Sanidad financiert behandeling om in 25 dagen te stoppen met roken

Stoppen met roken, Sanidad financiert het - veel peuken

Stoppen met roken gefinancierd door Sanidad

Vanaf 1 februari kunnen rokers profiteren van een door de gezondheidszorg gesponsord programma om te stoppen met roken (Todacitan), waardoor zij in slechts 25 dagen kunnen stoppen met roken.

Deze korte periode levert veel voordelen op, zoals een groter succes van de therapie, minder mislukte pogingen en minimale bijwerkingen.

Volgens longarts Carlos Rábade, coördinator van de werkgroep Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (Separ), is Todacitan, dat een werkzaam bestanddeel van plantaardige oorsprong (cysticine) heeft, momenteel de enige behandeling die met overheidsgeld wordt vergoed.

Schrapping van twee andere medicijnen

Dit is het gevolg van het feit dat twee andere medicijnen die werden gefinancierd, van de markt zijn gehaald. Champix (varenicilcline) werd in juli 2021 uit de financiering gehaald omdat het teveel nitrosamine bevatte (boven de door het Spaanse agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (AEMPS) vereiste niveaus), terwijl Zyntabac (bupropion) in oktober 2022 werd ingetrokken wegens distributieproblemen.

Met de opname van Todacitan in het aanbod komt een einde aan drie maanden waarin geen enkel geneesmiddel om met roken te stoppen werd gefinancierd door de Spaanse gezondheidsdienst.

Het technische informatieblad vermeldt (volgens Dirección General de Cartera Común de Servicios del Sistema Nacional de Salud ) dat Todacitan moet worden voorgeschreven aan volwassenen om hen te helpen hun nicotineafhankelijkheid te overwinnen en hun verlangen naar tabak te verminderen wanneer zij proberen te stoppen met roken.

Behandeling voor wie?

De behandeling bestaat uit het innemen van zes tabletten per dag (één om de twee uur) gedurende de eerste drie dagen, tijdens deze periode is roken toegestaan. Van de vierde tot de twaalfde dag één tablet om de 2,5 uur en zonder te roken, en vanaf de dertiende dag wordt de dosis telkens verminderd tot dag 25.

Om het geneesmiddel te bekomen, moeten de patiënten deelnemen aan een begeleidingsprogramma (individueel of in groepsverband) voor stoppen met roken.

Bovendien moeten de patiënten aan de volgende kenmerken voldoen:

  • uitdrukkelijke motivatie om te stoppen met roken die kan worden bevestigd door een poging in het afgelopen jaar
  • patiënten met een hoge mate van afhankelijkheid
  • 10 of meer sigaretten per dag
  • per patiënt wordt één jaarlijkse poging tot stoppen met roken met farmacologische ondersteuning gefinancierd

Elk voorschrift is voor één verpakking, die overeenkomt met een behandeling van 25 dagen en wordt via het elektronische systeem bezorgd. Longarts Carlos Rábade prijst de hoge mate van tolerantie voor deze behandeling, de tevredenheid van de patiënten en de zeer hoge kans op succes.

Lees ook dit aanverwant artikel: “Roken verboden op stranden van Santa Cruz

Ook interessant om weten…