Garachico – meest charmante stad van Tenerife

Garachico met zijn natuurlijke rotsen in de zee

Garachico een perfecte bestemming

Garachico, een pittoresk dorp gelegen aan de noordwestkust van Tenerife, is de ideale bestemming voor reizigers die de charmes van de Canarische Eilanden willen verkennen. Met zijn rijke geschiedenis, bruisende cultuur en ideale klimaat biedt deze schilderachtige stad een onvergetelijke ervaring voor elke bezoeker.

Ligging en geografie

Garachico ligt in de regio Icod-Daute-Isla Baja en beslaat een oppervlakte van 29,28 vierkante kilometer. Meer dan de helft van het grondgebied is bedekt met Canarische dennen, vulkanische landschappen en een oude klif die het historische centrum scheidt van het hoger gelegen achterland.

De stad heeft ongeveer 5.000 inwoners en ligt op zo’n 150 meter boven zeeniveau.

De kustzone van deze gemeente herbergt uitgestrekte landgoederen waar voornamelijk bananen worden geteeld, terwijl op de hogere gebieden gewassen voor eigen gebruik op kleinere percelen worden verbouwd. Daarnaast is er een vrij nieuwe jachthaven naast het oude centrum, omringd door stranden met kiezelstenen, zwart zand en kleine kliffen.

Geschiedenis en cultureel erfgoed

Garachico werd einde van de 15de eeuw gesticht door de Genuese bankier Cristóbal de Ponte en bezit een zeer goed bewaard gebleven architecturaal erfgoed uit de 16de en 17de eeuw, waardoor het in februari 1994 werd uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang in de categorie Historische Site (Bien de Interés Cultural con categoría de Conjunto Histórico).

Bovendien mag het de titel Villa y Puerto dragen, die in 1916 door koning Alfonso XIII werd toegekend.

Het rijke historische en artistieke erfgoed dat uit het verleden is geërfd en de bijzondere zorg die aan de conservering ervan is besteed, leverde het in 1980 de toekenning op van de Gouden Medaille voor Verdienste voor de Schone Kunsten (Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes).

Garachico werd in 2015 verkozen tot het 8ste mooiste dorp van Spanje.

Na de verovering van Tenerife werd Garachico de belangrijkste vis- en handelshaven van het eiland, wat vele invloedrijke families aantrok. Dit gouden tijdperk is terug te zien in het stratenpatroon en de stijl van de gebouwen, totdat een vulkaanuitbarsting op 5 mei 1706 grote delen van de stad verwoestte en een einde maakte aan deze bloeiperiode.

Toch herrees Garachico uit de as en is het vandaag de dag een historisch juweeltje met geplaveide straatjes, koloniale gebouwen en charmante pleinen. Een wandeling door de stad voelt als een reis terug in de tijd, waar bij elke hoek een nieuw verhaal te ontdekken valt.

Bezienswaardigheden Garachico

Het kloppende hart van Garachico is het centrale plein van het dorp la Plaza de La Libertad. Hier bevinden zich enkele gebouwen die de verwoestende vulkaanuitbarsting hebben doorstaan. Bezoek zeker de Iglesia de Santa Ana (de Santa Ana kerk) en het Convento de San Francisco (het San Francisco klooster), dat dateert van 1526.

Wandel vanaf hier door de kronkelende straatjes, want dat is de meest authentieke manier om de lokale cultuur te ervaren. Tijdens deze wandeling zul je enkele historische huizen tegenkomen die duidelijk ouder zijn dan de rest. Deze gebouwen hebben zelfs standgehouden tegen de lavastroom, net als het Castillo de San Miguel.

Natuurlijke zwembaden

Een van de grootste trekpleisters van Garachico zijn de natuurlijke zwembaden, bekend als El Caletón. Gevormd door de lava van de vulkaanuitbarsting in 1706, bieden deze zwembaden een unieke zwemervaring in kristalhelder water, omringd door indrukwekkende rotsformaties.

Evenementen en festiviteiten

Garachico komt tot leven met een reeks evenementen en festiviteiten die het beste van de lokale cultuur laten zien. Daaronder valt de viering van Día de Canarias (Dag van de Canarische Eilanden) op 30 mei, die de identiteit en het culturele erfgoed van de archipel herdenkt.

Tijdens deze dag staat het dorp vol traditionele activiteiten, volksmuziek, dansen en proeverijen van de Canarische gastronomie, waardoor bezoekers een authentieke onderdompeling in de lokale cultuur krijgen.

Culinaire hoogtepunten

De gastronomie van Garachico is een ander groot pluspunt. De restaurants in het dorp bieden een heerlijke verscheidenheid aan typisch Canarische gerechten, zoals gofio en papas arrugadas con mojo. Bovendien staat Garachico bekend om zijn uitstekende verse zeevruchten, dankzij de nabijheid van de oceaan.

Jachthaven Garachico

De haven van Garachico, gelegen in het noorden van Tenerife, bevindt zich in een gebied dat blootgesteld is aan de golven afkomstig uit de richting WNW-ONO. Bij het ontwerp is rekening gehouden met het effect dat golven met een lange periode kunnen hebben op het manoeuvreren van boten in gebieden met een relatief beperkte diepgang. In seizoenen met overwegend noordenwind wordt het aanmeren in de haven een uitermate lastige onderneming.

Na het binnenvaren van de haven ervaart men daar een toereikende mate van beschutting, waarbij de invloed van de golven verhoudingsgewijs gering is.

De ontwikkeling van zowel de jachthaven als de vissershaven zal een nieuwe bron van economische activiteit vormen. De infrastructuur omvat twee golfbrekers (een 600 meter lange golfbreker en een van 130 meter).

De jachthaven beschikt over 160 ligplaatsen op drijvende steigers voor jachten met een maximale lengte van 15 meter.

Binnen het beschutte gebied bevinden zich twee dokken: het sportdok beslaat een oppervlakte van 20.000 vierkante meter en het visdok 9.500 vierkante meter. Aan dit dok is een ruime esplanade toegevoegd, waar de verschillende aanvullende diensten van de haven zijn gevestigd, zoals douches + WC, parking, afvalophaling, 24-uur beveiliging, drinkbaar water, electriciteit, kraan…

Video jachthaven Garachico

Rust en authenticiteit

In tegenstelling tot andere meer toeristische gebieden van Tenerife, biedt Garachico een rustigere en authentiekere ervaring. Het dorp wordt niet overspoeld door massatoerisme, waardoor je kunt genieten van een ontspannen sfeer.

De compacte historische kern van Garachico is gemakkelijk te voet te verkennen.

Het is de perfecte plek voor wie wil onthaasten en genieten van de natuurlijke schoonheid en Canarische gastvrijheid in een serene omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…