Einde staat van alarm na 9 mei 2021

Einde Staat van Alarm Spanje
Geen avondklok na 9 mei?

Einde Staat van Alarm, wat nu?

Volgende week zondag 9 mei, komt er een einde aan de Staat van alarm in Spanje, die 3 november 2020 voor een periode van zes maanden werd afgekondigd.

Vanuit juridisch oogpunt betekent het einde van de Staat van Alarm een belangrijke wijziging en de uitvoerende macht bestudeert welke beperkingen eventueel kunnen worden gehandhaafd.

Het einde van de Staat van Alarm zaait verdeeldheid tussen de verschillende autonome gemeenschappen van Spanje. Die zullen elk apart moeten beslissen welke maatregelen worden ingevoerd na de Staat van Alarm.

Zonder de Staat van Alarm zijn er een reeks maatregelen die niet meer kunnen

  • Avondklok: het verbod op het verkeer van personen tijdens de nachtelijke uren kan niet meer na de Staat van Alarm, een maatregel die, zoals bepaald in Koninklijk Besluit 926/2020, “wordt beschouwd als een evenredige maatregel met een potentieel positief effect op de beheersing van Covid-19”.
  • Perimetrische sluiting: de autonome gemeenschappen zullen geen “perimetrische sluiting” kunnen invoeren voor niet-essentiële verplaatsingen.
  • Beperking van het aantal personen die mogen samenkomen: de Staat van Alarm regelt het maximum aantal personen dat mag bijeenkomen, zowel in openbare als in privé ruimtes.
  • Beperking van het aantal personen in gebedshuizen: de laatste specifieke regel van het koninklijk besluit spreekt van de beperking van de bijeenkomsten in gebedshuizen en van hun permanentie daarin “door middel van de vaststelling, door de overeenkomstige gedelegeerde bevoegde autoriteit, van de capaciteit voor religieuze bijeenkomsten, vieringen en samenkomsten”.

Wat beslissen de Canarische Eilanden?

De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, heeft de centrale regering verzocht de bij de wet toegestane buitengewone maatregelen in de archipel ten uitvoer te leggen, indien de alarmtoestand uiteindelijk zou ophouden te bestaan.

Tot deze buitengewone maatregelen behoren volgens hem verplichte controles in havens en luchthavens, mechanismen om het samenkomen van groepen, zowel in openbare als in particuliere ruimten en de verplichting om een PCR-test of een negatieve antigeentest om tussen de eilanden te mogen reizen.

Dit zijn de maatregelen die op dit moment van kracht zijn:

Canarische Eilanden handhaven avondklok ondanks einde Staat van alarm in Spanje

De regering van de Canarische Eilanden zal nog ten minste een week alle maatregelen handhaven ondanks het feit dat zaterdag 9 mei de Staat van Alarm in Spanje bij decreet niet meer van kracht zal zijn. Dit wordt voorgelegd aan het Tribunal Superior de Justicia de Canarias ter goedkeuring. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit worden goedgekeurd (omdat gelijkaardige zaken eerder reeds werden goedgekeurd). In het andere geval gaan de Canarische eilanden in beroep bij het Tribunal Supremo.

Geen avondklok meer vanaf 10 mei 2021

De overige maatregelen, maximum aantal mensen samen in openbare en particuliere ruimten, de capaciteit in gebedshuizen en bedrijven, en de verplichting van een negatieve Covid-test om te reizen tussen de eilanden en om de archipel binnen te komen. Er is nog wel een procedure gaande om het reizen tussen de eilanden te beperken bij alarmniveau 3 en 4 (rood en donkerrood).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…