Preventieplan UV-straling Canarische eilanden

Preventieplan UV-straling Canarische eilanden

Volksgezondheid lanceert preventieplan UV-straling op Tenerife


De Volksgezondheid van de Canarische regering heeft via het Directoraat-generaal Volksgezondheid van de Canarische Gezondheidsdienst (SCS) een preventieplan gelanceerd om de schadelijke effecten van ultraviolette straling (UV) op de gezondheid te verminderen. Het plan bevat een reeks aanbevelingen om mensen op Tenerife te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon.

De noodzaak van constante zonbescherming op Tenerife

Experts van het Directoraat-generaal Volksgezondheid herinneren eraan dat zonbescherming niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door moet worden toegepast, zelfs op bewolkte dagen.

Het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème (SPF-Sun Protection Factor 30 of hoger), in de schaduw blijven en het dragen van hoeden met brede rand, bedekkende kleding voor armen en benen en geschikte zonnebrillen zijn essentieel.

Risico’s van cumulatieve zonschade

Functionarissen benadrukken dat zonschade cumulatief is. Overmatige blootstelling en verbranding tijdens de kindertijd verhogen het risico op bepaalde vormen van huidkanker vele jaren of zelfs decennia later aanzienlijk. Ook op bewolkte dagen, wanneer de hitte minder voelbaar is, dringen zonnestralen nog steeds door de wolken heen.

Canarische Eilanden hebben hoogste UV-straling van Spanje

Volgens gegevens van het Spaanse meteorologisch agentschap AEMET hebben de Canarische Eilanden het hele jaar door de hoogste UV-straling van Spanje. UV-straling is een vorm van straling die wordt uitgezonden door de zon en door kunstmatige bronnen, zoals zonnebanken, en maakt deel uit van het onzichtbare spectrum van het zonlicht.

Voordelen en risico’s van UV-straling

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert twee tot drie keer per week vijf tot vijftien minuten blootstelling aan de zon voor de aanmaak van vitamine D, dat essentieel is voor de botvorming.

Maar overmatige blootstelling aan UV-straling kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder DNA-schade, zonnebrand, fototoxische en fotoallergische reacties, immunosuppressie (wat het risico op kanker kan verhogen) en de reactivering van virussen zoals de koortslip.

Huidkanker en oogaandoeningen door UV-straling

Overmatige blootstelling aan UV-straling kan leiden tot huidkanker, waaronder het meest bekende melanoom en andere vormen zoals basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. In 2020 werden wereldwijd meer dan 1,5 miljoen gevallen van huidkanker gediagnosticeerd en meer dan 120.000 sterfgevallen geregistreerd.

Zonder adequate oogbescherming verhoogt blootstelling aan UV-straling ook het risico op oogaandoeningen zoals staar, waarvan naar schatting tien procent van de gevallen te wijten is aan UV-straling.

Risicogroepen voor schadelijke effecten van UV-straling

Preventieplan UV-straling - Indices UV van 0 tot 11+ door Canarische overheid

Hoewel UV-straling bij iedereen schadelijke effecten kan veroorzaken, lopen bepaalde groepen een verhoogd risico:

  • Mensen die veel tijd in de zon doorbrengen of zonnebrand hebben gehad
  • Mensen met een lichte huid, blond haar en lichtgetinte ogen
  • Mensen met sproeten of vele moedervlekken
  • Mensen die bepaalde orale en topische medicijnen gebruiken, zoals antibiotica, anticonceptiepillen en producten met benzoylperoxide en sommige cosmetica kunnen de gevoeligheid van de huid en ogen voor UV-straling bij alle huidtypes verhogen
  • Mensen met een familielid met huidkanker
  • Mensen ouder dan vijftig jaar

Tips om jezelf te beschermen tegen UV-straling

Het Directoraat-generaal Volksgezondheid deelt de volgende belangrijke aanbevelingen om jezelf adequaat te beschermen tegen uv-straling:

  • Blijf in de schaduw, vooral rond het middaguur tussen 11u00 en 17u00
  • Draag kleding die armen en benen bedekt
  • Kies opties om kinderen te beschermen op basis van de UV-straling intensiteit
  • Stel baby’s jonger dan zes maanden nooit direct bloot aan de zon, hun huid is zeer kwetsbaar en ze kunnen geen zonnebrandcrème gebruiken
  • Draag een hoed met brede rand die gezicht, hoofd, oren en nek bedekt
  • Gebruik goedgekeurde zonnebrillen die zowel UVA- als UVB-stralen blokkeren
  • Gebruik zonnebrandcrème met beschermingsfactor (SPF) 30 of hoger die zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt (let op de houdbaarheidsdatum)

De WHO classificeert UV-straling als bewezen kankerverwekkend voor de mens. De incidentie van beide vormen van niet-melanoom huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom) is de afgelopen decennia in veel landen van de wereld gestegen.

Het blijft belangrijk om het publiek, de gezondheidswerkers en beleidsmakers te informeren over de risico’s van overmatige blootstelling aan UV-straling en over maatregelen die kunnen worden genomen om de blootstelling te verminderen en daarmee de last van huidkanker en andere effecten van UV op de gezondheid die kunnen worden voorkomen te verminderen. Bron en Bron

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…