DrieKoningen in Tenerife

Driekoningen in Tenerife

Driekoningen in Tenerife – het grootste feest

Zowel voor de kinderen als voor de volwassenen is Driekoningen hét feest waar heel het jaar wordt naar uitgekeken, te vergelijken met het Kerstfeest of Sinterklaas in de Lage landen.

6 januari is een officiële feestdag in Spanje. Daarom zijn de banken, Mercadona, scholen etc… gesloten.

Roscón de Reyes

Met DrieKoningen bakken de bakkers een speciaal gebak in de vorm van een “O” (de rosca de reyes of roscón de reyes, de ring van de DrieKoningen).

Driekoningen taart
Roscón de Reyes

Elk jaar eten de Spanjaarden om Driekoningen te vieren zo’n 30 miljoen Roscones de Reyes – traditionele ringvormige cake, vaak gebakken met citrusschil en/of oranjebloesemwater, en bedekt met suiker, amandelen en gekonfijt fruit.

Recepten en formaten voor deze traditionele koningstaart variëren, maar bijna allemaal bevatten ze een boon en/of een beeldje, waarvan vaak wordt gezegd dat het het Christuskind voorstelt. Na het aansnijden van de taart wordt degene die de boon krijgt, gezegend met geluk en krijgt hij de papieren kroon. Degene die het beeldje heeft, mag het volgend jaar de Roscón de Reyes kopen.

Lees hier meer over de zoete geschiedenis van de Roscón de Reyes.

De oorsprong van de Roscón de Reyes of koningstaart gaat terug tot Frankrijk tijdens de Middeleeuwen. In de westerse christelijke traditie wordt met Driekoningen het bezoek gevierd van de bijbelse Wijzen aan het Christuskind in de stal van Bethlehem. De vooravond van Driekoningen, bekend als Twaalfde Nacht, is de laatste dag van het kerstseizoen, en Driekoningen zelf (6 januari) is het begin van het Driekoningen-seizoen en de taart wordt geserveerd als een viering van dit seizoen.

Tegenwoordig worden de roscones gevuld met room en zijn steeds populairder.

Waar koopt men de beste DrieKoningentaart?

Volgens een onderzoek eind 2022 zijn hier de meest smakelijke taarten te verkrijgen:

  • De Roscón de Nata (roomkoningentaart) van El Corte Inglés (17€ per kg) scoorde het hoogst, met een totaal van 62 punten op 100. Vermeld vanwege zijn goede smaak, de goede algemene kwaliteit en de mooie versiering met kersen en sinaasappel (zonder felle kleuren) en met amandelen en suiker in de juiste verhouding.
  • Op de tweede plaats kwam de roscón de Reyes van Alcampo (20,21€/kg) met 60 punten.
  • Derde was de roscón van Eroski (9€/kg), die in totaal 56 punten kreeg
  • De voordeligste versie en tevens beste koop is die van Lidl met 55 punten en een prijskaartje van slechts 7,99 €/kg (24% duurder dan 2021) uitgeroepen tot de beste koop.
  • Vijfde was Aldi (15,98€/kg) met 53 punten.
  • Zesde Carrefour (14,94€/kg) met 50 punten.
  • Mercadona (10,63€/kg) werd zevende met 45 punten.
  • Vervolgens de taart van Dia (12,71€/kg) met 34 punten.
  • Laatste is Ahorramas (12,93€/kg) met 33 punten.

In het algemeen betreurt de Consumentenbond (OCU) het buitensporige gebruik van additieven in alle geteste commerciële roscones en raadt zij de mensen aan om de roscones die met plantaardige vetten zijn bereid, te vermijden en ze met mate te consumeren gezien het hoge vet- en suikergehalte. Beter kiezen voor de taart gemaakt van echte room.

DrieKoningen op verschillende plaatsen in Tenerife

Los Reyes Magos, zo noemt men de Driekoningen in Tenerife, Caspar, Melchior en Balthasar, die kostbare geschenken brengen naar het kindje Jezus, nl. goud, wierook en mirre.  Ze zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren.

Lees ook wat de inwoners van Tenerife wensen voor Driekoningen

Elke gemeente viert dit feest met de aankomst van de Driekoningen (per kameel, per helikopter, per boot…) en een grote, kleurrijke optocht (cabalgata de Reyes Magos). Te vergelijken met de intocht van Sinterklaas in de Lage Landen.

Driekoningen in Adeje

Aankomst Driekoningen in Adeje per helikopter

Gewoonlijk arriveren de Driekoningen op 5 januari per helikopter aan het CAMPO MUNICIPAL DE FÚTBOL DE ADEJE (voetbalstadion van Adeje). Daar nemen de Drie Wijzen de “sleutel van de stad” in ontvangst, waarmee ze toegang hebben tot alle woningen om daar geschenken neer te leggen.

DrieKoningen optocht Adeje

De grote Driekoningen optocht gaat gewoonlijk door op 5 januari rond 19u00 in de Calle Grande (hoofdstraat) van Adeje.
Gran Cabalgata de Reyes
.

Aan de Plaza de España krijgen de kinderen de gelegenheid om hun brief of tekening af te geven aan de Drie Wijzen.

Driekoningen in Los Cristianos

Driekoningen Los Cristianos

In Los Cristianos arriveren de Driekoningen per kameel aan de haven op 5 januari rond 17u00.

De DrieKoningen stoet gaat van start rond 19u30 op 5 januari. Deze paradeert door de straten van Los Cristianos om te eindigen aan het Cultureel Centrum (Centro Cultural).

In San Miguel de Abona is er uiteraard ook een grote optocht van Driekoningen.

Driekoningen in Santa Cruz

Ook in de hoofdstad wordt DrieKoningen stevig gevierd. Alle kinderen worden verwacht in het voetbalstadion van Heliodoro Rodríguez López, waar de Drie Wijzen per helikopter landen.

Gewoonlijk zijn er rond de 18.000 ouders en kinderen aanwezig in of rond het stadion. Er wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid voor toeschouwers met beperkte mobiliteit door specifieke ruimtes te reserveren en er worden beelden voorzien met een gebarentaal tolk.

Dit niet te missen spektakel gaat door op 5 januari rond 15u00-15u30. De grote optocht start rond 19u00.

Ook in La Laguna wordt DrieKoningen uitgebreid gevierd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Ook interessant om weten…