Vanaf 23 november negatieve PCR verplichting

Negatieve PCR verplichting luchthaven

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

Negatieve PCR verplichting om naar Spanje te reizen wordt vandaag van kracht

Vanaf vandaag zijn alle Spaanse luchthavens verplicht om een negatieve PCR-test te eisen die binnen 72 uur voor aankomst werd uitgevoerd en dit voor passagiers die afkomstig zijn uit landen die als risicolanden worden beschouwd, ongeacht hun nationaliteit of verblijfplaats.

Kinderen onder de zes jaar worden vrijgesteld van de noodzaak om een test te laten uitvoeren.

Vanaf 10 december is een (goedkopere) antigeen test ook geldig voor de Canarische eilanden. Enkel een PCR- of TMA-test worden aanvaard.

Dit betekent dat passagiers die op Spaanse luchthavens aankomen vanaf maandag 23 november naar de controleposten (foreing health authority) moeten gaan, waar personeel van de buitenlandse gezondheidsdienst verantwoordelijk is voor het controleren van de meegebrachte PCR-test. Het verslag met het testresultaat mag zowel in het Frans, Duits, Engels of Spaans zijn opgesteld. Deze maatregel geldt minstens tot 17 januari 2021.

Reizigers die de PCR niet bijhebben, riskeren een boete van maximaal 6.000 euro en moeten een antigeen-test op eigen kosten laten uitvoeren op de luchthaven, waar ze binnen een uur de uitslag van de test krijgen.

Let op: de hierboven vermelde testverplichting geldt bovenop de driedubbele controle in de luchthavens voor reizigers die in Spanje aankomen. Bij niet slagen op één van de drie punten volgt een controle door een arts.

 1. invullen van een document met locatiegegevens en informatie of men Covid-19 heeft gehad en over de epidemie, lees hier hoe de gezondheidsverklaring (FCS Form) correct in te vullen.
 2. controle van de temperatuur
 3. een visuele controle.

Waar je laten testen in België?

Op deze site van de Belgische overheid vind je een lijst met testcentra in België. klik hier

Luchthavens zijn voorbereid met speciale testruimtes

Hiervoor zijn speciale wachtruimtes ingericht, één wachtruimte voorafgaand aan het testen en een tweede waar men kan wachten op het resultaat. Er is ook een isolatieruimte voor mensen die mogelijk positief testen en vervolgens worden de veiligheidsprotocollen geactiveerd en wordt men doorverwezen naar een gezondheidscentrum.

Wanneer ook “goedkopere” tests toegestaan?

De Spaanse regering heeft echter nog geen besluit genomen over het verzoek van de Canarische Eilanden om ook de snelle test of de antigeen-test te accepteren als alternatief. Brussel heeft het licht al op groen gezet voor deze “snellere” en goedkopere test, maar de Spaanse regering heeft nog niets hierover meegedeeld, wat enorme onzekerheid en verwarring veroorzaakt bij touroperators en reisbureaus die niet weten wat te zeggen tegen hun klanten.

De centrale overheid van Spanje heeft nog steeds geen actie ondernomen: de Canarische Eilanden wachten nog steeds op de toestemming om de goedkopere antigeen-tests als alternatief te aanvaarden.

Deze tests zijn niet enkel goedkoper maar worden meestal ook kort voor de reis uitgevoerd, terwijl PCR-test enkele dagen van tevoren moet worden uitgevoerd gezien de langere wachttijd op het testresultaat, met als gevolg dat de geteste persoon ondertussen kan geïnfecteerd worden met het Coronavirus.

Ondertussen worden antigeen-tests niet aanvaard, er is hierover een conflict tussen Madrid en de Canarische eilanden, lees hier meer (update 16 december).

De Spaanse minister van Toerisme, Reyes Maroto, zei dat de nationale regering in principe niet tegen het idee was van de antigeen-tests, maar dat het deel moet uitmaken van een voor de hele EU goedgekeurde regeling en dat er binnen Spanje geen uitzonderingen zouden zijn per autonome regio (update 1 december 2020).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Goed idee Marco,

  Maar dit zal niet aanvaard worden. Je moet je laten testen in een labo die ook een certificaat kunnen afleveren.

  Groeten,
  Guy H.

 2. ik kan dus een antigeentest online kopen en met een vingerprik bloed op de tester aanbrengen. Mijn vraag is echter wat ik als bewijs oet meebrengen naar spanje .. ik kan het testertje meebrengen en aantonen dat ik negatief ben maar uiteindelijk kun je een ander persoon de test laten doen. Wat ik bedoel is dat dit een erg gevoelige test voor fraude is en ik vraag mij dus af of ik de test door mijn dokter moet laten uitvoeren en een officiele brief van mijn dokter mee moet brengen of dat de spaanse authoriteiten genoegen nemen met het testertje…

 3. pierre spruyt schreef:

  Toffe nieuwsbrief die als het ware mijn opeenvolgende verblijven aan een lijmen.

Ook interessant om weten…