Beelden na bosbrand op Tenerife

Beelden na de bosbrand op Tenerife

Voorzichtig optimisme over de bosbrand op Tenerife

De regering van de Canarische Eilanden heeft er vertrouwen in dat ze de situatie vandaag (24/08/2023) zal kunnen stabiliseren.

Dit werd gisteren verklaard door de voorzitter van de Cabildo van Tenerife, Rosa Dávila, die, vergezeld door de vicepresident en waarnemend minister van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging (Transición Ecológica y el Reto Demográfico), Teresa Ribera, en het hoofd van de regionale uitvoerende macht, Fernando Clavijo, nogmaals het werk benadrukte van iedereen die op de een of andere manier en in hun respectieve verantwoordelijkheden de vlammen heeft bestreden.

Dit voorzichtige optimisme betekent geenszins dat de ramp waarmee het eiland al deze dagen is geconfronteerd, achter de rug is. De balans van gisteren toonde een verbrande oppervlakte van bijna 15.000 hectare en een omtrek van 90 kilometer. Bijna 3.000 hectare van het Teide Nationaal Park is getroffen en ongeveer 10.000 hectare van het bos. Dit vertaalt zich in immense schade aan de biodiversiteit, die ongetwijfeld nog groter had kunnen zijn.

Groot deel van de geëvacueerden terug naar huis

Het beste nieuws gisteren was dat de evolutie van de brand het mogelijk heeft gemaakt om 75% van de geëvacueerden, meer dan 8.300 mensen, terug te laten keren naar hun woningen. Gisteren kwam er een einde aan de evacuatie van de bewoners van verschillende wijken van Tacoronte, El Sauzal en Santa Ursula.

Zo zien de door de brand getroffen gebieden eruit

Foto’s en video’s zijn krachtige middelen om momenten vast te leggen, en in de afgelopen jaren is de visuele ervaring nog veel verder gegaan. In het midden van de brand op Tenerife stelt de 360-technologie burgers nu in staat om op een van de plaatsen te staan die door de brand zijn getroffen en de echte omvang van de tragedie te zien.

360° beelden tonen de bosbrand op Tenerife vanuit alle hoeken

IFArafoCandelaria – Güímar 22 agosto 21:00 hrs Foto 3

Geplaatst door I Love The World. op Dinsdag 22 augustus 2023

I Love The World heeft de gevolgen die de vlammen hebben veroorzaakt in Güímar kunnen fotograferen. Door middel van 360 beelden biedt het audiovisuele productiebedrijf de bevolking de mogelijkheid om te zien in welke staat het gebied is achtergelaten.

Alsof ze ter plekke aanwezig zijn, kunnen kijkers vanuit alle hoeken rondkijken om de staat van het gebied te zien en de omvang van de natuurramp te begrijpen. Ga met de cursor over de foto.

Enkele videobeelden na de bosbrand op Tenerife

Hoewel de wegen zijn afgesloten, hebben sommige audiovisuele media toestemming gekregen om langs de weg naar La Esperanza te rijden, waar stukken zwaar beschadigd bos elkaar afwisselen en gebieden van totale verlatenheid zijn, met andere waar het vuur het bladerdak nauwelijks heeft aangetast en alleen een beetje zachter heeft gemaakt, terwijl er nog steeds stukken bos zijn die nog groen zijn.

Het team van Airmedia 360 en I Love The World, het audiovisuele productiebedrijf van fotograaf Alfonso Escalero, klom naar de top en was vooral onder de indruk van de desolate staat van Izaña, waar de brem (retamar) bijna overal is verbrand, behalve in de directe omgeving van de Atmosferische en Astrofysische observatoria (Observatorios Atmosférico y Astrofísico).

In deze delen van het eiland hebben de bosbrigades en de militaire noodhulpdienst (UME) hard moeten werken. De video toont dit desolate en verbrande landschap, met de witte gebouwen van deze wetenschappelijke centra intact te midden van een verwoest landschap.

Is het bos voorgoed verloren?

Zoals bosbouwkundig ingenieur Federico Grillo aangaf, moeten we niet de indruk krijgen dat het bos verloren is gegaan, want de Canarische den (pino canario) heeft een groot regeneratievermogen en hoewel het een paar jaar zal duren voordat de ernstig verbrande gebieden hun oorspronkelijke pracht terugkrijgen, is het zeker dat ze op een dag zullen terugkeren naar wat ze waren, zoals altijd het geval is geweest in de 12 miljoen jaar van het geologische tijdperk van Tenerife.

Federico Grillo liet zijn woorden tijdens een persconferentie vergezeld gaan van een video die door het Cabildo was opgenomen tijdens een helikoptervlucht over de Pedro Gil-kam, die van La Esperanza naar Güímar loopt en waar deze brand zich heeft geconcentreerd, van de top tot aan het bewoonde gebied.

Maar er zijn niet alleen pijnbomen op de top. Brem en heidestruiken (gedomineerd door heide en beuk) en veel soorten onderhout zijn verbrand, evenals veel dieren die in deze ecosystemen leven.

Toch is vuur een wezenlijk onderdeel van de Canarische natuur, vanwege de vulkanische oorsprong van de eilanden, zodat de branden die al dan niet opzettelijk door mensen worden veroorzaakt ook worden overwonnen door het leven, dat zich altijd vastklampt aan overleving en herstel.

Hoewel het herstel in sommige gebieden moeilijk zal zijn, moeten we vooral rekening houden met het probleem van erosie. De vegetatie op de toppen van het eiland heeft immers een belangrijke functie: het opvangen van water en het vertragen van schadelijke regens. Vooral in het zuiden van de eilanden zijn regens schaarser en geconcentreerder in de tijd. Deze regens kunnen soms hevig zijn en leiden tot het wegspoelen van de vruchtbare bodem waarop planten groeien. Deze vegetatie speelt echter ook een cruciale rol in het rustig bereiken en infiltreren van water in de aarde, waardoor overstromingen worden voorkomen.

Enkele foto’s na de bosbrand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Michel schreef:

    Afgelopen week op onderzoek uitgegaan naar de gevolgen van de brand maar de omvang is helaas nog erger dan verwacht en strekt zich uit van La Esperanza in het noorden tot El Portillo en Teide observatory in het midden.
    Een impressie is te vinden op https://instagram.com/visionair.drone.360

Ook interessant om weten…