Spookkeukens La Laguna

Spookkeukens in La Laguna - een bord met arepas
Arepas

Update januari 2024: Ondertussen heeft Glovo bekend gemaakt dat het zijn ‘spook’ restaurants sluit op de Canarische Eilanden. Het bedrijf zal een afvloeiingsplan voor zijn werknemers voorstellen.

Spookkeukens in La Laguna – tientallen online restaurants op slechts één adres

De aanhoudende wind heeft een deken van mist over de stad gelegd. Buien met tussenpozen maken het gevoelsmatig nog kouder. Je besluit om binnen te blijven en te genieten van een film terwijl je eten bestelt en lekker onder een warme deken kruipt.

Wat te bestellen?

De juiste maaltijd kiezen kan een moeilijke beslissing zijn – vooral wanneer er zoveel onbekende eetgelegenheden zijn op Glovo. Of je nu zin hebt in de Mexicaanse keuken, hamburgers, arepas of gebakken kip, er zijn genoeg mogelijkheden.

Na wikken en wegen kiest de klant uiteindelijk een van de opties op het menu en plaatst zijn bestelling. Binnen een uur wordt het thuisbezorgd door een koerier van Glovo, Uber Eats, Justeat of een van de andere maaltijdbezorgers.

Maaltijdbezorgers leveren bestellingen van virtuele restaurants die altijd naar hetzelfde adres verwijzen. Sommige zijn franchises van Glovo, gebaseerd op culinaire trends.

Ondanks dat de app verschillende eetgelegenheden met verschillende keukens en prijzen voorstelt, is er achter de schermen maar één bedrijf actief. Dit staat bekend als een donkere keuken (dark kitchen) of spookkeuken (cocina fantasma), dat komt vaak voor in grote steden als Madrid en Barcelona, en heeft nu ook La Laguna bereikt.

De kwestie van “Full Arepas”

Sommige gebruikers van deze apps beginnen te merken dat er restaurants verschijnen die ze nog nooit hebben gezien en waarvan niemand weet waar ze gevestigd zijn. Het duidelijkste geval is dat van de spookkeuken in de Calle Leonardo Torriani 22, in La Milagrosa (La Laguna).

Als je daarheen gaat, vind je een arepera (een plaats waar arepas worden verkocht, een traditioneel gerecht uit Venezuela – een arepa, een broodje gebakken van gekookt maïsmeel) met de naam Full Arepas. Als je de locatie zoekt op een van de apps, verandert de situatie.

Tot wel 22 “nep” restaurants

Tijuana Bowls, Blessed Burrito Bowls, Chicken Broaster King, Jungle Burger, Ranch Burger, Burger Slob, Green American Grill, Beverly Hills Burger Bungalow, Friend Fries, Papa’s Arepas, La Arepería…. Dit zijn niet de gerechten op het menu, het zijn de namen van 11 restaurants die Atlántico Hoy heeft kunnen verifiëren als zijnde gevestigd op hetzelfde adres als Full Arepas, namelijk op Leonardo Torriani 22, La Laguna en die men op de bezorgapps kan vinden als waren het allemaal verschillende restaurants.

Op de website pisos.com staat het pand vermeld als overdraagbaar voor 50.000 euro plus huur. “Voor de levering van zijn producten beschikt het bedrijf over 22 eigen en gefranchiseerde merken en heeft het servicecontracten met Glovo en Uber Eats, bedrijven die de maaltijden beheren en bezorgen“, luidt de advertentie, die ondertussen verdwenen is,

Een echte afhaalfabriek die werkt van dinsdag tot zondag van 12u00 tot 22u30.

Maar er zijn geen 22 locaties, noch 22 restaurants, noch 22 terrassen, laat staan 22 verschillende keukens. Achter deze façade bevindt zich slechts een pand van 70 vierkante meter die volledig is ingericht met allerlei inox apparaten en kooktoestellen, evenals alle noodzakelijke werkgerei en voorwerpen voor het bereiden en verpakken van de kant-en-klare maaltijden.

Meer spookkeukens

Atlántico Hoy heeft meer spookkeukens in La Laguna kunnen identificeren. Het gaat bijvoorbeeld om La Cabra Burgers, Dirty Burgers, Scandal Burgers of Milanesa House.

De laatste drie vermeende restaurants bestaan niet fysiek, maar zijn een echt bedrijfsmodel waar een grote multinational achter zit: Glovo. Het bedrijf uit Barcelona creëerde enige tijd geleden wat het Glovo Concepts noemt.

Glovo Concepts

De website van het bedrijf legt in detail uit wat Glovo Concepts inhouden: “We identificeren de nieuwste internationale eettrends die overal ter wereld plaatsvinden, bouwen merken rond deze nieuwe trends en brengen ze naar jouw stad. De merken worden uitgebaat door de beste restaurants in jouw omgeving”.

Naast Dirty Burgers, Scandal Burgers en Milanesa House heeft Glovo nog meer franchises beschikbaar voor exploitatie op Tenerife, zoals Bendito Burrito, Taquería Guadalupe, Meraki Pita, Mila’s Sandwiches, Hot Dog Nation, French Tacos Club en The Urban Kebab.

Geen van deze zaken bestaat fysiek, ze worden allemaal beheerd door andere restaurants waaraan Glovo het merk in licentie geeft en promoot op zijn website. Deze fictieve restaurants verschijnen bij Glovo hoger in de rankings dan de echte lokale restaurants.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…