225ste verjaardag La Gesta

225ste verjaardag La Gesta

Santa Cruz viert de 225ste verjaardag van de Onafhankelijkheidsverklaring

De burgemeester van Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, heeft gisteren de institutionele openingsceremonie van de herdenking van de 225ste verjaardag La Gesta 25 juli 1797 voorgezeten, die plaatsvond in de plenaire zaal van het stadhuis, waarbij hij herinnerde aan het belang van deze historische mijlpaal, niet alleen voor Santa Cruz, maar voor heel Tenerife.

De burgemeester benadrukte in zijn toespraak dat “we te maken hebben met een van de belangrijkste herdenkingen op de kalender van deze hoofdstad” en betoogde dat “het een historische mijlpaal is die we ons jaar na jaar moeten blijven herinneren, zodat de wortels ervan in het collectieve bewustzijn van de bevolking van Santa Cruz (de Chicharreros) blijven”.

Het gemeenteraadslid verklaarde dat “25 juli een historische gebeurtenis is, niet alleen voor Santa Cruz de Tenerife, maar voor het hele eiland” en voegde eraan toe dat “de Gesta tot ons spreekt van samenwerking, van collectieve opbouw, van een gevoel van saamhorigheid, van vereniging, van gehechtheid van de bevolking aan een land dat, met de moeilijkheden van een afgelegen ligging, heeft geworsteld om een beslissende enclave in de Atlantische Oceaan te worden”.

Hij verklaarde ook dat “die dagen in juli het ontwaken waren van een volk, dat werd aangevallen door een indringer, die aankwam in schepen, niet alleen boordevol manschappen, wapens en kanonnen, maar ook met een cultuur, een taal en een manier van leven die ons volkomen vreemd was”.

“Die gemeenschap, die 225 jaar geleden triomfeerde,” vervolgde hij, “moet ons tot voorbeeld dienen om de tegenslagen te overwinnen waarmee wij vandaag worden geconfronteerd, en die niet gering zijn. Het is dus tijd om waardering uit te spreken voor het werk van degenen die erin geslaagd zijn een herdenking levend te houden, die in de komende dagen, zoals vorige jaren, opnieuw de geur van buskruit in de straten van de hoofdstad zal brengen”.

Tot slot sprak hij over de toekomst, waarin deze historische gebeurtenis onder de aandacht van de jongeren moet worden gebracht, en over de behoefte aan een stabiele ruimte voor de herinnering aan de akte, waarvan hij hoopt dat die in het Castillo de Paso Alto zal komen.

De generaal-chef van het commando van de Canarische Eilanden, Alejandro Escámez; de officiële kroniekschrijver van de stad, José Manuel Ledesma, en de professor in geografie en geschiedenis, Amós Farrujia Coello, die een lezing gaf over de milities van de Canarische Eilanden, vergezelden de burgemeester tijdens de institutionele handeling, waarna de re-enactors een parade leidden.

Programma 225ste verjaardag La Gesta

Volledige programma hier

Zondag 24 juli

  • 12u00 Het naspelen van de capitulatie, akte van eerbetoon aan de gesneuvelden, terugtrekking van de troepen op de Plaza de España en de Plaza de la Candelaria

Het naspelen van de Capitulatie, eerbetoon aan de gesneuvelden, terugtrekking van de troepen.

Maandag 25 juli

  • 13u00 Eerbetoon aan de gesneuvelde Britten door de Nelson Society aan de Real Club Náutico de Tenerife
  • 19u00 Herdenking van de 225ste verjaardag van 25 juli 1797
  • 20u00 Processie met de beeltenis van apostel Santiago, bloemen offering aan Calle Cruz Verde en aan het Monument van Generaal Gutiérrez.

Meer over La Gesta kan je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…