Energiedranken op de Canarische Eilanden: wat is er nieuw aan de regulering voor minderjarigen?

Energiedrank Canarische eilanden Red Bull

Bevordering van gezonde gewoonten bij jongeren

Terwijl verscheidene autonome gemeenschappen in Spanje overwegen om de verkoop van energiedranken aan minderjarigen te reguleren, houden de Canarische eilanden vast aan hun eigen koers. Dit ondanks de bezorgdheid van het Ministerie van Volksgezondheid en de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde, die stellen dat deze dranken niet geschikt zijn voor jongeren.

Verschillende Standpunten in Autonome Gemeenschappen

Aragón, Balearen, Castilla-La Mancha, Navarra en het Baskenland zijn autonome regio’s die momenteel de regulering van energiedranken overwegen. Ondertussen hebben Castilla y León en de Comunidad Valenciana al concrete stappen genomen in de richting van regulering.

Castilla y León en Comunidad Valenciana aan de Voorhoede

Castilla y León en de Comunidad Valenciana hebben al onderzoek opgestart en nemen deze kwestie serieus. De minister van Volksgezondheid in Castilla y León, Alejandro Vázquez, benadrukt dat dit een complex vraagstuk is dat grondig moet worden bestudeerd, en dat de regio een beslissing zal nemen nadat alle variabelen zorgvuldig zijn geanalyseerd.

In de Comunidad Valenciana kampt maar liefst 45 procent van de jongeren met een verslaving aan energiedranken. Het Regionaal Bureau voor Geestelijke Gezondheid en Verslaving voert momenteel een grondig onderzoek uit om een effectieve aanpak te ontwikkelen. Bovendien is de regering van de Comunidad Valenciana van plan om het Ministerie van Volksgezondheid te benaderen om dit probleem tijdens een Interterritoriale Raad te bespreken.

Andere gemeenschappen evalueren de regelgeving

Vijf autonome gemeenschappen overwegen de regulering van deze dranken. Functionarissen van de Conselleria de Salud de Baleares geven aan dat zij het reguleren van de verkoop van energiedranken aan minderjarigen beschouwen als een initiatief dat nader onderzocht moet worden.

In Aragón werkt de Directie Volksgezondheid van de regering aan bewustwordingscampagnes om tieners te wijzen op de risico’s van het consumeren van deze dranken. Toch hebben ze momenteel geen plannen om ze volledig te verbieden, zoals Galicia heeft gedaan.

Diversiteit aan standpunten

In het geval van Castilla-La Mancha heeft de regering aangegeven dat ze deze kwestie “moeten bestuderen”, terwijl in Navarra het nog in overweging is, zonder dat er concrete conclusies zijn getrokken. In Baskenland beschouwt de regering de verkoop en het gebruik van deze dranken als een “belangrijke kwestie” en zal dit evalueren als onderdeel van hun strategie om een gezonde levensstijl en gezonde voeding onder jongeren te bevorderen.

Andere regio’s, zoals Cantabria en La Rioja, hebben momenteel geen concrete plannen, maar sluiten niet uit dat ze in de toekomst vergelijkbare maatregelen als Galicia kunnen overwegen.

Energiedranken en minderjarigen: een complex vraagstuk

Aan de andere kant hebben de regeringen van Madrid, Extremadura en de Canarische eilanden momenteel geen actie ondernomen om de verkoop van energiedranken aan minderjarigen te reguleren.

De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde benadrukt dat energiedranken grote hoeveelheden cafeïne en eenvoudige suikers bevatten, en stelt dat ze niet geschikt zijn voor kinderen en adolescenten.

De regering van Asturië onthoudt zich van commentaar op de maatregelen die in Galicia zijn genomen. Functionarissen van de Consejería de Salud y Consumo van de Junta de Andalucía evalueren de genomen maatregelen in andere regio’s, terwijl ze tegelijkertijd werken aan een strategie voor een gezonde levensstijl en een voedseldecreet.

Gezondheid en bewustzijn

Het Canarische Gezondheidszorgsysteem blijft zich inzetten voor de bevordering van gezonde gewoonten bij jongeren, met als doel de consumptie van suikerhoudende producten te beperken en het gebruik van energiedranken te ontmoedigen. Op dit moment is er echter nog geen overweging om ze volledig te verbieden.

Nationaal perspectief

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de wens uitgesproken om de toegang en consumptie van energiedranken door minderjarigen te beperken. Ze geven aan dat de Spaanse Voedsel- en Voedselveiligheidsautoriteit (Aesan), die onder het Ministerie van Consumptie valt, de bevoegdheid heeft over deze kwestie.

Waarschuwingen en aanbevelingen

Het in 2022 gepubliceerde document van Aesan waarschuwt dat een blikje van 330 ml energiedrank 105,6 milligram cafeïne bevat, wat gelijkstaat aan 1,3 espresso’s. Het document stelt dat vanaf 160 milligram cafeïne (500 milliliter van een energiedrank met 32 mg cafeïne per 100 ml) algemene gezondheidsproblemen kunnen optreden, zoals psychologische effecten, gedragsproblemen en hartproblemen. Daarom wordt het gebruik van deze dranken bij adolescenten niet aanbevolen.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…