Stijging toerisme Canarische Eilanden 2023

Toerisme Canarische Eilanden 2023 - strand met rieten parasols

Britse toeristen zorgen voor recordaantal bezoekers

In 2023 hebben de Canarische Eilanden een historisch hoogtepunt bereikt in het toerisme. Het archipel verwelkomde maar liefst 14,1 miljoen internationale bezoekers, een stijging van 7% ten opzichte van de periode vóór de pandemie-maatregelen.

Dit betekent bijna een miljoen meer bezoekers dan voorheen, waarbij Britse toeristen een cruciale rol speelden in deze indrukwekkende groei.

Volgens gegevens van Aena waren Britse toeristen de drijvende kracht achter deze positieve trend. Met 5,7 miljoen aankomsten gedurende het jaar, vertegenwoordigen zij 40% van het totale aantal buitenlandse passagiers.

Deze aanzienlijke bijdrage onderstreept het belang van het Verenigd Koninkrijk als een vitale markt voor de Canarische toeristensector.

Gemengde resultaten uit andere landen

Hoewel de Britse markt floreerde, was er een stagnatie zichtbaar bij Duitse bezoekers, die daalden naar 2,6 miljoen, een verlies van 95.000 in vergelijking met 2019. Zorgwekkend was ook het trage herstel van Scandinavische landen zoals Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden, met een aanzienlijke daling in bezoekersaantallen, evenals een afname uit België, Portugal en Zwitserland.

Lees ook over de invloed van de Sociale Media op het toerisme.

Tenerife nummer één in 2023

Tenerife stond in 2023 bovenaan de lijst met 5,6 miljoen toeristen, een stijging van 600.000. Gevolgd door Gran Canaria met 3,6 miljoen, Lanzarote met 2,7 miljoen, en Fuerteventura met 2 miljoen bezoekers. La Palma ontving het minste bezoekers, met slechts 81.422 internationale toeristen, wat een daling van 54% betekent ten opzichte van 2019.

Totale aantal passagiers stijgt

Deze positieve trend werd ook weerspiegeld in het totale aantal passagiers op de Canarische luchthavens, inclusief binnenlands toerisme.

In totaal sloten ze het jaar af met 48,4 miljoen passagiers, een stijging van 11,4% ten opzichte van het voorgaande jaar, met 439.016 operaties, een toename van 7,9%.

Gran Canaria en Tenerife Zuid waren de koplopers in deze categorie.

Kerncijfers toerisme Canarische Eilanden 2023

 • Totaal Internationale Bezoekers: 14,1 miljoen (7% stijging ten opzichte van 2019)
 • Bijdrage Britse Toeristen: 5,7 miljoen (40% van totaal aantal buitenlandse bezoekers)
 • Duitse Bezoekers: 2,6 miljoen (daling van 95.000 vergeleken met 2019)
 • Scandinavische Landen:
  • Denemarken: daling van 0,9%
  • Noorwegen: daling van 14,8%
  • Finland: daling van 25%
  • Zweden: daling van 30%
 • Daling voor België, Portugal, Zwitserland: 3%
 • Bezoekers per Eiland:
  • Tenerife: 5,6 miljoen (stijging van 600.000)
  • Gran Canaria: 3,6 miljoen
  • Lanzarote: 2,7 miljoen
  • Fuerteventura: 2 miljoen
  • La Palma: 81.422 (daling van 54% t.o.v. 2019)
 • Totale Passagiersaantallen Canarische Luchthavens: 48,4 miljoen (stijging van 11,4%)
 • Aantal Luchthavenoperaties 1 : 439.016 (toename van 7,9%)

Deze cijfers tonen aan dat de Canarische Eilanden, en in het bijzonder Tenerife, een ongekende aantrekkingskracht hebben op internationale toeristen. De diversiteit en schoonheid van de eilanden blijven bezoekers van over de hele wereld aantrekken. Bron

 1. “Luchthavenoperaties” verwijzen naar alle activiteiten die betrekking hebben op het opstijgen en landen van vliegtuigen op een luchthaven. Dit omvat commerciële vluchten (zowel passagiers- als vrachtvluchten), privévluchten, militaire operaties en andere soorten luchtverkeer.
  In de context van de statistieken over de Canarische Eilanden:
  Aantal Luchthavenoperaties 439.016: Dit cijfer geeft aan dat er in het genoemde jaar 439.016 keer een vliegtuig is geland of opgestegen op de luchthavens van de Canarische Eilanden. Dit aantal omvat alle soorten vluchten – internationaal, nationaal, commercieel, privé en mogelijk andere vormen van luchtverkeer.
  Deze activiteiten zijn belangrijke indicatoren voor de bedrijvigheid en het verkeer op luchthavens, wat in dit geval een toename van 7,9% laat zien, een teken van groeiend toerisme en algemene luchtverkeersactiviteit in de regio.
  ↩︎

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…