Corpus Christi La Orotava – Vergankelijke kunst

Corpus Christi La Orotava - tapijtkunstenaars
Foto: Diario de Avisos

De vergankelijke kunst van het grote tapijt La Orotava

In La Orotava (Tenerife) werken ambachtslieden al twee maanden aan het grote tapijt (Magno Tapiz) ter ere van Corpus Christi. Dit tapijt, gemaakt van natuurlijk zand uit het Teide Nationaal Park, wordt jaarlijks gecreëerd en tentoongesteld op het plein voor het gemeentehuis van La Orotava. Bekijk hier de live webcam.

Meticuleus handwerk

Onder leiding van Domingo González Expósito werkt een team van 17 ’tapijtmakers’ (in het Spaans “alfombristas”) nauwgezet aan dit immense kunstwerk. De jongste ambachtsman is slechts 14 jaar oud. Twee van de meest ervaren makers, Jesús Bautista Trujillo en David, vieren dit jaar hun 50-jarig jubileum als makers van het Magno Tapiz (groot tapijt).

Programma Fiestas La Orotava op deze pagina.

Het is bijna onmogelijk om het aantal uren te berekenen dat aan dit kunstwerk wordt besteed, maar die van het hele team zouden wel eens rond de 3000 uren kunnen liggen in de bijna twee maanden sinds het begin van de werkzaamheden aan het tapijt.

Thema: Hemelse poorten – Las Puertas del Cielo

Het thema van het tapijt dit jaar is “Las puertas del cielo” (De poorten van de hemel). Het toont een hemel in verschillende kleuren en tinten, met daarin grote engelen die een groep kleine, spelende engeltjes bewaken. Volgens Domingo González Expósito symboliseert dit hoe kinderen en jongeren hun onschuld moeten koesteren, terwijl ze altijd beschermd worden door volwassenen.

Beschermd tegen de elementen

Om het kunstwerk te beschermen tegen regen, is er dit jaar een grote tent geplaatst die het hele plein bedekt. Vorig jaar vernielde een zware regenbui namelijk tweederde van het tapijt, een schade die niet meer hersteld kon worden. De tent biedt de ambachtslieden meer zekerheid en comfort tijdens het werken.

Corpus Christi – Een tijdloos kunststuk

Hoewel het weer voor woensdag mogelijk regen voorspelt, hoopt het team onder leiding van Domingo González Expósito het tapijt voor die tijd af te hebben. Op donderdag 6 juni, tijdens Sacramentsdag (Corpus Christi), zal La Orotava dan kunnen pronken met zijn meest internationale vergankelijke kunstwerk – een kunststuk dat de wereld versteld doet staan. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…