Een brandhaard in de bergen van Santa Ursula geneutraliseerd

Brandhaard Santa Ursula geneutraliseerd
Foto: Fran Pallero, Diario de Avisos

Een uitbraak in de bergen van Santa Ursula gestopt

De Brifor brigades en een helikopter van de Cabildo zijn erin geslaagd om de uitbraak te neutraliseren die gisteren opnieuw werd geactiveerd in de bergen van Santa Úrsula.

De bosbrand op Tenerife, die sinds maandag onder controle is, kreeg gistermiddag een kleine reactivering in de bergen van La Atalaya, in Santa Úrsula, waar zich nog steeds een van de brandhaarden bevindt van de brand die op 15 augustus begon en zich over 12 gemeenten verspreidde. “Zolang de hoge temperaturen aanhouden, zullen ze veel voorkomen,” vertelde de burgemeester van Santa Úrsula, Juan Acosta.

Deze uitbraak vond plaats in een gebied met eucalyptusbomen aan de rand van het reeds afgebrande land, in het gebied dat bekend staat als Las Charquitas. Gelukkig werd er geen schade gemeld en was het niet nodig om huizen te evacueren.

Onmiddellijke actie

Vanaf het begin van de brand werden verschillende hulpverleners ingezet in het gebied om de vlammen te bestrijden, waaronder leden van de Brifor en een helikopter van het Cabildo van Tenerife. Er wordt aan herinnert dat dit soort reactiveringen een normaal verschijnsel is en dat het vuur zich ook in dit geval binnen de perimeter bevindt.

We mogen niet vergeten dat Santa Úrsula een van de gemeenten was die het zwaarst getroffen werd door de bosbrand en de laatste gemeente was waar de geëvacueerde bewoners naar hun huizen konden terugkeren.

De bosbrand op Tenerife is nu technisch onder controle, bijna een maand nadat hij uitbrak. De voorzitter van het Cabildo, Rosa Dávila, maakte dit afgelopen maandag bekend tijdens de buitengewone plenaire vergadering.

Maatregelen nog van kracht

De brand trof een gebied van 14.700 hectare in een omtrek van 90 kilometer, waar de Brifor-operatie verder blijft werken om uitbreiding te voorkomen. Het Cabildo meldde dat het Territoriaal Rampenplan voor het eiland (PEIN) is geactiveerd en dat het een reeks maatregelen heeft getroffen die van kracht blijven.

Deze omvatten een verkeersverbod in het door de brand getroffen gebied in de gemeenten Fasnia, Güímar, Arafo, Candelaria, El Rosario, Tacoronte, El Sauzal, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, La Orotava en Los Realejos.

Het gebruik van buitenvuren (vreugdevuren, open vuur, barbecues, gaskokers…) en pyrotechnische evenementen zijn ook verboden in het gebied binnen het natuurpark.

In de rest van de gebieden van de gemeenten die door de brand zijn getroffen, is het gebruik van machines en gereedschap en jachtactiviteiten toegestaan, hoewel uiterste voorzichtigheid is geboden bij het gebruik ervan.

De toegang tot het Nationaal Park Teide is nog steeds afgesloten op de TF-24 (La Esperanza) en de TF-21 (La Orotava), hoewel de wegen naar Vilaflor (TF-21) en Chío (TF-38) open zijn. Het afsluitingspunt bevindt zich bij Portillo Alto om toegang tot restaurants in de omgeving mogelijk te maken.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…