf daar is het een korte wandeling naar Lago Martiánez.

Ten slotte kunt u er ook voor kiezen om te wandelen naar Lago Martiánez, als u in de buurt verblijft en graag de omgeving te voet verkent. Het complex is gelegen aan de kust en biedt een prachtig uitzicht op de oceaan tijdens uw wandeling.

Parkeren in de buurt van het recreatiecomplex

Parkeren in de buurt van het recreatiecomplex kan soms een uitdaging zijn, vooral tijdens drukke weekenden of evenementen. Het is belangrijk om op tijd te arriveren om een parkeerplek te vinden, aangezien de parkeergelegenheid snel vol kan raken.

Gelukkig zijn er parkeergarages en openbare parkeerterreinen in de buurt waar je je auto kunt achterlaten. Sommige van deze parkeerplaatsen kunnen echter betaald zijn, dus zorg ervoor dat je voldoende kleingeld bij je hebt. Na het parkeren van je auto kun je gemakkelijk te voet naar het recreatiecomplex gaan en genieten van alle faciliteiten die het te bieden heeft, zoals restaurants, bars, zwembaden en sportvelden. Vergeet niet om je auto veilig af te sluiten voordat je vertrekt!

Grootschalige renovatie van Lago Martiánez voltooid

Het gemeentebestuur van Puerto de la Cruz heeft de heropening aangekondigd van het grootste zwembad in het Lago Martiánez-toeristencomplex, donderdag 27 maart 2024, na tien maanden van grondige renovatie.

Deze heropening markeert het einde van de meest ingrijpende opknapbeurt in de geschiedenis van het complex, inclusief een volledige vernieuwing van de machinekamer. Deze renovatie verhoogt niet alleen de duurzaamheid en efficiëntie, maar stroomlijnt ook de processen voor het vullen en ledigen van het hoofdzwembad (volume gelijk aan 10 olympische zwembaden).

De burgemeester prijst de gemeentelijke technici die de uitdagingen rond de opknapbeurt van een 46 jaar oude faciliteit hebben aangepakt. Het project van meer dan 1,3 miljoen euro vertegenwoordigt de grootste gemeentelijke investering tot nu toe.

De renovatie omvatte de installatie van een nieuw onderwaterfiltersysteem en de integratie van domotica. De landschapsarchitectuur en de terrassen zijn verbeterd, wat de sfeer van deze site, die ook is aangewezen als een BIC (Bien Interes Cultural – Goed van Cultureel Belang) in de categorie Historische Tuin (Jardin Histórico), ten goede komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…