Bosbranden voorkomen met geiten – Tenerife

Bosbranden voorkomen met geiten op Tenerife

Een kudde geiten als preventie tegen bosbranden

Een kudde van 70 geiten, eigendom van veehouder Eulalio Domínguez, graast elke middag ongeveer 300 kilo vegetatie in de gebieden met het hoogste risico op brand in La Esperanza. Deze natuurlijke methode helpt aanzienlijk bij het verminderen van de kans op de verspreiding van vuur.

Gebieden waar de geiten actief zijn

De geiten van Eulalio Domínguez verplaatsen zich door gebieden zoals Peñafiel, El Poleo en La Montañeta, die deel uitmaken van de Hoog Risico Brandzone (ZARI – Zona de Alto Riesgo de Incendio) van de gemeente El Rosario. Het gemeentebestuur heeft aangegeven dat deze actie “de beste preventie is met het oog op de naderende zomer.”

Gemeentelijke initiatieven ter ondersteuning

Deze natuurlijke voorbereidende maatregel tegen de effecten van brand is het gevolg van een gemeentelijk initiatief. Dit initiatief moedigt herders van geiten en schapen in de hogere delen van de gemeente, met name in La Esperanza en Las Barreras, aan om hun vee te laten grazen in deze grensgebieden en ravijnen.

Ook op particuliere landerijen waar eigenaren toestemming geven voor de toegang van hun dieren, wordt deze methode toegepast om de landelijke gebieden nabij het bos te onderhouden en de ernstige gevolgen van een potentiële brand in bewoonde gebieden te voorkomen.

Belang van traditionele methoden

De burgemeester van El Rosario, Escolástico Gil, benadrukt dat in een plattelandsgemeente als deze het belangrijk is om vast te houden aan wat altijd al is gedaan om een tragedie zoals die van afgelopen zomer te voorkomen. Dit houdt in dat vee gevoed wordt met het gras dat groeit op landerijen, paden en wegen.

Deze innovatieve benadering van brandpreventie toont de waarde van traditionele methoden in een moderne context.

Escolástico Gil wijst erop dat het aantal verlaten en niet meer bewerkte terreinen toeneemt, waardoor het gevaar bij een brand ook groter wordt. Daarom waardeert hij het werk van herders en veehouders zoals Eulalio Domínguez en Hilario Barrios, “Kiko”, die met hun werk bijdragen aan de veiligheid van gebieden zoals La Montañeta, Vista la Huerta, Peñafiel, Las Erillas, Juan Fernández en El Poleo.

Nieuwe regelgeving voor veiligheid

Naast deze preventieve maatregelen is onlangs de definitieve goedkeuring van de gemeentelijke verordening voor het schoonmaken, omheinen en afsluiten van percelen en terreinen in El Rosario bevestigd.

Dit regelgevend document maakt het onder andere mogelijk om de schoonmaak van percelen in landelijke gebieden grenzend aan het bos te versnellen, waar de grootste veiligheidsproblemen bij bosbranden optreden.

El Rosario is ook de eerste gemeente van de Canarische Eilanden die beschikt over een Plan van Actie tegen het risico van bosbranden (Plan de Actuación Municipal frente al Riesgo de Incendio Forestal), opgesteld door de leerstoel Risicovermindering van Rampen (Reducción del Riesgo de Desastres) en Veerkrachtige Steden (Ciudades Resilientes) van de Universiteit van La Laguna. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…