Wat mag een restaurant/bar als extra’s aanrekenen?

Restaurant/Bar aanrekenen extras - broodje met mojo en witte wijn
Mojo Rojo en Mojo Verde saus

Wat mag wel en wat mag niet extra worden aangerekend in bars en restaurants?

Na een aangename maaltijd in een eetgelegenheid is het moment aangebroken om te betalen. Moet er voor sommige gerechten ongehoorde toeslagen of overdreven hoge prijzen worden betaald? Moet er betaald worden voor ijs, water of melk voor de koffie? Uiteindelijk is niet duidelijk wat wel en wat niet in rekening kan worden gebracht.

Een voorbeeld hiervan zagen we onlangs, toen de twitteraar Blas Galey Hermoso (@blasgaley) tijdens zijn zomervakantie in Zamora (Spanje) meldde dat “elke keer als de ober naar de tafel op het terras kwam om iets te brengen: bier, een tapa… hij ons 20 eurocent extra in rekening bracht”, wat een extra euro betekende voor het naar de tafel brengen van “wat bestek om een toast te snijden die we hadden besteld”.

En zo hebben ook andere situaties voor controverse gezorgd, vooral op sociale netwerken, zoals de twee euro voor elk extra plakje kaas op een broodje in een bar in La Gomera of de zes euro voor het gebruik van een dekentje in de winter, in een bar op Tenerife, vooral omdat “wanneer de rekening wordt gepresenteerd, de kosten voor het gebruik van het dekentje worden bijgeteld, zonder dat wij van tevoren werden geïnformeerd”.

De OCU (Consumenten- en Gebruikersorganisatie) spreekt over de vrijheid van het prijsbeleid, doch ook van de plicht om prijzen te afficheren.

“In een vrije-marktmaatschappij zijn de prijzen vrij,” zegt de OCU. Dit geldt ook voor de horeca, zodat “voor dezelfde frisdrank 2 euro of 10 euro kan worden aangerekend, en het is in beide gevallen legaal… zolang de prijs naar behoren op de prijslijst wordt vermeld”.

De prijslijst moet echter volledig zijn, met duidelijke informatie over prijzen en diensten. De prijslijst moet zichtbaar zijn voor de consument en moet de eindprijzen (inclusief belasting) weergeven.

6 extra’s die bars/restaurants niet mogen aanrekenen

De OCU heeft een lijst opgesteld van dingen die bars en restaurants niet mogen aanrekenen, vooral wanneer die prijs al in andere diensten is inbegrepen of wanneer ze niet van tevoren worden vermeld.

  1. Afzonderlijke IGIC of BTW
    IGIC op de Canarische Eilanden of BTW op het vasteland van Spanje mogen niet afzonderlijk in rekening worden gebracht. Volgens de nationale wetgeving is het niet toegestaan “BTW niet inbegrepen” of “IGIC niet inbegrepen” te vermelden, ook al staat het op de menukaart vermeld. Daarom moeten de op het menu vermelde prijzen inclusief de bijbehorende IGIC of BTW zijn.
  2. Het bestek
    Hoewel ze in sommige landen extra rekenen voor het bestek, is dit in Spanje niet wettelijk, het moet in de prijs begrepen zijn.
  3. Reserveringstoeslag
    Bars en restaurants mogen geen extra kosten aanrekenen voor een reservering, maar wat wel mag, vooral in het geval van grote groepen of tijdens feestperiodes zoals Kerstmis, is een reservatievergoeding vragen die daarna van het totaalbedrag van de rekening wordt afgetrokken.
  4. Toeslag voor terras of tafel
    Kan men extra aanrekenen voor het terras in plaats van binnen, en voor het zitten aan een tafeltje in plaats van aan de bar? Ja, maar dat moet dan wel duidelijk worden aangegeven, en de extra kosten moeten op het terras worden vermeld, met opgave van het bedrag, want een percentage van de prijs is niet voldoende. Nogmaals, het is noodzakelijk om vooraf op de hoogte te zijn van het juiste bedrag, met duidelijke vermelding op het menu en in het etablissement. En het moet op de rekening worden vermeld.
  5. Supplement voor Covid-19
    De onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden die als gevolg van de pandemie moeten worden verricht, mogen niet op de klant worden verhaald. Indien dit toch wordt gedaan, moet dit duidelijk vooraf aan de klant worden meegedeeld en moet de gebruiker dit uitdrukkelijk aanvaarden.
  6. Gratis kraantjeswater
    Zijn bars en restaurants verplicht gratis kraantjeswater te serveren? Ja, consumenten kunnen hier gratis kraantjeswater drinken, de “vaso de agua” (glas water) als alternatief voor het aanbod van gebotteld water van het etablissement. Omdat het de bedoeling is zich in te zetten voor een rationeel en duurzaam verbruik, door het gebruik van wegwerpverpakkingen te beperken.

En 4 “extra’s” die restaurant/bars aanrekenen

Bovendien kunnen sommige dingen, zoals snacks die worden geserveerd zonder dat daarom is gevraagd, brood of zelfs ijs, ook in rekening worden gebracht, op voorwaarde natuurlijk dat dit op het menu of de prijslijst wordt vermeld.

  1. Het aperitiefhapje
    Als de vraag opkomt of het hapje bij de aperitief moet worden betaald, dat niet werd besteld, dan is het antwoord ja. Op voorwaarde natuurlijk dat het op de prijslijst of het menu wordt vermeld. Als het er niet opstaat, vraag dan of het gratis is, en hou er rekening mee dat als u het consumeert het kan worden aangerekend.
  2. Brood
    Broodservice mag in rekening worden gebracht als het op de prijslijst staat, met vermelding van de prijs per persoon of per stuk. Wees voorzichtig als de prijs per stuk is, want elke keer als er meer besteld wordt, omdat het op is, wordt het bij de rekening opgeteld.
  3. IJs
    Naar onze mening is het in rekening brengen van ijs in een frisdrank, koffie of water even beledigend als het in rekening brengen van het gebruik van het servies… maar als het etablissement besluit dit te doen, moeten op de prijslijst de kosten van het product met en zonder ijs worden vermeld.
  4. Koffie en melk
    Ja, dat gebeurt ook. Is het wettelijk toegestaan dat koffie met melk anders wordt geprijsd dan zwarte koffie? Ja, als het vooraf wordt vermeld en geaccepteerd wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…