Luchthaven Oostende tijdelijk gesloten

Luchthaven Oostende Brugge
Foto: VRT nws

Luchthaven Oostende-Brugge ondergaat grootschalige renovatie in 2024

Begin 2024 zal de Luchthaven Oostende-Brugge een uitgebreide renovatie van de start- en landingsbaan ondergaan. Gedurende een periode van twee maanden, van 25 januari 2024 tot 27 maart 2024, zal de luchthaven tijdelijk worden gesloten om deze belangrijke werken uit te voeren. Dit initiatief wordt geleid door de Luchthavenontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen (LOM) en heeft tot doel de veiligheid en efficiëntie van het luchtverkeer te verbeteren.

Uitgebreide aanpassingen aan nieuwe normen

De luchthaven Oostende-Brugge, met zijn enkele start- en landingsbaan, drie vliegtuigplatforms en uitgebreid taxinetwerk, zal niet alleen de startbaan renoveren, maar ook verschillende andere verbeteringen doorvoeren.

Na de renovatie van het grootste vliegtuigplatform in 2022, staat de herstelwerkzaamheden aan de startbaan gepland voor begin volgend jaar. Met een lengte van 3.200 meter en een breedte van 45 meter zal de startbaan worden vernieuwd om aan de moderne normen te voldoen.

Daarnaast omvatten de werkzaamheden het verbreden van bepaalde taxibanen, de installatie van duurzame ledverlichting en de modernisering van de riolering en afwateringssystemen.

Milieuvriendelijk en regelgevingsconform

De renovatiewerkzaamheden zullen ook leiden tot milieuvriendelijkere en regelgevingsconforme operaties.

Met name zal de aanpassing van enkele taxibanen het mogelijk maken voor grotere vliegtuigen zoals de B747-400 en de B777-300ER om met een grotere draaicirkel tegen de klok in te manoeuvreren.

Dit resulteert in minder motorvermogen, verminderd geluid en lagere emissies, waarmee wordt voldaan aan de strengere normen van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA).

Belang van de renovatie voor behoud en naleving van voorschriften

De startbaan van de luchthaven is voor het laatst overlaagd met een nieuwe asfaltlaag midden jaren ’90. Deze grondige renovatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat de startbaan veilig blijft en blijft voldoen aan Europese regelgeving.

Bovendien zal het herstelwerk slijtage en lokale verzakkingen aanpakken, evenals structurele verbeteringen doorvoeren, zoals verbeterde lijnafwatering en de overschakeling op duurzame ledverlichting.

Geen impact op de omgeving en geen capaciteitsuitbreiding

Het merendeel van de geplande werkzaamheden valt onder het Vrijstellingsbesluit, wat betekent dat er geen omgevingsvergunning nodig is.

De renovatiewerkzaamheden hebben uitsluitend betrekking op de bestaande infrastructuur en zullen geen negatieve impact hebben op de omgeving.

De capaciteit van de luchthaven blijft ongewijzigd, wat betekent dat dezelfde categorie vliegtuigen zal worden bediend, en de huidige milieuvergunningseisen blijven onveranderd van kracht.

Aangepaste regelingen voor reizigers tijdens de werken

Reizigers die tijdens de renovatieperiode vluchten hebben geboekt via TUI fly, zullen alternatieve vertrek- en aankomstluchthavens worden aangeboden.

Alle vluchten die momenteel te boeken zijn op de websites van www.tui.be en www.tuifly.be zullen gewoon doorgaan, ondanks de tijdelijke sluiting van de luchthaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…