Tips voor waterbesparing op Tenerife

Waterbesparing op Tenerife - beeld van kraan die loopt

Waterbesparing op Tenerife – veranderen van gewoontes

Tenerife, met zijn prachtige stranden en adembenemende landschappen, is een populaire bestemming voor toeristen en een geliefde woonplaats voor veel buitenlanders. Echter, de watercrisis die de eilandbewoners treft, vereist dringende aandacht en actie. Het veranderen van dagelijkse gewoontes is essentieel om water te besparen en de duurzaamheid van het eiland te waarborgen.

Watercrisis op Tenerife

De verklaring van noodsituaties vanwege droogte geeft prioriteit aan de waterlevering aan de bevolking, met als doel het huidige waterverbruik van 200 liter per persoon per dag te verminderen naar 150 liter.

Dit betekent dat er een derde minder water moet worden verbruikt. Dit doel is aangekondigd door Blanca Pérez, raadslid voor Natuurlijke Omgeving van het eilandbestuur.

Daarom is het essentieel om gewoonten te veranderen en een aantal eenvoudige maatregelen te nemen om minder van een eindige bron te gebruiken.

Waarom waterbesparing essentieel is

Water is een schaars goed op de Canarische Eilanden vanwege de unieke klimatologische kenmerken en beperkte hulpbronnen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een aanbevolen dagelijkse waterconsumptie ongeveer 100 liter per persoon, terwijl het in Tenerife momenteel 200 liter is. Het is dus cruciaal om bewuster om te gaan met watergebruik om de toekomstige beschikbaarheid te waarborgen.

Praktische tips om water te besparen

Het is zinvol om te onderzoeken waar thuis water wordt verbruikt:

  • Douchen is goed voor 34% van het waterverbruik.
  • Het doorspoelen van het toilet is verantwoordelijk voor 21%.
  • De gootsteen draagt bij aan 18% van het totale waterverbruik.
  • De wasmachine gebruikt 10% van het water.
  • De vaatwasser is goed voor 5%.
  • Overig watergebruik in de keuken vertegenwoordigt 5% van het totaal.
  • Ander watergebruik, zoals drinken, nemen 8% voor hun rekening.

Algemene Maatregelen:

  1. Kraan Dichtdraaien: Door de hoofdkraan iets dichter te draaien, kun je dagelijks aanzienlijk veel water besparen zonder een merkbaar verschil in waterdruk.
  2. Repareren van Lekkages: Een lekkende kraan kan tot 170 liter water per maand verspillen. Het vervangen van deze kranen door waterbesparende varianten kan een groot verschil maken.
  3. Waterbesparende Apparaten: Installeer waterbesparende mondstukken op kranen en douches om het waterverbruik tot 50% te verminderen.

In de Keuken:

  • Gebruik de vaatwasser en wasmachine alleen volledig gevuld en met het juiste programma. Handmatig afwassen verbruikt tot 40% meer water.

In de Badkamer:

  • Gebruik een glas om je tanden te poetsen en vul de wastafel voor het wassen van je gezicht of handen. Laat de kraan niet lopen; dit kan tot 12 liter per minuut verspillen.
  • Installeer een dubbele spoeltoilet om water tot 50% te besparen.
  • Neem een douche in plaats van een bad en zet de kraan uit tijdens het inzepen.

In de Tuin:

  • Besproei de planten ’s avonds of ’s ochtends vroeg om verdamping te minimaliseren.
  • Gebruik automatische druppelirrigatiesystemen
  • Kies voor inheemse planten die weinig water nodig hebben.

La Guancha neemt drastische maatregelen

La Guancha, een gemeente in Tenerife, heeft eind april drastische maatregelen genomen door het gebruik van kraanwater voor menselijke consumptie te beperken, wegens de droogte. Dit betekent dat de 5.500 inwoners tot nader order geen kraanwater mogen gebruiken om te drinken of te koken, vanwege de schaarste en problemen in het gemeentelijke watervoorzieningssysteem.

Het is de vierde gemeente op Tenerife die maatregelen neemt om het watertekort aan te pakken, na Fasnia, Arico en Icod de los Vinos.

In het geval van de zuidelijke steden Fasnia en Arico, verbieden de beperkingen, die tussen februari en maart werden ingesteld, de bewoners om drinkwater te gebruiken voor irrigatie of besproeiing, evenals het vullen van zwembaden, vijvers, reservoirs en tanks met water voor menselijke consumptie. Bron

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…