Einde mondmaskers openbaar vervoer

Einde mondmasker openbaar vervoer

Einde mondmaskers (Spanje) openbaar vervoer vanaf 7 februari 2023

Carolina Darias bevestigt het einde van mondmaskers in het openbaar vervoer.

De minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, heeft aangekondigd dat de Raad van Ministers op 7 februari de intrekking van het verplichte dragen van mondmaskers in het openbaar vervoer zal goedkeuren, maar dat het in alle gezondheidscentra wel van kracht zal blijven.

De minister verklaarde dat dit besluit werd genomen omdat Spanje “een zeer stabiele epidemiologische situatie” kent betreft de COVID-19 pandemie. Daarom hebben de deskundigen die deel uitmaken van het alarmcomité besloten dat de tijd rijp is voor de afschaffing van maskers in het openbaar vervoer.

Mondkapjesplicht blijft in gezondheidscentra

Caroline Darias heeft verduidelijkt dat, naast het openbaar vervoer, maskers niet langer verplicht zijn bij optiekers, audiometrische of orthopedische centra, waar ze tot nu toe moesten worden gedragen.

Het gebruik ervan blijft echter verplicht, op aanbeveling van de deskundigen, in gezondheidscentra en ziekenhuizen, in verpleeghuizen en andere centra voor maatschappelijke gezondheidszorg, in welk geval zij verplicht zullen zijn voor personen die daar werken wanneer zij in contact komen met bewoners en voor bezoekers wanneer zij zich in gemeenschappelijke ruimten bevinden. Ook in apotheken blijft het masker verplicht.

Het blijft ook raadzaam om maskers te dragen wanneer men een ruimte deelt met kwetsbare personen om hen te beschermen tegen het coronavirus.

Vorige week meldde Caroline Darias dat de mogelijkheid om het verplichte gebruik van maskers in apotheken af te schaffen een kwestie is die wordt “afgewogen” volgens de criteria van de deskundigen.

De minister heeft donderdag niet verduidelijkt wanneer en of het mondmasker in de gezondheidszorg zal worden afgeschaft.

Caroline Darias heeft niet meegedeeld wanneer de maatregel in werking zal treden, hoewel de overeenkomsten van de regering gewoonlijk de volgende dag in het Staatsblad (BOE) worden goedgekeurd, zodat de officiële intrekking van de maskers op 8 februari zou kunnen plaatsvinden.

Het mondmasker is sinds bijna een jaar geleden, op 10 februari 2022, niet meer verplicht in de buitenlucht. Twee maanden later, op 20 april, was het ook in binnenruimtes niet meer verplicht, behalve in gezondheidscentra en het openbaar vervoer.

Waar is een mondmasker verplicht op de Canarische Eilanden?

Geen mondmaskerplicht vanaf 8 februari 2023:

  • openbaar vervoer
  • optiekers
  • orthopedisten
  • centra voor gehoorapparaten

Mondmasker blijft verplicht in:

  • apotheken
  • de gezondheidscentra en diensten die zijn geregeld in een koninklijk besluit van 2003, dat er een honderdtal opsomt, van gezondheidscentra tot ziekenhuizen – algemeen, gespecialiseerd, gemiddeld of langdurig -, weefselbanken, spermabanken, medische onderzoekscentra, tandheelkundige klinieken, schoonheidsklinieken of kinesisten, enz.
  • verpleeghuizen en andere sociale en zorgcentra voor het personeel (wanneer zij in contact komen met bewoners) en voor bezoekers wanneer zij zich in gemeenschappelijke ruimten bevinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…