Nieuws week 30-2020

Update 26 juli

13 nieuwe gevallen

Op de Canarische Eilanden, zijn zaterdag 13 nieuwe gevallen van het coronavirus ontdekt, waarmee het totale aantal op 185 komt.

8 personen werden in het ziekenhuis opgenomen, waarvan er 1 op de Intensive Care Unit (ICU) ligt. De overige 177 zijn thuis in quarantaine.

De nieuw ontdekte gevallen met coronavirus, komen overeen met gecontroleerde en geïsoleerde uitbraken, nl.:

Update 25 juli

Migranten vormen geen risico op besmettingen

De minister van Volksgezondheid, Blas Trujillo, zei dat de Canarische eilanden vanuit epidemiologisch oogpunt geen risico lopen op besmettingen met het coronavirus als gevolg van immigranten die in patera’s (bootjes) aankomen, omdat ze “vanaf het eerste moment” worden gecontroleerd.
In het laatste kwartaal van het jaar, komen er gewoonlijk meer boten aan, omdat de zee dan rustiger is. Bron

Update 24 juli

2 boten aangekomen in Santiago del Teide

Twee boten met minstens 13 personen zijn vrijdagochtend rond 6u00 aangekomen op Playa Chica, Santiago del Teide. Dit wordt bevestigd door het 1-1-2 noodcoördinatiecentrum van de Canarische Eilanden.

De mensen worden volgens de Covid-19-protocollen naar behoren door de veiligheids- en noodhulpdiensten verzorgd. Ze zijn in goede gezondheid en geen van hen hoefde te worden overgebracht naar een gezondheidscentra.

Het strand blijft gesloten tot dat de boten zijn verwijdert, het strand is schoongemaakt en de anti-Covid protocollen zijn voltooid.

De aankomst van deze boten komt bovenop die van gisteren donderdag op de kust van Adeje met 30 migranten aan boord. Bron en Bron

Update 23 juli

Niet roken op stranden en terrassen vragen epidemiologen

Epidemiologen vragen om niet te roken op stranden en terrassen om besmetting te voorkomen. SEE stelt voor om de rookvrije zones uit te breiden om mensen te beschermen tegen tabaksrook.

La Sociedad Española de Epidemiología (SEE) heeft geëist dat alle terrassen in bars en restaurants, stranden, openluchtshows en privé-auto’s rookvrij worden gehouden en heeft gewaarschuwd dat roken de kans op verspreiding van het coronavirus vergroot.

SEE legt uit dat rokers die geïnfecteerd en asymptomatisch zijn, waterdruppels van het SARS-CoV-2-virus kunnen uitstoten, waardoor de rest van de bevolking gevaar loopt.

SEE is ook van mening dat er nog steeds ruimtes zijn, zowel binnen als buiten, die niet wettelijk zijn geregeld en waar het rookniveau hoog is, wat leidt tot aanzienlijke gezondheidsrisico’s voor niet-rokers, rokers en hun omgeving, met name voor kinderen.

In feite wordt gesteld dat 80% van de etablissementen de wet overtreden door roken toe te staan op overdekte terrassen met twee of meer “gesloten wanden” met als gevolg dat hier de concentratie van nicotine en deeltjes hoger kan zijn dan de niveaus die in de binnenruimten werden aangetroffen toen roken daar nog was toegestaan.

Op dit moment werkt de regering aan de uitvoering van een nieuwe antirookregeling. Bron

De uitbraken op de Canarische eilanden vooral door migranten (74%)

Volgens de gegevens die het ministerie van Volksgezondheid aan Efe heeft verstrekt, zijn er op de Canarische Eilanden momenteel 159 actieve gevallen van het coronavirus, waarvan er 135 als uitbraak zijn geclassificeerd, omdat er drie of meer positieve personen zijn die met elkaar in verband staan.

100 van die 135 gevallen, die als uitbraak op de Canarische Eilanden zijn geteld, zijn afkomstig van patera’s (boten) die de afgelopen anderhalve maand op Fuerteventura, Gran Canaria en Lanzarote zijn aangekomen, en tot nu toe is niemand buiten die kring door het virus besmet.

De rest van de 35 als uitbraak geclassificeerde gevallen zijn als volgt verdeeld:

  • een uit Mexico geïmporteerde uitbraak die zich uitstrekte over 12 personen van Fuerteventura en Gran Canaria als gevolg van een familiereünie (12 gevallen)
  • een uitbraak met een werkgerelateerd karakter op Tenerife (11 personen)
  • en kleinere uitbraken op Gran Canaria en Tenerife Bron en Bron

Aankomst boot met 30 migranten in Playa de Troya

Deze morgen rond 7u00 is er een patera met ongeveer 30 passagiers aan boord aangekomen in een belangrijke toeristische zone van Zuid-Tenerife, nl. in Playa de Troya, San Eugenio. Op dit moment is het niet bekend of dit een van de vijf ontdekte patera’s was.

Gemeente Adeje houdt het strand gesloten tot de boot verwijdert is en het strand gedesinfecteerd is, volgens de Covid-19 maatregelen.

Ze zouden afkomstig zijn van Guinee Conakry, Senegal en Mali en zouden in goede gezondheid verkeren. Bron

Update 22 juli

6 positief getest bij de 28 migranten

Zes van de 28 migranten, die afgelopen maandagavond door Salvamento Marítimo werden gered op ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Gran Canaria, testen positief op het coronavirus. Dit verklaart de verhoging voor Gran Canaria met 8 positieven in een enkele dag (deze 6 migranten en 2 anderen, die niets te maken hadden met deze groep).

Deze groep van 28 immigranten ontscheepte dinsdagmorgen vroeg in de haven van Arguineguín. Die dag arriveerden ook twee andere boten: een ’s ochtends met 31 inzittenden (26 mannen, 2 vrouwen en 3 kinderen) en een andere ’s nachts met 34 inzittenden (12 mannen, 10 vrouwen en 12 kinderen).

De regering van de Canarische Eilanden voert al maandenlang PCR-tests uit op alle immigranten die op haar kusten aankomen of in haar wateren worden gered, alvorens ze te onderwerpen aan een verplichte quarantaineperiode, waarin ze geen contact hebben met personen buiten hun groep.

De gezondheidsanalyse van de eerste boot is al afgerond, met zes positieve resultaten van de 28, terwijl voor de tweede boot tot nu toe slechts vijf resultaten zijn ontvangen, allemaal negatief, en voor de derde boot zijn de eerste tests nog in behandeling.

In de laatste anderhalve maand heeft Fuerteventura 82 immigranten met covid-19 ontvangen die in drie verschillende boten aankwamen, allen uit El Ayoun. Bron

33 immigranten gered

Salvamento Marítimo redde gisteravond een patera (boot) met 33 mensen aan boord. Deze bevond zich ongeveer 10 kilometer ten zuidwesten van Gran Canaria.

Eenmaal aan land hielp het personeel van de nooddienst van de Canarische Eilanden (SUC), samen met leden van het plaatselijke gezondheidscentrum en het Rode Kruis, de 33 immigranten, waaronder 11 vrouwen, 10 mannen en 10 minderjarigen. Bron

Update 21 juli

Verhoging met 46 actief besmetten voor Fuerteventura

In Fuerteventura nu 76 actief besmetten, 46 meer dan de dag voordien. Allen migranten die geïsoleerd zijn.

Update 20 juli

Zoektocht naar 5 boten afkomstig van Noord-Afrika

Een reddingsvliegtuig van Salvamento Marítimo is vandaag op zoek naar 5 boten met ongeveer 190 mensen aan boord, die de afgelopen dagen vanuit Tarfaya en Tan-Tan in Marokko en Dakhla naar de Canarische Eilanden zouden zijn vertrokken.

Volgens de informatie van Salvamento Marítimo en de Guardia Civil is de zoektocht naar een oplaasboot met 63 mensen (andere bronnen spreken van 61 of 62 personen) die in de vroege uren van afgelopen vrijdag tot zaterdag uit Tarfaya zou zijn vertrokken, nog steeds actief. Bron

Canarische eilanden met beste track/trace data

De Canarische Eilanden hebben zich tijdens de eerste periode van de pandemie onderscheiden door hun doeltreffendheid bij de “track and tracing” en de opvolging hiervan. Het systeem is nauw verbonden met de eerstelijns-gezondheidszorg en werkt samen met de COVID-teams op elk van de eilanden.

De eilanden verzamelden ook de meeste contacten in hun traceringssysteem, zoals blijkt uit het verslag opgemaakt op 15 juli door La Red Nacional de Vigilancia Epidemiológica. Daarin wordt vastgesteld dat de Canarische Eilanden gemiddeld 6 gevallen opspoort met tussen de 3 en 27 contacten per geval, terwijl het nationale gemiddelde één geval is met slechts tussen 0 en 3 contacten.

In hetzelfde rapport staat dat de Canarische Eilanden minder dan een dag nodig hebben om mensen te isoleren die ervan verdacht worden positief te zijn of die contacten hadden met een besmet persoon. Bovendien worden de resultaten van de tests binnen maximaal 48 uur bekend gemaakt. Bron en Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…